Byggdrifter

– Jeg ser på meg selv som en tusenkunstner og tør nesten ikke nevne at jeg er byggdrifter. Da har alle noe de trenger hjelp til, forteller Kristoffer.
Mann med svart fleecejakke foran av en plansje som viser Nydalen i Oslo.
Kristoffer Klevestrand, 45 år
Byggdrifter
Avantor Eiendoms Forvaltning as
«Det fantastiske er at man i motsetning til i mange andre yrker, blir mer og mer verdifull ettersom årene går.  »
― Kristoffer Klevestrand
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 06.11.2023
«Det fantastiske er at man i motsetning til i mange andre yrker, blir mer og mer verdifull ettersom årene går.  »
― Kristoffer Klevestrand
«Det er mange som trenger min hjelp, og å bli verdsatt det er en side av jobben jeg liker godt. »
― Kristoffer Klevestrand

Hvorfor valgte du å bli byggdrifter?

– Jeg er møbelsnekker i bunn, men kunne ikke ha en jobb hvor jeg satt mye stille. Jeg trenger å være i bevegelse og derfor har jeg hatt mange yrkeserfaringer, som for eksempel barnehage- og skoleassistent. Det var ingen rett vei fram til et yrkesvalg for meg; den ble til mens jeg gikk. I regi av NAV tok jeg et vaktmesterkurs og fikk praksisplass her i Avantor. Etter kurset fikk jeg et tilbud fra et firma hvor jeg kunne ta fagbrev som byggdrifter ved siden av jobben. Det gjorde jeg, og etter fagbrevet begynte jeg igjen i Avantor. 

Image
Mann med svart jakke sjekker et måleapparat i et bygg

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg starter på kontoret hvor jeg planlegger dagen. Der møter jeg kollegaene mine og det er en hyggelig start på en ny dag. Jeg har ansvar for åtte forskjellige bygg i Nydalen, både bolig- og næringsbygg. Det er mye å holde styr på, men et sentralt driftskontroll-anlegg gir meg beskjed om ting jeg må sjekke eller ordne den dagen. Flere av systemene i byggene er datastyrte, og jeg kan for eksempel styre klimaanlegg og alarmer fra kontoret. Andre systemer varsler om dørmiljø, som er alle mekanismer rundt dører, for eksempel skyvedører og rondeller. De gir også beskjed om ulike avvik med låsesystemer.

Jeg overvåker kjølemaskiner og klimaanlegg for at temperatur og klima skal være passende. Et av byggene er en helsestasjon og både temperatur og inneklima må være perfekt der.  Det er en kontinuerlig fornyelse av utstyr for å gjøre driften mer effektivt. De som leverer systemene, kurser oss i hvordan de virker og jeg er stadig på kurs. I og med at jeg har mange bygg, så er det viktig at jeg gjør så godt jeg kan når jeg lager dagens «å gjøre»-liste. Jeg forsøker å prioritere oppgavene og være effektiv uten å måtte forflytte meg for mye. Jeg gjør unna så mye jeg kan i ett bygg av gangen. Det tar tid å flytte på seg, men jeg har en bil med alt mulig utstyr. I dag har jeg vært på et tak for å sjekke om det er mye løv i takrennene, og i morgen skal jeg gjøre luftmålinger i et annet bygg.

Vann og brann prioriteres alltid. Og når jeg ikke kan utføre jobben tilkaller jeg ekspertise – det kan være rørlegger, elektriker eller kjølemontør.

Jeg har en veldig selvstendig jobb under ansvar.  Når noe skjer, legger jeg alt annet på hylla, og med åtte bygg skjer det noe flere ganger i uka. Jeg holder hodet kaldt og vet at det hjelper lite å stresse. Det gjør det bare verre. Jeg løper til og fra jobben hver dag, men regelen er å aldri løpe på jobben. Jeg blir kjent med veldig mange forskjellige typer mennesker. Det er mange som trenger min hjelp, og å bli verdsatt er en side av jobben jeg liker godt. Og at vi er et stort team av flinke folk som hjelper hverandre når det trengs.

Hva kreves for å kunne jobbe som byggdrifter?

– Det er en fordel å ha et eller annet byggeteknisk fagbrev, men ikke et krav. Kravet er derimot å være lærevillig, sette sin stolthet i å lære systemer og å kjenne bygget som sin egen bukselomme. Selv har jeg dobbelt fagbrev som møbelsnekker og byggdrifter. Det siste har gitt meg mer tekniske interessante arbeidsoppgaver. Det har også gitt høyere lønn og at jeg står sterkere når jeg søker jobb.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for de som er flinke til å kommunisere med kundene og er serviceinnstilte. Ellers må man være selvstendig og flink til å planlegge. Det læres underveis, også det å bli god på prioriteringer i en lang rekke av oppgaver. Det er mange små og store avgjørelser å ta i løpet av en dag. Å være praktisk anlagt er en veldig nyttig egenskap.  

Mange arbeidsoppgaver er repeterende, og blir man fort lei rutiner er det kanskje monotont.  Er du ikke nøyaktig og har en tilbøyelighet til å sluntre unna, så passer ikke denne typen jobb. Det kan gi store konsekvenser hvis for eksempel brannvarslingssystemet ikke er sjekket. Jobben er egentlig enkel når man følger rutinene, men passer mindre godt for de som ikke vil ha et stort ansvar.

Hva liker du best med å være byggdrifter?

– Arbeidsmiljøet er topp, og er det viktigste for meg.

Hva liker du minst?

– Å reparere samme feil mange, mange ganger

Image
Mann i svart jakke sjekker målere på et rørsystem

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg har vært heldig og tatt mange sertifikater internt i firmaene jeg har jobbet for. Det er praktisk erfaring, utdanning og ulike sertifiseringer som gir muligheter. Jeg har tittelen byggdrifter og har ansvar for den tekniske driften av diverse bygninger. Det er behov for min type kompetanse både i det offentlige og i det private. En annen mulighet er å starte for seg selv, eller å stige i gradene og bli for eksempel eiendomsforvalter, teknisk sjef eller driftsleder.

Hva kan man forvente i lønn som byggdrifter?

– En vanlig startlønn er cirka 500 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som byggdrifter?

– De er gode. Det fantastiske med yrket er at man, i motsetning til mange andre yrker, blir mer og mer verdifull ettersom årene går.  

Tilhørende utdanninger

Byggdrifterfag

Du lærer å drifte og vedlikeholde bygninger, anlegg og installasjoner på best mulig måte.

Finn studier