Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er glad i å jobbe ute i friluft. Samtidig liker jeg både idrett, maskiner, alt som durer og alt som kan skrus på. Selve valget var litt tilfeldig fordi jeg fikk tilbud om lærlingplass etter en sommerjobb i kommunen. Jeg hadde tenkt litt på å bli anleggsgartner, men havnet i heller i søskenfaget. For min del har det vært et godt valg. Når jeg beundrer resultatet etter en innsats, blir jeg skikkelig stolt.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber med drift og vedlikehold på diverse idrettsanlegg i Tønsberg kommune. Det er en ishall, friidrettspark, gressbane, skatepark og noen private anlegg. Oppgavene er sesongrelatert, men hver dag starter med et morgenmøte klokken sju, hvor vi får beskjeder og arbeidsinstrukser for dagen. Jeg jobber på et lag med tre andre, i tillegg til en formann. Det er ofte overraskelser, og en dag kan for eksempel utbedring av nattens hærverk stå på agendaen. Det uforutsigbare ved arbeidsoppgavene er noe av det jeg liker best med jobben.

Vinterstid er jeg stort sett på ishallen og preparerer isen. Det er Norges kaldeste ishall, og har en temperatur på minus 4.5 grader. Vi har også skiløyper, og jeg lager skispor, klipper småtrær, og har ansvar for snøkanonen i akebakken. Det kan bli mye overtid om vinteren med brøyting og preparering av is på kveldstid.

Om sommeren driver jeg stort sett med gress- og kantklipping på fotballbaner. Oppmerking av baner tar cirka en dag i uken. Jeg jobber ofte alene, men det litt er avhengig av oppgaven. Når det skal være større arrangement jobber vi i team. Det kan være mye klargjøring for at anlegget skal se best mulig. Det betyr blant annet søppelplukking, kantklipping, vasking og maling. Om sommeren har vi vanligvis et arrangement i uken. Vi samarbeider med alle etatene i bydrift, som for eksempel anleggsgartner, rørlegger, og feiebil.

Vedlikehold av maskinene gjør vi fortløpende hele året. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv tok jeg helse- og sosialfag på første året på videregående, og så barne- og ungdomsarbeid. Det var et dårlig valg og absolutt ikke det jeg ville! Derfor tok jeg meg et friår på snowboardskole i Hamar. Da jeg kom hjem fikk jeg sommerjobb i Tønsberg kommune og tilbud om lærlingplass. Jeg var lærling i to år og syv måneder.   

Den vanlige veien er å ta Vg1 Naturbruk og Vg2 Anleggsgartner- og idrettsanleggsfag, før man tar to års opplæring i bedrift.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er mange løft og vil du ikke jobbe med kroppen er ikke dette egnet. Er du ikke interessert i idrett og konkurranser blir jobben mindre interessant. Selv er jeg mest glad i individuelle idretter og må tilstå at fotball ikke er min greie. Det er mange kalde dager og liker du ikke å fryse, så passer ikke dette.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg er veldig glad i å være ute. Jobben er fra syv til tre og etterpå har jeg mye igjen av dagen. Jeg har gode kollegaer og lærer stadig noe nytt om arbeidsmetoder, teknikker og nye maskiner. Yrkesstoltheten er en viktig faktor for å trives.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– De dagene jeg fryser og er lei. Ikke alle oppgaver er ikke like morsomme. Å plukke søppel er ikke favoritten.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være litt handy, like å skru, fikse og reparere. Jeg jobber mye alene og selvstendighet er viktig. Det er en hårfin balanse mellom effektivitet og kvalitet. Å gjøre ting for fort blir ofte galt. Jeg treffer mange mennesker og svarer på mange typer spørsmål. Du bør være sosial og like folk. Du må være flink til å samarbeide og være villig til å ta i et tak, og jobbe mer i perioder.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste jobber i kommunal sektor. Du kan også jobbe i idrettsavdelinger hos private anleggsgartnere. Private klubber har ofte ansatt driftsoperatører. Jeg tror jeg kunne jobbet i parkavdelingen i kommunen. En vaktmesterjobb er også relevant.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener 342 000 kroner i året med fem års ansiennitet . I tillegg kommer overtid og vakttillegg.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Her i Tønsberg er vi bare tre stykker. I mindre kommuner har de ikke engang denne typen avdeling. I storbyene tror jeg mulighetene er større. En måte å komme seg inn på er å gjøre som meg og begynne med en sommerjobb.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Selve valget var litt tilfeldig fordi jeg fikk tilbud om lærlingplass etter en sommerjobb i kommunen.
Du må være litt handy, like å skru, fikse og reparere.
Yrkesstoltheten er en viktig faktor for å trives.