Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg har jobbet med salg og service hele livet. Begge foreldrene mine jobber med salg og markedsføring, så jeg antar det har hatt en påvirkning. Jeg tok hotellhøgskolen og jobbet lenge i hotell- og restaurantbransjen. Jeg har hatt lyst til å åpne egen butikk i mange år, men det har ikke passet før nå. Endelig har jeg åpnet en interiør- og livsstilsbutikk, inspirert av livet ved havet. Dette et nytt kapittel i livet og jeg er kjempeglad for at jeg har satset!

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg driver butikken alene. Med andre ord er jeg både butikkmedarbeider og eier. Når jeg kommer om morgenen ordner jeg utendørsdekorasjonen, tenner lys, setter på rolig musikk, vasker og tørker støv. Sistnevnte er ikke mine favorittoppgaver, men det må gjøres! Dagene består av utpakking og rydding av varer. Jeg priser varer, legger nye varer inn i kassasystemet, besvarer e-poster og legger ut bilder på sosiale medier. Jeg jobber kontinuerlig for at butikken skal være attraktiv og spennende. Det krever en viss teft, og jeg forandrer utstillingene jevnlig. 

Når kunder kommer i butikken ønsker jeg velkommen og får blikkontakt. Å gi kunden tid og rom til seg selv er viktig for meg. De vet ikke alltid hva de vil ha, men trenger tid til å orientere seg og finne det de har lyst på. Jeg er tilgjengelig i tilfelle det kommer spørsmål. Etter stengetid tar jeg kassaoppgjøret, rydder inn alle varer som står ute, og går over og ser at alt ser bra ut før jeg går hjem.

Jeg planlegger også med tanke sesong. Tjøme er en sommerdestinasjon og befolkningen tidobles om sommeren. Det er stor forskjell på jobbe om vinteren og om sommeren. I og med at jeg driver alene er oppgavene mine også å finne leverandører, gjøre innkjøp og jobbe med kalkyler og budsjett. Jeg importerer varer fra flere land og må være oppdatert på tollregler, moms og annet. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Jeg har selv tatt treårig hotellhøgskole og har mange års fartstid i servicebransjen. For å drive for deg selv anbefaler jeg at du har noe økonomisk bakgrunn. Selv har jeg litt bedriftsøkonomi i bunn og det kommer godt med. 

Du trenger ingen formell utdanning for å bli butikkmedarbeider. Det viktige er hvilken type menneske du er. Du må like å omgås mennesker, være god på kundeservice, åpen, positiv og imøtekommende. Mange går salg – og servicefag og tar lærlingtiden i bedrift. I store kjeder er det ofte intern opplæring og det jobbes med å gi de ansatte innsyn i økonomien. Det gir ansatte et eierskap og tilhørighet til bedriften. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som ikke liker å by på seg selv. I en jobb som denne er relasjonsbygging viktig. Liker du ikke å stå og gå mye, passer det sjelden å jobbe i butikk. Det kan bli mange kilometer i løpet av en dag. Du må håndtere store tunge, ting og like å ta i et tak. Har du ikke et serviceinstinkt, er ikke dette veien å gå. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det aller beste for meg er friheten. Jeg bestemmer selv hva jeg skal ta inn i butikken og hvilken vei jeg skal gå. Det liker jeg! Jeg treffer mange mennesker hver dag og er omgitt av produkter jeg liker.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er til tider tøft å stå og gå hele dagen. For meg er den økonomiske usikkerheten noe jeg har valgt å leve med og den må jeg bare takle. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Å både være opptatt av menneskelige relasjoner og være en salgssjel kommer godt med. Et stort pluss er å være en blid, imøtekommende og løsningsorientert type. I min type jobb er det også viktig å følge med på trendene. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Hvis du jobber i en kjede er det mange muligheter til å avansere. Du kan for eksempel være med i produktutvalg og bidra til å bestemme vareutvalget. Noen avanserer til butikksjef eller er med å åpne nye butikker. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Som butikkmedarbeider ligger lønnen mellom 350 000 og 400 000 kroner i året. Jeg er nystartet og vet selv ikke hva jeg vil tjene i år.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror det er ganske lett fordi åpningstidene er så lange og krever mange butikkmedarbeidere. Mange studenter jobber ved siden av skolen. Jobbmulighetene er litt geografisk bestemte. I store byer er det et utall av butikker og mange flere muligheter. 

 

 

Mange går salg – og servicefag og tar lærlingtiden i bedrift.
Du må like å omgås mennesker, være god på kundeservice, åpen, positiv og imøtekommende.
For å drive for deg selv anbefaler jeg at du har noe økonomisk bakgrunn.