Bunadtilvirker

– Jeg er veldig glad i brodering, design, håndarbeid og hva bunaden betyr for nordmenn, sier tyske Julia Wachs.
Portrett av bunadstilvirker Julia Wachs
Julia Wachs, 31 år
Bunadtilvikler
Bunad Verksted, Molde
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg er veldig imponert over hvor sterk den norske bunadsånden er, det gjør at det er kjempegøy å ha denne jobben.»
― Julia Wachs
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 08.08.2021
«Jeg er veldig imponert over hvor sterk den norske bunadsånden er, det gjør at det er kjempegøy å ha denne jobben.»
― Julia Wachs
«Man må ha en sterk fysisk helse, da jobben er tung for rygg, hender, fingre og øyne. »
― Julia Wachs

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har oldemødre på begge sidene av familien som har jobbet med sying, og en bestefar som sydde på hobbybasis. Likevel lærte jeg ikke så mye om sying som barn, blant annet fordi det ikke var så mye fokus på søm på skolen min i Tyskland. Jeg fikk så vidt sy et forkle, og det ble ikke så bra. Til tross for det var jeg veldig interessert i sying, og sydde om egne bukser og skjørt. Da jeg kom til Norge, fikk jeg virkelig lære om søm og hvordan man bruker en symaskin, noe jeg likte veldig godt. Da ble familien min stolt over å se at syingen var tilbake i slekten.

Jeg ramlet på mange måter inn i bunadtilvirkeryrket, men samtidig ikke. Jeg er veldig glad i brodering, design, håndarbeid og hva bunaden betyr for nordmenn. Jeg er også veldig imponert over hvor sterk den norske bunadsånden er, det gjør at det er kjempegøy å ha denne jobben.

Image
Bunadstilvirker Julia Wach retter på en av en rekke bunader som henger på en dukke

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det første vi gjør er å slå på alle maskiner og lys, og så sjekker vi e-post. Hvis jeg ser at jeg får noen spørsmål på begynnelsen av dagen, så sjekker jeg som regel utover dagen også. Det kommer også telefoner utover dagen, som en av oss besvarer. Deretter går dagen min i bunadsproduksjon, og hva jeg gjør avhenger av hvilke oppdrag vi har. Det kan være omsøm, herrebunad eller sying. Da sitter jeg som regel og syr slik at kunden enkelt kan se meg, og slik at det er lav terskel å komme inn for en prat. Noen ganger må jeg også gå inn på et annet rom for å sy, og det prøver jeg å gjøre tidlig på dagen når det ikke kommer så mange kunder. Håndsøm tar jeg på ettermiddagen, for da kan jeg sitte lett tilgjengelig for kunden. Kunden kan også booke timer for mål eller for å prøve noe, og da må jeg forberede ting før det.

Bunadsproduksjonen har mange prosesser. Det kan være mye klipping og langsømmer, og ofte gjør du det samme på mange ulike bunader. Hvis det er snakk om at jeg skal lage fem skjørt, er det ikke vits å gjøre det akkurat når mange kunder kommer hit for å ta mål, for da får jeg ikke den roen jeg trenger for å lage skjørtene. Da gjør jeg heller håndsøm, for det er enklere å legge fra seg hvis en kunde kommer.

Det vi gjør helt enkelt er å lage nye bunader, reparere gamle bunader og å gjøre omsøm, dersom kroppen til kunden har endret seg, og man trenger å sy bunaden inn eller ut. Vi tar ikke inn andre bunader enn Romsdalsbunader, men sender heller bunaden til andre, samtidig får vi ofte tilsendt Romsdalsbunader fra andre plasser.

