Portrettbilde av Emma Lindseth Gausen, i svart T-skjorte og caps, håret er bak

YrkesintervjuButikkslakter favoritt ikon

Butikkslakter Emma Lindseth Gausen var ikke i tvil da hun skulle velge karrierevei. – Jeg er vokst opp på gård, så jeg er godt kjent med hvordan prosessen foregår fra dyrene er på beitet til de blir til mat på bordet, forteller 23-åringen.

Emma Lindseth Gausen
23 år
Butikkslakter
Inderøy Slakteri, Inderøy

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg jobbet i bedriften i 3 år, og begynte etterhvert å jobbe mer og mer i selve ferskvarebutikken. Jeg er glad i å snakke med folk og en sosial person, og så fikk jeg større interesse for å lage god mat og gode produkter som kundene setter pris på. Det er få folk som tar butikkslakterutdanning, så jeg ville gjøre noe ikke alle andre gjorde. I tillegg hadde vi ikke noen butikkslakter her. Derfor ble det en fin måte å ta utdanning på, samt få et større innblikk i hvordan dette fungerer.

Jeg er vokst opp på gård, så jeg har alltid vært vant til å jobbe og hjelpe til, og er godt kjent med hvordan prosessen foregår fra dyrene er på beitet til de blir til mat på bordet.

arbeidsbilde_butikkslakter_emma_2.jpeg

Butikkslakter Emma Lindseth Gausen står bak disken som er full av forskjellig matretter. Det er en glassvegg som beskytter maten. Hun har på seg svart genser og svart caps og smiler mot kamera. Det er hvite skapdører i bakgrunnen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I ferskvarebutikken vår, som ligger i samme bygg som selve slakteriet, starter alltid dagen med å se over bestillinger. Hva må jeg ordne i stand og lage til butikken åpner? Arbeidsdagen starter enten klokken 7 eller 8, og da må jeg sjekke matbestillinger hvor folk skal hente mat, for eksempel grillmat eller karbonader. Det er viktig at jeg får en god oversikt over hva skal jeg gjøre i løpet av arbeidsdagen. Videre må jeg fylle opp disken vår med varer, og sørge for at det alltid er nok varer der etterhvert som kunder kommer for å handle. Disken skal bestandig se fin og innbydende ut, det er jeg opptatt av.

I tillegg består arbeidsdagen av å snakke med kunder, og kanskje svare på spørsmål de har knyttet til maten. For eksempel spør folk om steketid, hva slags tilbehør akkurat dette kjøttet passer til, og så videre. Vi lager også en del tilbehør selv, som aioli og potetsalat, samt marinering av kjøtt.

Mesteparten av kjøttet er ferdig oppskåret fra slakteriet, men noen ganger må jeg selv renskjære stykkene og ta ut litt bein, men det er ikke en så stor del av jobben. Eksempler på dette kan være lammelår eller svinekam som jeg må etterskjære litt, og da gjør jeg som oftest dette på morgenen. Om sommeren går det jo mye i grillmat, som storfe, svin og marinert kjøtt, og til jul selger vi mer julepålegg, ribbe og slike ting.

En del av jobben går også ut på hvordan vi tar vare på kjøttet. Er det kjøtt som skal ligge i romtemperatur eller i kjøleskapet? Biffen, for eksempel, har en mørningsdato, som vil si at kjøttet skal ligge å mørne en viss tid før denne datoen. Kjøttet smaker best etter mørningsdatoen. Dette er viktig at jeg som butikkslakter følger med på, i tillegg til at jeg ser over datoer og smaker og lukter på kjøttet.

Steking av kjøtt er også en del av jobben. Farsekjøttdeig kan senere brukes til å steke kjøttkaker og karbonader. I tillegg er renhold en viktig arbeidsoppgave. Det er min jobb å bestille varer, og jeg må alltid ha oversikt over hvilke varer jeg trenger til neste dag. Dette føres inn i et loggskjema, på grunn av datostempling og produksjon av varene. Dette er veldig strengt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Som butikkslakter må du ikke være redd for stress, og du må være glad i at dagene går fort, for det er alltid mye å gjøre og ting du skal forberede til neste dag. I tillegg må du være utadvendt, like å snakke med folk, ekspedere og selge mat, og være villig til å prøve nye ting og teste nye kombinasjoner av mat. Prøving og feiling er en del av denne jobben, for å finne ut hva som smaker godt og hva kundene vil kjøpe.

Du må være nøye på renhold og hvordan det ser ut rundt deg, samt være nøyaktig og strukturert med tanke på pakking og det å ta vare på kjøttet. Når du har tatt fagbrev som butikkslakter, lærer du mye i forhold til dette med hygiene, renhold og trygg mat.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg får ofte spørsmål om hva jeg for eksempel synes om en spesiell biff, og da må jeg jo smake på den for å kunne gi noe svar, og derfor tror jeg kanskje at denne jobben vil bli utfordrende for vegetarianere og vegetarianere. Yrket passer nok heller ikke for folk som ikke er villig til å møte mennesker, prate og være litt utadvendt.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er en veldig varierende jobb, og jeg får alltid prøve meg på nye matretter. Det er ingen begrensninger for hva jeg kan prøve ut, så lenge jeg følger reglene. Dagene går fort, og det er alltid noe å holde på med. Det er også veldig artig når kundene skryter av maten vi lager.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst, er når en bestilling kommer uforutsett. Jeg liker å kunne planlegge arbeidsdagen min, og hvis det plutselig viser seg at femten personer skal ha grillmat, da blir jeg litt stresset.

arbeidsbilde_butikkslakter_emma_1.jpeg

Butikkslakter Emma Lindseth Gausen i svart genser og svart caps står bak disken og viser fram fire plastikkposer med kjøttdeig eller kjøttfarse. Hun holder den ene i hånda og smiler mot kamera.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være interessert i mat, like å snakke med kunder, og være i stand til å prøve nye ting på kjøkkenet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

–Du kan jobbe i dagligvarebutikker, som for eksempel Meny, men du finner også butikkslaktere på restauranter, som jobber mer som kokker. Jeg har lyst til å jobbe mer mot det vi kaller trygg mat, og kanskje i retning av mattilsynet. Butikkslakterutdanninga gir deg kompetanse om blant annet regler og hvordan ting skal gjøres på kjøkkenet, og dette vil jeg bygge videre på. En bachelorgrad i matteknologi er da en mulighet. Det går også an å være kokk på sjøen, på en oljeplattform, for eksempel.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– I underkant av 400.000 kroner i året.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg vil si at det er gode sjanser. I dag er det jo mer ferdigvarer, så denne tilberedningsdelen er det nok ikke like stort behov for, men arbeidsplasser, slakterier og restauranter trenger butikkslaktere. 

Tekst:
Ingvild Hegge Eriksen
    • Det er en veldig varierende jobb, og jeg får alltid prøve meg på nye matretter.
    • Disken skal bestandig se fin og innbydende ut, det er jeg opptatt av.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser