Brønnoperatør sementering
Hvorfor valgte du å bli brønnoperatør i sementering?
– Jeg ville egentlig bli psykolog, det var den store drømmen siden jeg var liten. Jeg har alltid likt å prate med mennesker. I 10.klasse tok jeg en «Vilbli test» for å se hvilket valg på videregående som passet meg best, basert på interesser. TIP/Elektro kom på sisteplass for meg, så de to var utelukket.
Men så hentet en stor buss klassen vår og kjørte gjennom oljebasen i Sandnessjøen på omvisning. Etterpå dro vi i kinohallen og så en video av ei ung dame som jobbet offshore som prosessoperatør. Det var stilig, og jeg følte det i beinmargen at det å arbeide offshore var riktig for meg. Så jeg endret alle fremtidsplaner for å prøve å komme meg inn i bransjen og få muligheten til å arbeide i team med store prosjekter. Både familie og venner trodde jeg fleipet da jeg sa jeg hadde søkt meg inn på TIP. Men som gårdsjente falt det også naturlig å arbeide med noe fysisk.
Jeg hadde aldri hørt om sementering før jeg begynte på Brønnteknikk. Jeg fikk akkurat den læreplassen, så det var egentlig tilfeldig at jeg ble sementer.
Jeg liker det veldig godt, så det har blitt bra for meg. Det er mye frihet i yrket. Det gir meg mulighet til å reise i friperioder og å bo hvor jeg vil i landet. Jeg har også gode kollegaer. Vi er en sammensveiset gjeng som også møtes på fritiden.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Nå jobber jeg på flyterigg utenfor Brønnøysund. Til vanlig er jeg på jobb i to uker, og deretter fire uker fri etterpå. I tillegg er det rom for overtid innimellom, så jeg kan reise på ekstra turer. Men det er opp til deg selv om du ønsker dette.
En sementer går ofte alene på skift, det er normalt to sementere ombord som bytter på dag- og nattskift. Vi arbeider i 12 timer også har vi 12 timer fri. Vi spiser tre ganger om dagen og det er bredt utvalg av mat.
Jeg er junior-sementer, og derfor jobber jeg med senior-sementer ombord. Etter en uke får junior delta på møter og beslutninger på dagskift. Når junior er komfortabel kan de bli senior. Jeg vet om en sementer som ble sjef for sementerings-avdelingen i Norge, så det er gode muligheter for å klatre oppover om du ønsker det.
Sementering, enkelt forklart, innebærer å blande og pumpe sement ned i brønnene i Nordsjøen. Når det skal bygges ny brønn, starter riggen med å drille et stort hull hvor de plasserer et rør også støper vi det fast i formasjonen. Denne prosessen gjentas i flere seksjoner der hullet blir smalere for hver gang, hele brønnens konstruksjon kan beskrives som et teleskop som går flere tusen meter ned i havbunnen.
Vi må unngå at sementen setter seg og blir hard før den har kommet seg på plass i brønnen. For å klare det bruker vi kjemikalie-tilsetninger i sementen. Forskjellige kjemikalier har ulike egenskaper som påvirker hvor lang tid det tar før sementen setter seg. Så hvis problemer oppstår under blanding og pumping av sement, må en reagere raskt. Vi har personlig verneutstyr tilgjengelig som beskytter oss mot kjemikalier og sement.
Det som er så fint med å være sementer er at alle dager er ulike. Så lenge du er klar til operasjon og fullfører dine arbeidsoppgaver, så kan du styre dagene dine selv.
Hvor mye vi sementerer varierer på hvor vi er i operasjonen. Jeg har opplevd turer der vi ikke har hatt en eneste sementjobb og turer der det er mange. Men når det ikke er støping, så gjør vi andre ting.
Mine vanlige arbeidsoppgaver er lekkasjetesting av overflateutstyr og nedihullsutstyr, kjemikaliehåndtering, planlegging og utførelse av neste støpejobb, vedlikehold på pumper og ventiler, og generelt utstyr på sement-uniten. Vi liker å ha det ryddig, så vi vasker og maler også.