Vi har regnet ut at det tar omtrent 150 timer å sy en helt ny bunad med brodering. Leveringstid er opptil ett år, men det avhenger av når kunden bestiller den. Hvis bestillingen skjer i stille måneder, kan leveringstiden være mye kortere. Det er travlest fra januar til mai, og da er det for sent å bestille en bunad som skal være klar til 17. mai.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves faktisk ingenting utenom erfaring med sying, men det aller beste er å ha et fagbrev innen bunadtilvirking. Hvis man skal ha en lærling, må noen på verkstedet ha fagbrev. Dersom du skal ta fagbrev må du gå to år på skole og to år i læretid, deretter tar du fagbrevet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er et fysisk yrke hvor man sitter mye, samtidig må man spenne kroppen og gjøre et detaljert arbeid. Man må ha en sterk fysisk helse, da jobben er tung for rygg, hender, fingre og øyne. Hvis man jobber som snekker vil man være fysisk sliten på slutten av dagen, og det samme gjelder i denne jobben. Det er viktig å bruke gode sittestillinger, og riktig utstyr for å verne kroppen. For eksempel må man bruke fingerbøl for å unngå nerveskader. Det er viktig at man trener utenom jobb for å styrke kroppen, det kan man gjøre gjennom alt fra styrketrening til gåturer.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er mange ting, men det jeg liker best er håndsøm. Jeg liker å sy for hånd, og å få det til å se bra ut. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan være vanskelig å overbevise kunder som synes bunaden ikke er så flott eller ikke passer til deres figur, om at bunad kan se kjempefint ut på dem. Mote endrer seg hele tiden. Noen perioder skal bukser være langt nede på hoftene og andre ganger høyt oppe. Mens alt dette skjer, så endrer ikke bunaden seg. Den står fast. Noen kunder synes det er merkelig, og det kan være vanskelig å vise dem verdien til bunaden og hvor vakker den er. Dette kan for eksempel være unge jenter som skal ha bunad til konfirmasjon, men egentlig ikke synes bunaden er så flott.

Image
Bunadstilvirker Julia Wach klipper på et stykke tøy som ligger på et bord.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være tålmodig og nøyaktig. Det finnes ingen snarveier når man lager bunad. Hvis du gjør et slurvete arbeid, vil det kanskje ikke vises akkurat nå, men det vil vises om noen år. Bunader holdes ofte i generasjoner og de er dyre for kunden, så her gjelder det å gjøre et godt og ekte stykke arbeid. Dessuten er det også viktig å vite at denne jobben ikke bare handler om sying, men også kundebehandling. Man kan ikke ha sosial angst, da man hele tiden må snakke med og veilede kunder. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan ta mesterbrev som bunadtilvirker, og det har jeg tenkt å gjøre. Hvis man ønsker å produsere eller designe andre typer klær, kan man videreutdanne seg innen søm, og for eksempel jobbe med mote eller klesproduksjon. Jeg har også planer om å studere bunadhistorie på høgskolenivå. Dette studiet ble nylig lagt ned i Norge, men jeg venter på at det kommer tilbake. Da kan man jobbe med å formidle bunadhistorien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Du blir ikke rik i dette yrket, men jeg vet ikke helt hva som er normalt. Selv om bunaden er dyr i manges øyne, så er stoffet også kjempedyrt og det tar mange timer å lage bunaden. Det er ganske vanlig at bunadverksteder går i null etter at alle utgifter er betalt. 

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Hvis man er fleksibel på hvor man kan jobbe og man søker rundt om i Norge, så tror jeg det skal gå greit å få jobb. Det er mange som skal pensjonere seg nå. Da trenger man unge som kan ta over. I Molde er vi to bedrifter som jobber med å lage bunader, og vi begge er fulltallige, så vi kan ikke ansette flere. Jeg tror at mange driver for seg selv i enkeltpersonforetak, eller så er de heldige og får seg en jobb. Da blir man gjerne lenge i jobben.

Tilhørende utdanninger

Bunadtilvirkerfag

Du lærer å sy, brodere og tilpasse bunader og tilbehør. Du for også kunnskap om materialer og drakttradisjoner.

Finn studier