Eiendomsmegler
Hvorfor valgte du å bli eiendomsmegler?
– Jeg har alltid interessert meg for bolig, interiør, styling og rominndeling. Helt siden jeg var liten, syntes jeg det var spennende å komme hjem til folk og se hjemmene deres. Allerede på ungdomsskolen bestemte jeg meg for å bli eiendomsmegler, etter at vi hadde et fag der vi fikk innblikk i utdanningsvalg.
Da jeg skulle velge yrke, tenkte jeg at jeg ville ha en fleksibel hverdag hvor jeg kunne styre arbeidsdagen litt selv og ikke sitte på kontoret hele dagen. Det var nok det som gjorde at jeg ble eiendomsmegler. I tillegg er jeg veldig glad i å komme i kontakt med nye mennesker. Kundeopplevelser gir meg veldig mye. Jeg har aldri angret på å bli eiendomsmegler, det er en fantastisk jobb der jeg blir kjent med mange og får komme inn i spennende boliger.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det er veldig variert fra dag til dag, og en uke som kan virke rolignår jeg kommer på jobb på mandag, kan plutselig ende opp med å bli dobbelt så travel. Jeg jobber veldig ut fra kalenderen og setter som regel opp visninger mandager, tirsdager og onsdager, og kundemøter på torsdager og fredager.
I løpet av uken har vi også felles møter med alle på kontoret. På mandag holder daglig leder møte for å oppdatere oss på markedet og hvor mye vi planlegger å selge den kommende uken. På onsdag har jeg salgsmøte for meglerne, der vi trener på salg, smarte ting å gjøre i en budrunde og andre ting. Vi gjør dette for at alle skal få litt ny input og motivasjon.
Selve arbeidsdagen starter gjerne mellom 08.00 og 09.00 på morgenen, og jeg prøver som regel å gjøre kontorarbeid frem til kl. 14.00. På ettermiddagen har jeg gjerne en visning og da prøver jeg å få til noen møter før og etter visningen. Gjennom hele dagen er jeg også tilgjengelig på mail og telefon. I høysesong er jeg ofte ikke hjemme før rundt 21.00 på kvelden, men i rolige perioder kan det være mye tidligere.
I snitt jobber jeg med 20–30 boliger samtidig. Noen kunder skal selge og kjøpe bolig samtidig og da kan jeg hjelpe dem med kjøpet også, andre kunder skal bare selge bolig, og da kan prosessen være mye kortere.
Jeg kommer i kontakt med kunder på flere ulike måter. Noen er tidligere kunder og noen kommer via anbefalinger fra andre. Noen kontakter kontoret og vi får oppdraget fra kontorleder. Jeg får en del kunder via instagramprofilen min. Som megler er det utrolig viktig å bygge seg et nettverk og en portefølje, og sosiale medier har de siste årene blitt en veldig viktig del av dette.
Jeg ser tydelig at jeg har fått igjen for å legge inn så mye innsats i instagramprofilen og bloggen min. Det har rett og slett blitt en del av yrket, og det er viktig å sette av tid til dette.
Når jeg får en ny kunde er det første steget å ha en samtale med kunden og avklare ønsker og lage en fremdriftsplan. Deretter er det befaring hjemme hos kunden, der jeg også forklarer hele salgsprosessen til kunden. Tidligere hadde jeg med meg en haug papirer på befaring, men nå er alt digitalt.
På dette tidspunktet vurderer ofte kunden flere meglere og derfor er denne delen viktig for å få oppdraget. Jeg må vise kunden hvorfor akkurat jeg skal selge boligen deres. Denne delen er det ofte ikke så mye snakk om på megler-studiet, men den er vel så viktig. Jeg fokuserer veldig på salgsbiten i jobben og i fjor ble jeg kåret til årets salgsleder. Salg er noe som må øves på, det er sjeldent noe folk har i fingrene. Derfor er salgsmøtet vi har én gang i uken enormt nyttig.
Når jeg har fått oppdraget, starter selve salgsprosessen. Da bestiller jeg fotograf, takstmann og boligstylist dersom det er ønskelig. Vi samarbeider med stylister, men dersom det er potensial for et godt styling-resultat av kunden selv, bidrar jeg ofte med tips og veiledning til dette. Etter fotografering, er det å lage annonse og prospekt det neste som skal skje. Når alt er godkjent, skal annonsen legges ut og promoteres på riktig måte.
Når boligen har ligget ute i cirka en uke, holder jeg visning. Samme kveld eller morgenen etter visning starter budrunden, med frist til klokken 12. Jeg har alltid en god strategi på hvem som skal ringes først og sist, for å gjøre et best mulig salg. Når boligen er solgt kaller jeg inn til kontraktsmøte for å veilede de gjennom selve salget. En bolig er jo ofte det mest dyrebare man selger, og det er viktig at den prosessen oppleves bra. Til slutt er det overtakelse og oppgjør.
Hva kreves for å kunne jobbe som eiendomsmegler?