Selv om en sementer jobber mest fysisk, har vi også kontorarbeid. Vi skriver rapporter, utfører sjekklister, leser prosedyrer, kalkulerer på sementjobber og skriver/svarer på e-poster.
Jeg kan si at 90% av arbeidstiden min er fine dager, så jeg trives veldig godt. Og noen dager er stressende, og en får motstand eller at det skjer mye på en gang. Men i slike situasjoner får en hjelp.
I offshore-industrien er HMS ekstremt viktig. Du hører ofte at den viktigste arbeidsoppgaven du har om bord er å holde deg selv og andre trygg. Hvis du føler usikkerhet eller noe som ikke stemmer, så kan du stoppe opp arbeidet med en gang. Da kan en komme til bunns i bekymringen og deretter fortsette når alle er fornøyde. Ingen kommer til å stille deg til veggs for dette, ledelsen setter faktisk pris på at du er kritisk. Det er lav terskel for å si ifra, og man blir hørt. Sikkerhet går alltid først.
Hva kreves for å kunne jobbe som brønnoperatør i sementering?
– Jeg gikk Teknologi- og industrifag på vg1. Snittet var 5 for å komme inn på Brønnteknikk i 2014, så jeg måtte ta meg litt sammen. Jeg hadde rundt 3 i snitt i 10.klasse, og var temmelig skolelei. Jeg fullførte med 5,3 i snitt, så da fikk jeg gå Brønnteknikk på vg2.
Jeg fikk læreplass i Cementing, og etter to år fullførte jeg fagprøven. Hvis du vil bli sementer som meg, kan du gå den veien, eller du kan utdanne deg på fagskole. Husk at de som ansetter lærlinger fokuserer mer på fravær enn karakterer.
Når det kommer til personlige kvalifikasjoner til yrket, bør du ha høyt fokus på sikkerhet. Historisk sett har vi hatt flere stygge ulykker i hele verden innen olje og gass. Heldigvis har vi flere automatiserte barrierer på plass, og jeg føler meg sikrere her ombord enn i biltrafikken på land. Vi har prosedyrer og hjelpemidler tilgjengelig for å forhindre uønskede hendelser. Og det er ditt ansvar å bruke disse. Alltid tenk sikkerhet for deg selv og andre, jeg kan ikke si dette nok.
Som brønnoperatør må du være lærevillig. Du blir aldri utlært siden det alltid kommer ny teknologi, prosedyrer og utstyr. Mitt tips er å hele tiden spørre spørsmål, det er så mye god kompetanse og erfaring hos flere av folkene ombord.
Du bør være samarbeidsvillig. Du må kunne arbeide i team og kommunisere godt med dine medarbeidere. Det er mange folk fra forskjellige land og selskaper på samme plass. Du jobber med dem, spiser med dem og bor med dem. Derfor er det nødvendig å kunne engelsk. Når vi har møte og det er en person i rommet som ikke kan norsk, så foregår møtet på engelsk. Prosedyrer og papirarbeid går også på det språket. Men jeg kan si at jeg lærte meg engelsk godt da jeg var lærling og pratet med folk ombord.
For å få arbeide offshore må en ha godkjent helseattest. Derfor må helsa være i god behold. Det kan også være en fordel å kunne svømme, siden en må få godkjent sikkerhetskurs med helikoptervelt i basseng.
Å jobbe som sementer krever at en er klar til å ta i et tak. Dette er en fysisk krevende jobb og du bør helst like å være i aktivitet. Vi har selvsagt hjelpemidler som tar det meste av støyten og du skal for eksempel ikke løfte mer enn 22 kg. Igjen: tenk sikkerhet, du skal leve lenge i kroppen din.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for de som klarer å være fleksible og er komfortable med at ting ikke alltid blir som det var tenkt. Noen eksempler på dette er endring i operasjoner på grunn av uplanlagte problemer i brønnen. Hjemreisedato eller utreisedato kan også variere på grunn av dårlig vær. I tillegg kan oljeprisen svinge, og det kan gi stor usikkerhet i bransjen.
