Butikkslakter

– Jeg får jobbe med de lokale produsentene og leverandørene, det synes jeg er interessant, sier butikkslakteren Steffen.
En mann med hvit kokkehatt og svart uniform. I bakgrunnen er hvite fliser.
Steffen Frøyland Ommundsen, 34 år
Butikkslakter
Coop Mega Madla
«Vi er alltid på utkikk etter fagfolk, det er blitt en sjelden vare i dag dessverre.»
― Steffen Frøyland Ommundsen
Tekst og foto:
Vetle Mørch Tvedt
Publisert: 05.06.2024
«Vi er alltid på utkikk etter fagfolk, det er blitt en sjelden vare i dag dessverre.»
― Steffen Frøyland Ommundsen
«Jeg møter kunder hver dag, det er kjekt å hjelpe de med å sette helgemenyen. »
― Steffen Frøyland Ommundsen

Hvorfor valgte du å bli butikkslakter?

– Egentlig skulle jeg bli kokk, men etter en del utplassering på videregående skjønte jeg fort at det ikke var yrket for meg. Så ble jeg anbefalt å prøve butikkslakter, og jeg hadde veldig lyst til å jobbe med mat. Det har jeg hatt lyst til siden jeg var liten. Jeg vokste opp på kjøkkenet og har alltid vært interessert i mat. Da jeg fant ut at butikkslakter var en mulighet var det et enkelt valg.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen begynner en halvtime før jeg stempler inn. Da rydder jeg oppå kjøttdisken hvor det er mersalg av kraft, oljer og lignende. Jeg rydder det klart for å slippe å bruke tid på det når jeg begynner. Så lager jeg meg en plan for dagen. Da ruller jeg opp disken og gjør en datosjekk. Det gjøres hver dag, da sjekker jeg også om kjøttet kan brukes til for eksempel å lage en varmrett. Vi sjekker utløpsdatoer for å sikre at det er en trygg vare å selge.

Jeg skjærer kjøtt og pakker til den store disken med løsvekt vi har i butikken. Det kommer også inn bestillinger, da skjærer jeg kjøtt og pakker det klart til levering. Jeg har også et lederansvar og bestillingsansvar. Så det går mye i å planlegge kampanjer, bestille varer fra uke til uke, passe på at vi har tilbudsvarer og sesongvarer inne. 

Før jeg drar hjem sjekker jeg at alt er på stell og at de beskjedene som skal gis til kveldsvakter er gitt. Jeg sjekker at det er godt fylt opp med tilbudsvarer, at det ser fint, ryddig og rent ut. Da er det klart til neste dag.

Hva kreves for å kunne jobbe som butikkslakter?

– Jeg gikk to år på videregående. Første året gikk jeg restaurant- og matfag, andreåret tok jeg matfag med spesialisering i kjøtt. Etter det var det to år i lære i bedrift og så tok jeg fagbrevet. Det går også an å jobbe fem år i full stilling, så kan man ta fagbrev som privatist.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for alle som har lyst og hvis du har en grunnleggende interesse for mat. Da passer du i dette yrket med en gang. Hvis du er interessert og har lyst så kommer du langt i dette yrket. 

Det passer nok ikke for de som ikke er interessert i mat og som ikke har lyst. Motivasjonen kan kanskje ikke være på topp i starten, men vi klarer alltid å snu det.

Hva liker du best med å være butikkslakter?

– Jeg har friheten til å styre min egen hverdag. Det er varierte arbeidsoppgaver. Jeg får jobbe med de lokale produsentene og leverandørene, det synes jeg er interessant. 

Jeg møter kunder hver dag, det er kjekt å hjelpe de med å sette helgemenyen. Jeg liker også samspillet med kollegaene, det er som en familie og du tilbringer jo store deler av dagen her. Det er et veldig godt arbeidsmiljø, med masse forskjellige folk.

Hva liker du minst?

– Jeg liker ikke når det ikke er orden. Orden og renhold er jeg veldig opptatt av. Hvis det er mye varer inn så kan det bli litt kaotisk, det er ikke en god følelse. Da jobber vi oss gjennom det og så går det godt til slutt.

Image

Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?

– Du kan gå videre og jobbe i mattilsynet for eksempel. Når du har erfaring med å jobbe med kjøtt i butikk så kan du jobbe i en liten slakterbutikk og du blir ganske åpen for alt som har med mat å gjøre.

Hva tjener en butikkslakter?

– Lønnen ligger mellom 450 000 og 550 000 i året. Hvis man har litt lederansvar så blir det litt mer i lønn. 

Hvordan er sjansene for å få jobb?

– Vi er alltid på utkikk etter fagfolk, det er blitt en sjelden vare i dag dessverre. Det er ikke mange som utdanner seg til dette, men det gjør jo sjansen større for de som tar fagbrev. I Coop Mega satser vi hardt på lærlinger nå.

Tilhørende utdanninger

Ferskvarehandlerfaget

Du lærer om å produsere og omsette ferskvarer av fisk og kjøtt, delikatesser og andre ferdigvarer, og å kunne gi måltidsforslag i møte med kunder.

Finn studier