Få gratis karriereveiledning på Karriereveiledning.no

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, og jeg har ønsket meg en jobb som utfordrer meg. For folk flest er kjøp og salg av eiendom den største transaksjonen de gjør i livet, og skal man jobbe som eiendomsmegler må man være faglig sterk og en god selger. Det var dette som trigget meg inn i yrket.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Her på EiendomsMegler 1 i Bodø har vi kjernetid på kontoret mellom klokken åtte og fire. Dagen består av befaring av eiendommer som vi skal selge, utarbeiding av tilbud og oppfølging av potensielle kunder. Vi administrerer budrunder, og har kundemøter og kontraktmøter. I tillegg skal det lages salgsmateriell. Dette er både salgsoppgaver og annonser til Finn.no, aviser og Facebook. 

På ettermiddag og kveldstid er det visninger. Disse er normalt sett mellom klokken fem og klokken åtte. Ofte kan det være en halvtimes kontorarbeid etter visning for å følge opp selgeren og de som var på visningene. Det er ikke visninger alle kvelder i uken, men en gjennomsnittlig arbeidsuke for en eiendomsmegler er på mellom 50 og 60 timer. 

Image
Lisens
1

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må ha bachelor i eiendomsmegling. For å få tittelen eiendomsmegler må man også godkjennes av Finanstilsynet, og det stilles også krav om praksis og plettfri vandel.

Av personlige egenskaper bør man være passelig fremoverlent og utadvendt. Man må være forberedt på å jobbe selvstendig og under press, og man må være god på kundekontakt og kundepleie. Det er som nevnt mye å gjøre, lange dager og til tider høyt press.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Yrket passer for dem som ønsker å jobbe i et prestasjonsbasert yrke, de som ikke er redd for å møte utfordringer, og de som liker å jobbe med mennesker. Om du ikke har disse egenskapene, kan det hende at dette yrket ikke er for deg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Man jobber med så mange forskjellige eiendommer og folk i alle mulige livssituasjoner, så er det er en veldig variert hverdag. At ingen dager er helt like, er nok det jeg liker best. Jeg er også mye på farten og slipper å sitte på kontoret i åtte timer hver dag. Men, det aller beste med jobben er fortsatt, etter 12 år i bransjen, når jeg selger en eiendom!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Yrket er svært lovregulert og det er mange rutiner og papirarbeid. Dette kan i lengden bli litt kjedelig.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale jobben til alle som har et ønske om å jobbe med salg. For øvrig vil jeg anbefale jobben til folk med de tidligere nevnte egenskapene.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som utdannet eiendomsmegler kan du jobbe som nettopp dette. Du kan også jobbe som fagansvarlig i meglerforetak, daglig leder, eller i administrasjonen til et meglerforetak. Man kan også jobbe kun med oppgjør på eiendomstransaksjoner. Gjennom utdanningen får man et grunnlag for å bygge videre på utdanning innen økonomi. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Meglerbransjen har ofte prestasjonsbasert lønn. Det innebærer at jo mer du står på og jo bedre resultat du leverer, jo bedre tjener du. Jeg er usikker på gjennomsnittslønnen for eiendomsmeglere.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Etter at utdanningskravet kom for noen år siden har det blitt utdannet ganske mange eiendomsmeglere. Det betyr at det har blitt hardere konkurranse om jobbene. Har du de rette kvalitetene vil det sannsynligvis likevel være gode muligheter for jobb og en fremtid i meglerbransjen.
 

Tekst: Isabell Grønnslett

Tekst:

Du må ha bachelor i eiendomsmegling.
En gjennomsnittlig arbeidsuke er mellom 50 og 60 timer.
Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, og jeg har ønsket meg en jobb som utfordrer meg.