E-sportsutøver
Hvorfor valgte du å bli e-sportsutøver?
– Jeg har alltid holdt på med spilling, så det var enkelt for meg å satse på det. Da jeg var ferdig på videregående visste jeg at det var e-sportsutøver jeg skulle bli. Det var målet, og det eneste jeg fokuserte på. Jeg spiller Counter Strike, det var en hobby i mange år, men nå er det en fulltidsjobb. Jeg var med i flere ulike lag før jeg kom med på et profesjonelt lag. Å være e-sportsutøver er et annerledes yrkesvalg, og jeg syns at folk burde satse på drømmene sine.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det varierer, men en arbeidsdag kan vare i alt fra fire timer til langt mer. Jeg spiller hjemmefra og snakker med de andre via headset. Vanligvis starter jeg med å møte alle på laget, og spille to treningskamper sammen med dem. Deretter ser vi på våre egne kamper og går gjennom hva vi har gjort feil eller kunne gjort annerledes. Så spiller vi igjen.
Det er flere turneringer og kampdager, og da kan det bli spilling i 10–15 dager i strekk. Under sesongen som har vært nå har vi hatt én til to faste kampdager i uka, i tillegg til kvalifiseringer. Noen ganger drar vi også på lan. Vi er fem på laget og én trener. I løpet av dagen driver jeg også med individuell trening, der fokuset er å øve på ting jeg bør bli bedre på, eller å opprettholde det jeg er god på. Det kan sammenlignes med oppvarming før trening eller kamp. Du må hele tiden øve, oppdatere deg, og lære nye ting for å holde på med dette.
Hva kreves for å kunne jobbe som e-sportsutøver?
– Du må være god til å kommunisere. Det er mye prating med de andre på laget, og du er avhengig av å forstå og bli forstått. Ikke minst må du ha en sterk interesse i bunn, samt vilje til å legge ned nok tid som kreves for å bli god.
I dag finnes det opplæring i e-sport på videregående som gir gode muligheter for en bra start på karrieren. Hadde det vært et alternativ da jeg skulle velge retning på videregående, ville jeg valgt det. Jeg er selvlært.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Så lenge man har lyst, mener jeg at ingen burde tenke at de ikke kan satse på e-sport. Men du må virkelig ville det. Dersom du ikke ønsker å jobbe hardt eller bruke tid for å få det til, er det kanskje ikke for deg.
Hva liker du best med å være e-sportsutøver?
– Det beste er når det går kjempebra med laget og vi får gode resultater. Det er da jeg føler at det er verdt all tiden jeg har lagt ned. Jeg syns også det er gøy når jeg får møte fysisk de jeg er på lag med. Da spiller vi faktisk bedre sammen etterpå.
Hva liker du minst?
– Det kan være lengre perioder der spillingen er ekstra krevende, og jeg får dårlige resultater. Å møte opp på trening da er tungt. Særlig fordi du blir nødt til å legge inn ekstra tid for å komme deg på riktig nivå igjen. Du skal i tillegg håndtere at andre følger med på det du gjør, og alt som kommer av lite hyggelige kommentarer. Blant annet fra folk som har satset penger på deg. I starten er det ganske utfordrende, men etter hvert klarer du å legge det fra deg i større grad.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan lære bort det du kan ved å holde foredrag, undervise eller være trener innen e-sport. Du kan også være kommentator til kamper og turneringer. Som utøver kan du spille individuelt eller på lag.
Hva kan man forvente i lønn som e-sportsutøver?
– Det kommer an på hvor god du er, på resultater og hvilke kontrakter du forhandler deg til. Ofte har e-sportsutøvere en deltidsjobb på siden, selv om de får lønn. Dersom man kommer på et profesjonelt lag kan man forvente å ha nok til å kunne leve et normalt liv basert på lønnen man får. De som tjener mest lever ganske godt på det.
Hvordan er sjansene for å få jobb som e-sportsutøver?
– Jeg har brukt ti år på det. Du må jobbe hardt, målrettet, være i de riktige lagene og kanskje også være litt heldig. Alt handler om du hvorvidt du kan gi gode resultater eller ikke. Det er dette du skal du vise til når du skal skaffe sponsorer. Hvis du greier alt det, kan du komme deg til et nivå der du kan leve av e-sport.