Driftsoperatør i idrettsanlegg

– Målet vårt er at banen skal oppleves som så velstelt som overhodet mulig til enhver tid, forteller Albert.
Portrettbilde av en mann som jobber som driftsoperatør i idrettsanlegg. Han har på seg blå caps og blå genser. I bakgrunnen ser man både gressmatte og noen fjelltopper i det fjerne.
Albert Holmgeirsson, 50 år
Driftsoperatør i idrettsanlegg/greenkeeper
Oslo Golfklubb
«Det er mange oppgaver som skal løses, og vi må ta hensyn til turneringer, vær og vind. »
― Albert Holmgeirsson
Tekst og foto:
Sigrid Hegge
Publisert: 18.11.2023
«Det er mange oppgaver som skal løses, og vi må ta hensyn til turneringer, vær og vind. »
― Albert Holmgeirsson
«Å jobbe ute i naturen er sunt for kropp og sjel. »
― Albert Holmgeirsson

Hvorfor valgte du å bli driftsoperatør i idrettsanlegg?

– Da jeg var i 20-årene, var jeg veldig usikker på hva jeg ville gjøre i fremtiden. Jeg har alltid vært interessert i golf, og hadde tidligere jobbet som sesongbanearbeider hjemme på Island. 

Jeg hadde også et ønske om å studere i utlandet, og fant ut at det var relativt enkelt å komme inn på studiet for å bli greenkeeper. Det resulterte i at jeg studerte i tre år ved Elmwood College. Det var en fin og lærerik tid. Jeg er en ivrig golfer, og det har også vært fint å kunne kombinere interesse og jobb. 

Under studie var jeg så heldig å få sommerjobb som sesongarbeider hos Oslo Golfklubb. Etter endt studie fikk jeg tilbud om fast stilling som assisterende banesjef. Jeg har trivdes så godt på arbeidsplassen og i stillingen min, at jeg nå har vært ansatt i over 25 år.

Image
En mann står i arbeidsklær ved en gressmatte. På en del av gressmatten er det en hvit duk.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En typisk arbeidsdag i høysesongen, (vår og sommer) starter vi på jobb kl. 06:00 med morgenmøte for planlegging av dagen. Vanligvis er dagsplanen klar dagen i forveien, men det blir ofte justeringer som vi går igjennom, før vi haster ut til arbeidet. 

Vi jobber som «et tog» hvor vi arbeider foran golfspillerne som starter å spille kl. 08.00. Det er viktig at alle kjenner sin rolle og jobber som et team for at vi ikke skal bli tatt igjen av spillerne. Blir vi tatt igjen, så vil tiden jobben tar øke forholdsvis mye og effektivitet blir nærmest umulig. Å jobbe uten spillere som «puster oss i nakken» så lenge som mulig, er også viktig for helse, miljø og sikkerheten til oss i staben.

Tidlig på dagen sjekker jeg ofte om vanningsanlegget har fungert som planlagt i løpet av natten. Dette kan jeg sjekke på pc’n på kontoret mitt. En viktig jobb som må gjøres daglig er å flytte på hullene på banen. Det må gjøres for å spre slitasje samt gi spillerne variasjon. 

På min ferd gjennom 18 hull, ser jeg etter skader, sykdommer i gresset og eventuelle avvik i arbeidet som må rettes opp der og da. Ofte benytter jeg en golfbil for å komme meg raskt fra sted til sted på banen. 

Videre tar vi prøver med fuktmåler for å kunne avklare tilstanden for vekstvilkår slik at vi avdekker hvorvidt vi må tilføre vann, hvor mye og når. Som assisterende banesjef vil jeg også i perioder planlegge arbeidsuken for de resterende greenkeepere i vårt team.

Det er mange oppgaver som skal løses, og vi må ta hensyn til turneringer, vær og vind. Målet vårt er at banen skal oppleves som så velstelt som overhodet mulig til enhver tid. I sommersesongen består arbeidsoppgavene stort sett av å vedlikeholde banen. Dette inkluderer klipping, gjødsling, plantevern, såing, vanning, vedlikehold av veier og trallestier med mer.

I vintersesongen vil hovedfokus være på få gresset til å overleve vinteren så bra som mulig, snøfresing og grusing, dreneringsarbeider, maskinvedlikehold, bestillinger for kommende sesong, HMS-arbeid, oppdateringer av miljøsertifisering, nyansettelser, planlegging for kommende sesong samt evaluering av sesongen som har vært.

I høysesongen starter som sagt arbeidsdagen kl. 06.00. Første økt varer gjerne i 3–4 timer, så er det lunsj. Deretter er det tid for reparasjoner eller kontroll av vanningsanlegget, eller andre viktige oppgaver som prioriteres. Det kan bli lange dager både i begynnelsen og slutten av sesongen hvor vi må utnytte været for å få unna viktige oppgaver. 

