Driftsoperatør i idrettsanlegg

– Du må kunne ha mange baller i luften, sier Øyvind Festø.
Portrett v Øyvind Festø
Øyvind Festø, 38 år
Driftskoordinator
Synnmørsk Klatreklubb, Ørsta
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg liker best med arbeidsdagen min er at jeg kan styre når jeg skal jobbe. »
― Øyvind Festø
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 09.07.2021
«Jeg liker best med arbeidsdagen min er at jeg kan styre når jeg skal jobbe. »
― Øyvind Festø
«Den viktigste jobben jeg gjør, er kanskje å koordinere de frivillige på klatreklubben.»
― Øyvind Festø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er utdannet lærer, og har jobbet som lærer på forskjellige skoler siden 2007. Jeg følte at lærerjobben utviklet seg en retning som jeg ikke ønsket, og jeg ble derfor åpen for å se på andre jobber. Så ble det utlyst en stilling som driftskoordinator i den lokale klatreklubben, og jeg søkte på den for å prøve noe nytt.

Image
Mann står foran en hylle med verktøy og utstyr, han holder opp en lapp med teksten S K K


Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det første jeg gjør når jeg kommer til klatreklubben er å rydde litt i hallen og gjøre noen rutinesjekker, for eksempel sjekke at det er nok toalettpapir. Jeg får rett og slett kroppen litt i gang. Så går jeg på kontoret og svarer på e-post. Det kan være spørsmål og ulike henvendelser fra medlemmer eller sponsorer. Jeg går også inn i et internt system vi har for å godkjenne og fakturere for medlemskap. Jeg trykker også opp t-skjorter for medlemmer og instruktører, og så jobber aktivt med å skaffe sponsorer for klatreklubben. Da må jeg ofte sende e-poster, ringe rundt og delta på møter.

Jeg drar også ofte til den andre klatrehallen vår for å sjekke at forholdene der er ok. På begge klatrehallene må jeg gjøre en rutinekontroll på selvsikringsdevicer, og resultatene må loggføres. Denne sjekken prøver jeg å gjøre hver dag. Jeg gjør også vanlig renhold som støvsuging, vasking, samt å skifte filter på luftanlegg.

Den viktigste jobben jeg gjør, er kanskje å koordinere de frivillige på klatreklubben. Noen frivillige er med på å skru nye klatreruter, og de trenger en god plan for det. Så er det også en vaktordning som er fire dager i uken, hvor det er fire timer arbeidstid. Vi må sikre oss at det er frivillige som kan møte publikum. Jeg må også sette opp klatrekurs og instruktørkurs, og sette opp bookinger på disse kursene – jeg og en annen gjør dette sammen.

Det er en veldig variert arbeidshverdag. Det siste jeg gjorde før ferien var å purre på en bestilling på nye klatretak som ligger i Rotterdam.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves vel kanskje ingen spesiell utdanning, men det er en fordel å ha erfaring med organisasjonsarbeid. Selv har jeg erfaring fra kommunal- og fylkespolitikk. Hvis du er interessert i og har kunnskap om idrettsklubben og sporten, så blir det sett på som ekstra positivt!

Hvem passer ikke dette yrket for?

– For å jobbe i en klatreklubb kan du i alle fall ikke ha høydeskrekk. Hvis du jobber innen en annen type idrett, er det vel en fordel at du kan utøve og liker sporten. Du bør kanskje også være i god fysisk form.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best er at jeg kan styre når jeg skal jobbe. Jeg er småbarnsfar, og da er det veldig godt for meg å kunne jobbe fleksibelt. Dessuten er det en variert arbeidsdag hvor jeg får jobbe både organisatorisk, med sosiale medier og også gjøre praktisk vedlikehold for klubben. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg synes er vanskeligst er å få endene til å møtes og å møte publikum raskt nok. Det er mange som stiller spørsmål og sender e-poster, men på grunn av at jeg har 50 % stilling, blir det vanskelig å nå over alt. Det kan plage meg litt at jeg ikke får fulgt opp medlemmene på den måten jeg ønsker.

Image
En mann står og vasker en klatrevegg med mange bøtter og kasser rundt seg på gulvet.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må kunne ha mange baller i luften. Du må kunne snakke i telefon og kommunisere med mennesker. Du bør også kunne være litt kjapp i vendingene dine, for å kunne løse problemer som dukker opp. Dessuten er det veldig fordelaktig å være god på å delegere, og det er kanskje noe jeg kunne blitt bedre på.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg tror ikke denne jobben er et naturlig springbrett for andre typer jobber. Jeg byttet fra en lærerjobb til denne. Når det er sagt, får du utviklet ferdighetene dine innen organisasjon og praktisk vedlikehold, og det er jo positivt i mange andre jobber.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan vel forvente 450.000 til 550.000 kroner i årslønn.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De tror jeg er helt greie dersom du har interesse for idretten og følger aktivt med på om det blir utlyst ledige stillinger.

Tilhørende utdanninger

Idrettsanleggsfag

Du lærer å drifte og vedlikeholde idrettsanlegg for fritidsaktiviteter.

Finn studier