– Du må ha en bachelorgrad i eiendomsmegling. Deretter må du jobbe to år som fullmektig i eiendomsmeglerfirma, før du tar et oppgjørskurs og kan kalle deg eiendomsmegler. Selv gikk jeg på BI Bergen, men det finnes også meglerutdanninger på høgskoler andre steder. Jeg hadde relevant jobb ved siden av studiene, noe som hjalp meg veldig underveis i studiet og for å få en dypere forståelse av fagene.
Det er en del psykologi i denne jobben og det er et yrke som krever gjennomføringsevne og struktur. Det krever at man legger ned mye tid og arbeid i starten. Ingenting kommer gratis, selv om enkelte ting blir lettere etter noen år når man har opparbeidet seg erfaring og et nettverk. Man må uansett ha sterk viljestyrke og være innstilt på å jobbe mye.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette er et yrke som kan passe svært mange, men du må uten tvil like å jobbe med mennesker. Det er ikke det samme som at du må være veldig utadvendt, men du må være «likandes» og være glad i å prate med folk. Dette fordi du som megler møter alle typer mennesker i deres egne hjem, noe som er ganske personlig. Du skal se menneskene og forstå livssituasjonen de er i og avdekke behovene deres.
Samtidig skal du overbevise de om at akkurat du er riktig person til å selge boligen deres. Det er også en fordel å være strukturert, serviceorientert, målbevisst og like å utfordre seg selv. De som tror at dette yrket gir lettjente penger, får seg en overraskelse. Det er stor konkurranse om å vinne oppdragene, og en god eiendomsmegler lever av å utføre en god jobb fra start til slutt. Dette krever mye arbeid, og ser du for deg en vanlig kontorjobb fra åtte til fire med mye fritid på kveldene er nok ikke dette et yrke som passer deg. Dette yrket blir en livsstil. Kundene krever mye av deg og det er viktig med en megler som er litt «på». Så lenge du har motivasjon og er villig til å legge ned tid og arbeid er dette den beste jobben du kan ha, i mine øyne.
Hva liker du best med å være eiendomsmegler?
– Det øyeblikket når kunden ringer meg og sier jeg har fått oppdraget. Den tilliten er en veldig fin følelse. Ellers så synes jeg det er veldig spennende med budrunde. Å forvalte formuen til selger er spennende, og gir en veldig god følelse når det går så bra som det gjør og man får den prisen boligen fortjener. Jeg er også veldig glad i fleksibiliteten i dette yrket. Det er fint å kunne unne seg litt fri og avspasere når det er rolige tider.
Hva liker du minst?
– Det er å tape oppdrag. Selgere tar gjerne inn to-tre meglere for å sammenligne og noen ganger blir man ikke valgt til å ta oppdraget. Det er ikke noe gøy, men det er en del av jobben. Man må klare å legge det bak seg og fokusere på hva som går bra. De som tar det tapet personlig, lever ikke lenge i denne bransjen.
Når jeg har ferie, har jeg heller aldri 100 % fri. I dette yrket må man alltid ta telefonen, uansett om man er på ferie. Det er jo en del av jobben, men det gir følelsen av at man aldri har helt fri.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er flere muligheter etter du har utdannet deg som megler. Noen finner ut at eiendomsmegler ikke var helt det de så for seg, og begynner hos leverandører som leverer tjenester til meglerbransjen. Dette kan være leverandører av IT-systemer, bank, forsikring eller eiendomsselskaper, for å nevne noe.
Noen velger også å gå videre innen økonomi eller eiendomsutvikling. Det er også muligheter internt i en eiendomsmeglerbedrift. Du kan jobbe med daglig drift, markedsføring, oppgjør eller andre arbeidsområder. Hvis en skulle bli lei i dette yrket, er det altså masse muligheter. Man skal ikke være redd for å utdanne seg som dette, det er masse annet spennende man kan gjøre enn ren.
Hva kan man forvente i lønn som eiendomsmegler?
– En snittlønn ifølge ssb.no ligger på 700.000 kroner i året, noe som jeg synes høres ut som et aktuelt snitt i dag. De første årene som nyutdannet må man forvente å tjene noe lavere enn dette tallet, men så vil det øke etter hvert som man jobber seg opp erfaring. En fastlønn til en megler på høyt nivå ligger på rundt 1 million i året, og de færreste tjener flere millioner. Men dette med lønn er jo gjerne noe man styrer selv som eiendomsmegler. Ønsker man høy lønn, så må man jobbe for dette.
Hvordan er sjansene for å få jobb som eiendomsmegler?
– I dag er det gode sjanser for å få jobb. Da jeg utdannet meg, var det en mye tøffere bransje. Nå er det færre som går eiendomsmeglerstudiet og vi har flere intervjuer av nyutdannede i løpet av året. Det kreves så klart et visst nivå på de som går ut fra studiet for at meglerforetak skal velge å satse på en. Men det er alltids god plass til flinke folk i denne bransjen.
Tilhørende utdanninger
Eiendomsmegling
Utdanningen gir kunnskap om lover, regler og prosedyrer rundt kjøp og salg av fast eiendom.
Finn studier