Dykker

– Jeg hadde aldri dykket før i livet, men med en gang jeg begynte på utdanningen, skjønte jeg at dette er noe jeg vil drive med, forteller Petter.
Ung mann med skyggelue bak fram, smiler til kameraet. I bakgrunnen er det en stor båt og sjø.
Petter Cook Mikkelsen, 25 år
Dykker
Kystarbeid As
«Du er under vann med masse utstyr og gjør spennende ting. Du ligger nede på bunnen og brenner ting – det er stilig.»
― Petter Cook Mikkelsen
Tekst og foto:
Anna Caroline Fladby
Publisert: 12.05.2025
«Du er under vann med masse utstyr og gjør spennende ting. Du ligger nede på bunnen og brenner ting – det er stilig.»
― Petter Cook Mikkelsen
«Er du først ansatt som dykker, så har du mange ulike muligheter på arbeidsplassen.»
― Petter Cook Mikkelsen

Hvorfor valgte du å bli dykker? 

– Jeg har et fagbrev fra før, men trivdes ikke så veldig godt med det. Jeg visste ikke helt hva jeg ville gjøre. Men så hørte jeg om dette yrket gjennom venner og bekjente, og syntes det hørtes veldig kult ut. Jeg søkte rundt og så en del videoer, og ble bare mer og mer forelsket i yrket. Så fant jeg ut at det faktisk bare er ett års utdanning på fagskolen her i Bergen, og da tenkte jeg at jeg måtte prøve å se hva jeg synes om det. 

Jeg hadde aldri dykket før i livet, men med en gang jeg begynte på utdanningen, skjønte jeg at dette er noe jeg vil drive med. 

Image
Mann med fullt dykkeutstyr, maske, hjelm, tørrdrakt og oksygentank, jobber under vann. Det kommer oransje og glødende gnister fra steingrunnen han borrer i.
Foto: privat

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Veldig varierende. I firmaet der jeg jobber, har jeg turnus med tre uker på og tre uker av. Da jobber vi tolv timer om dagen, hver dag i tre uker. Det kan være at vi jobber på et stort prosjekt der det er veldig hektisk, eller at vi er på en annen type jobb, med litt lavere skuldre og roligere dager. Det er også mye seiling frem og tilbake fordi jeg jobber på båt. 

Du kan ha mange ulike arbeidsoppgaver som yrkesdykker. I mitt firma driver vi med anleggsdykking. Det kan være rehabilitering av en kai, hvor vi spyler, borrer og bygger forskaling, støper, sveiser og fjerner gamle bolter. Det er bygging rett og slett, bare under vann. Det er som en betongarbeiders dag, bare at vi gjør det under vann. 

På en typisk dag står vi opp, spiser frokost sammen og har et morgenmøte rundt kaffebordet. Så er det ut å jobbe. Man begynner gjerne dagen med å ha én dykker uti frem til lunsj, og etter det er det en annen dykker som går uti. 

Det er litt varierende hvor lenge vi er nede i vannet ut ifra hvilken dybde vi jobber på. Vi kan dykke ned på 50 meter, men det prøver vi å unngå for da har man ikke mye tid. Men du har alltid kommunikasjon med de på båten, og vet at noen passer på deg. 

Hva kreves for å kunne jobbe som dykker?

– Du må være utdannet yrkesdykker, og da må du gå på fagskolen her i Bergen, eller så er det et kurs du kan ta i Oslo. Også må du ha en helsesjekk én gang i året, som beviser at du er i god nok form, at syn, hørsel og sånt er på plass. Det er det som kreves på papiret. 

Men du må du også ha en viss forståelse av at du må være åpen for å prøve og lære nye ting – tørre å ta en utfordring på strak arm, det er viktig. Det kan være ganske utfordrende, men du får god hjelp. På et dykkerlag er det alltid ulike erfaringer, så man gjør hverandre gode.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for de som er villig til å stå litt i det – noen ganger er det kaldt og litt forferdelig, for du har alltid det elementet av at du er under vann. Det er omstendigheter som du ikke alltid kan kontrollere, som strøm og kulde. Det kan være en fysisk og psykisk krevende jobb. 

