Butikkmedarbeider
Hvorfor valgte du å bli butikkmedarbeider?
– Jeg er egentlig utdannet kokk. Under koronapandemien ble restauranten jeg jobbet på stengt ned. Jeg søkte etter relevant jobb, og fikk tilbud om å jobbe i ferskvareavdelingen her. Jeg trivdes veldig godt og har blitt værende siden. Det var ikke noe jeg hovedsakelig hadde siktet meg inn på, jeg endte opp her på grunn av tilfeldigheter.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsdagen min varierer betydelig og avhenger også litt av hvilket skift jeg har. Vanligvis begynner jeg med å sette ut alt på disken, enten det er kjøtt, fisk eller varmmat. Jeg produserer en del varmmat og forbereder karbonader, kaker og ulike retter. Det er også en del partering og filetering.
I tillegg til dette, er det en del rydding og vasking som må gjøres. Jeg utfører også papirarbeid, som for eksempel loggføring.
I løpet av arbeidsdagen ekspederer jeg kunder og sørger for å oppfylle ønskene deres så godt som mulig. Dersom jeg har kveldsskift, pakker jeg ned alt og rengjør grundig før stengetid.
Jeg har forskjellige vakter, så en arbeidsdag kan starte alt fra klokka 08.00 på morgenen, til klokka 13.00 på ettermiddagen. Jeg trives veldig med denne variasjonen, men det krever litt planlegging for å utnytte dagene effektivt.
Når jeg ekspederer kunder, møter jeg mange mennesker med ulike spørsmål. Jeg sørger for å oppfylle ønskene deres så godt som mulig og sikre at de forlater butikken fornøyde. Siden vi har mye kjøtt og fisk her i ferskvaren, kommer det ofte mange forskjellige spørsmål.
Som oftest er det spørsmål om vi har en god biff eller om jeg kan anbefale noe svinekjøtt. Jeg må ofte stille spørsmål tilbake for å finne ut hva de egentlig er ute etter. Spesielt rundt juletider får jeg mange spørsmål om produkter som lutefisk og pinnekjøtt. Jeg gir råd og deler oppskrifter. Vi skriver ned en del oppskrifter som vi kan dele med kundene.
Siden vaktene varierer såpass, har vi ikke faste arbeidsoppgaver, og vi rullerer gjerne på hva som skal gjøres. Det jeg liker best er kanskje å partere og filetere dyr, da det er det jeg kan relatere mest til siden jeg har jobbet som kokk – det er noe jeg er flink til. Samtidig liker jeg godt å ekspedere kunder, og til tider kan man få seg en god latter av en morsom samtale.
Hva kreves for å kunne jobbe som butikkmedarbeider?
– Du bør være 18 år, hovedsakelig på grunn av salg av alkohol og bruk av store maskiner i ferskvareavdelingen. Utover dette er det ingen spesifikke krav. Å ha en kokkeutdannelse slik jeg har, gjør deg mer attraktiv for en jobb i ferskvaren. Likevel er det viktigste er å være åpen, imøtekommende og et ønske om å gi god kundeservice.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer ikke nødvendigvis for innadvendte personer. Det er egnet for de som er utadvendte, sosiale, sprudlende og har energi. Det er alltid noe som skjer, og det er sjelden stille. Kundene setter pris på en positiv og engasjert tilnærming.
Hva liker du best med å være butikkmedarbeider?
– Variasjonen i arbeidsdagen, uten tvil. Det er en aktiv hverdag med mye å gjøre. Jeg setter også pris på det varierte miljøet i butikken, med ansatte i alle aldersgrupper.
Hva liker du minst?
– Det er vanskelig å si hva jeg liker minst. For noen kan det være litt kjedelig å håndtere vasking og rydding. Jeg personlig synes det er behagelig og gøy, og liker avvekslingen det gir.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Innenfor ferskvare kan man utforske muligheter innen catering. Hvis man er interessert i mat generelt, kan man også vurdere å jobbe innen restaurantbransjen. Innenfor selve butikkbransjen, kan man få stillinger med økt ansvar. Du er absolutt ikke «stuck» som butikkmedarbeider, og du kan absolutt jobbe deg opp i systemet.
Hva kan man forvente i lønn?
– Lønnen varierer nok veldig og kommer an på om du er fagutdannet eller ikke. Generelt sett kan man forvente rundt 450 000 kroner i året, dersom en ikke har fagutdanning.
Hvordan er sjansene for å få jobb?
– Sjansene for å få jobb er høye. Det er konstant behov for arbeidskraft, spesielt for deltidsarbeid. Det er alltid mulig å få en jobb, og det starter ofte med en stilling som tilkallingsvikar før man gjerne får fast stilling. Det er stor utskiftning av ansatte, og det er sjelden for mange søkere på en stilling.
Tilhørende utdanninger
Salgsfag
Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.
Finn studier