I denne perioden opparbeider vi oss en del overtidstimer som vi kan ta ut på vinterstid eller i ekstra lønn. Men på normale dager når alt er på stell, så er vi gjerne ferdige kl. 14.00 etter vanlig 8-timers arbeidsdag. Jeg trives godt med å være ferdig på jobb så tidlig på fine sommerdager.

Hva kreves for å kunne jobbe som driftsoperatør i idrettsanlegg?

For å bli driftsoperatør/greenkeeper bør man ha tatt utdanning eller relevante kurs. Lang arbeidserfaring kan også være en mulighet for å jobbe seg opp til en lederstilling innenfor yrket. Det finnes både grunnleggende og videregående utdanning som NGF (Norges Golfforbund) og NGA (Norwegian Greenkeepers Association) setter opp hvert år. 

Det finnes også liknende utdanning i Sverige. Selv tok jeg utdanningen i Skottland på Elmwood College som ligger i nærheten av St. Andrews, byen der selve golfen ryktes å ha oppstått på 1500-tallet. NGA arranger årlig såkalt «gresskurs» som kan ses på som en slags etterutdanning og erfaringsutveksling. Kurset holdes alltid i lavsesongen (vinteren) og da gjerne i varmere strøk.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

Man bør trives med å jobbe ute, og man må tåle å jobbe utendørs i dårlig vær. Å være glad i sporten og utøve den selv er alltid et pluss. Man bør være glad i fysisk arbeid, og du kan ikke ha problemer med å stå opp tidlig. 

Man bør brenne for faget og være villig til å gjøre det som det er behov for. I dette yrket er timing ekstremt viktig, det vil si at været ofte styrer når oppgaver må løses. Det gjelder spesielt på høsten og rett før vinteren setter inn. 

Jeg vil si at det også er en fordel å like å jobbe som et team. Tålmodighet og evne til å kunne takle stress er også viktige egenskaper å ha, samt å være ryddig og ha øye for detaljer. Det hjelper å være kreativ da kreativitet ofte må til for å løse ulike utfordringer som man møter på i dette yrket fra tid til annen. 

Hva liker du best med å være driftsoperatør i idrettsanlegg?

– Å jobbe ute i naturen er sunt for kropp og sjel. Det er mye variasjon i oppgavene som skal løses. Å jobbe i et team med gode kollegaer som brenner for å levere kvalitet er også inspirerende. Jeg liker variasjonen mellom den hektiske golfsesongen og den rolige vintersesongen med gode muligheter for lange ferier. 

Hva liker du minst?

Når været ikke spiller på lag eller vinteren forårsaker store ødeleggelser på banen, kan det være vanskelig å være greenkeeper. Det kan også være utfordrende når planlagte oppgaver må endres pga. uforutsette hendelser. 

Stressituasjoner når du føler at du ikke strekker til, kan være slitsomt. Til tider kan det være slitsomt å stå opp såpass tidlig for å dra på jobb. En annen ulempe er at det er vanskelig å ta ut hele sommerferien i høysesong for de fleste greenkeepere, men husk at du likevel får tilbringe mye tid ute i sommerværet og kan ta ut lange ferier andre deler av året.

Image
En mann står og borer hull på en stor golfbane. Det er noen trær i bakgrunnen. Himmelen er grå.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

Greenkeepere kan gjerne gå over til å drifte fotballbaner, jobbe i kommuner med parker og idrettsanlegg, bli gartner eller å jobbe i anleggsbransjen. Noen blir også selgere av maskiner, gjødsel eller andre forbruksvarer til idrettsanlegg eller grøntanlegg.

Hva kan man forvente i lønn som driftsoperatør i idrettsanlegg?

– NGA gjorde en undersøkelse blant de som var på årets grunnkurs, og der lå snittet på 475 000,-. Dvs. at noen tjener mindre, mens andre tjener mer enn dette.

Hvordan er sjansene for å få jobb som driftsoperatør i idrettsanlegg?

Det finnes mange gode muligheter for å få jobb som banearbeider i sesong, men det kan være vanskelig å få en heltidsstilling. Flinke folk som har opparbeidet seg god kompetanse får gjerne tilbud om heltidsstilling når det blir en stilling ledig, før det søkes ute i markedet. 

Det finnes ikke så mange heltidsstillinger i golfklubber grunnet mindre aktivitet i vinterhalvåret, men de største klubbene har som regel flere helårsstillinger. Noen klubber er kreative der de har noen helårsstillinger hvor de leier ut arbeiderne i deler av året, f.eks. til skianlegg.

Tilhørende utdanninger

Idrettsanleggsfag

Du lærer å drifte og vedlikeholde idrettsanlegg for fritidsaktiviteter.

Finn studier