Jeg er veldig glad i en god utfordring, også er det veldig kult det vi driver med, det synes jeg. Du er under vann med masse utstyr og gjør spennende ting. Du ligger nede på bunnen og brenner ting – det er stilig. Man må klare å finne en balanse mellom det at det er spennende, men også utfordrende.

Når man hører tittelen «yrkesdykker», er det mange som tenker på de risikoene som var tidligere, med dykkere ute i Nordsjøen som fikk senskader og så videre, men det er helt andre rammer i dag. Det er masse forskning, tabeller og regler som er laget for at vi skal ha det trygt. Du har alltid en erfaren dykkerleder på jobb, så jeg føler meg veldig komfortabel, og er ikke noe bekymret når jeg er på jobb. 

Hva liker du best med å være dykker? 

– Det er gøy med en så variert arbeidsdag. Selv om jeg er fast på en båt i tre uker, så er det mye forskjellig type arbeid, både dykkerrelatert og annet. 

Jeg synes det er veldig kjekt med ren anleggsdykking, der vi er på et prosjekt over lengre tid. Det er gøy å bygge noe fra start til slutt, og hver gang jeg dykker ned ser jeg at det har skjedd noe nytt. 

Hva liker du minst? 

– Det er kanskje ikke hver dag du våkner opp og gleder deg til å hoppe ut i et iskaldt vann og være der nede i tre timer. Men med en gang man er i gang, koser jeg meg og glemmer tiden. 

Jeg har ikke vært så lenge i yrket, men så langt kommer jeg ikke på noe jeg ville endret. Jeg føler alltid at jeg har blitt godt mottatt, også av de som er mer erfarne enn meg, så det er veldig kjekt. 

Image
Mann med fullt dykkeutstyr, maske, hjelm, tørrdrakt og oksygentank, står på en liten plattform, klar til å heises ned i vannet fra båten. Foran står en annen arbeider og holder noen ledninger. Det står tre tanker på dekk, ved siden av arbeideren.
Foto: privat

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg er matroslærling i tillegg til å jobbe som dykker. Det er fordi firmaet der jeg jobber tilbudte meg den muligheten, så da tar jeg fagbrev som matros. Det er jeg veldig fornøyd med, for da har jeg enormt mange muligheter til å bygge videre på det også. 

Etter du har vært dykker i to år, kan du bli dykkerleder, og da kan du ta på deg større prosjekter. Og er du først ansatt som dykker, så har du mange ulike muligheter på arbeidsplassen. Jobber du på båt kan du ta kurs for å føre den båten – du kan jobbe deg oppover. Det er kanskje ikke så mange muligheter på papiret, men det er mye du kan bygge videre på fra erfaring. 

Hva tjener man som dykker? 

– En fast ansatt tjener kanskje mellom 550 og 800 000 i året, men det spørs veldig på hvor mye erfaring du har. Mange er frilansere, og da kan du velge litt selv hva du tjener. Du kan jobbe ekstremt mye på prosjekter som betaler godt. 

Av å jobbe på båt har jeg i tillegg den fordelen at jeg har sjømannsfradrag. Man merker det kanskje ikke fra måned til måned, men når skattemeldingen kommer, merker du forskjell. Så det hjelper også på. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som dykker? 

– Veldig stor. Om du tar utdanningen og har lyst, får du jobb. Det kan jeg nesten garantere. Alle i min klasse som hadde lyst på jobb, fikk jobb. Selv om man er uerfaren, blir man tatt godt imot. 

Tilhørende utdanninger

Dykking

Du lærer hvordan du kan jobbe under vann på en trygg og forsvarlig måte.

Finn studier