Å arbeide offshore passer ikke for de som har flyskrekk. Du må reise mye med fly, til og fra jobb, og så er det med helikopter ut. Men det finnes kurs mot flyskrekk, så det er mulig å komme over dette.
Hvis du er hjemmekjær, er ikke dette yrket for deg. Du må også huske at du går glipp av bursdager, brylluper, konfirmasjoner, jul, nyttår, påske og slike dager. Du arbeider en fast turnus og derfor vil noen av høytidene komme når du er om bord. Men jeg må si at en kan prøve å bytte vakt, hvis det er noe veldig viktig som kommer opp.
Hva liker du best med å være brønnoperator i sementering?
– Jeg elsker turnusen min. Jeg arbeider to uker, også har jeg fire uker fri. Da får jeg mulighet til å reise hver friperiode om jeg ønsker det. Og så liker jeg at lønnen min kan samsvare med de eventyrene jeg vil dra på. Det er mye frihet. Og man kan bo hvor enn man vil i landet.
Jeg kan ikke beskrive hvor fantastiske folk i denne bransjen er. Jeg har fått venner for livet i alle aldre og nasjonaliteter. Jeg har vært på 26 rigger i min korte karriere, og føler på et veldig godt arbeidsmiljø på nesten alle stedene.
Hva liker du minst?
– Det jeg liker minst med jobben er potensielle store risikoer som gjør at jeg kan få en liten klump i magen før sementering eller arbeidsoppgaver jeg ikke har gjort flere ganger tidligere.
Første gangen jeg støpte alene fra datamaskin i kontrollrommet var skummelt, men også gøy. Samtidig visste jeg at hvis det skulle oppstå problemer under blandingen, så kan kollegaen min reagere raskt og hjelpe til med å løse det.
For å unngå problemer er det nettopp viktig å følge prosedyrer, prate med de rundt seg og alltid dobbeltsjekke alt, gjerne trippelsjekke. Du er ikke alene selv om du går alene på skift, det er flinke folk på riggen som du kan forhøre deg med.
En annen ting er at jeg ikke liker sement, det er noe griseri å vaske opp. Og hvis du ikke rekker eller sløser med å ta en skikkelig oppvask, så må du frem med skrape og meisel. Jeg vil bare blande det og pumpe den vekk så fort som mulig, jeg vil helst ikke se den. Heldigvis har vi ikke ofte direkte kontakt med sement i denne jobben. Når vi tar sementprøver, har vi på oss fullt personlig verneutstyr.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange muligheter. Du kan få arbeide i andre forskjellige avdelinger i samme selskap. I løpet av nesten seks år jobbet jeg på 26 forskjellige installasjoner, både faste plattformer og på flyterigger.
Jeg kom nettopp hjem fra seks måneder i Australia. Der arbeidet jeg som sementer på to forskjellige rigger offshore, men også på en landrigg som jeg aldri hadde sett før. Turnusen min der var tre uker på og så tre uker fri hvor jeg reiste rundt i hele Australia og New Zealand.
Det er gode sjanser for å arbeide i utlandet om du ønsker det. Men du bør huske at Norge er på topp når det kommer til sikkerhet, arbeidsmiljø og velferd ombord. Jeg anbefaler likevel andre å prøve å dra til utlandet en tur, jeg ville ikke vært foruten det fantastiske eventyret jeg fikk oppleve.
En sementer er også kvalifisert til å arbeide innenfor boring, coiled tubing, komplettering, subsea og mekaniske/elektriske kabeloperasjoner. Yrker som inneholder pumping, trykktesting eller flushing vil også være aktuelt for en sementer.
Fagbrevet sementering er spesifikk til oljebransjen. Men siden du lærer vedlikehold på motor, pumper og ventiler, vil jeg tro at en kvalifiserer seg til annen type industri med tanke på mekanisk bakgrunn. Dette kommer an på hvilke kvalifikasjoner andre bedrifter ser etter.
Du kan også videreutdanne deg til å bli ingeniør, eller klatre opp i selskapet. Om du har lyst og arbeider hardt så er mulighetene endeløse.
Hva tjener en brønnoperatør i sementering?
– Som startlønn kan en sementer få rundt kr 630 000 i året. Dette er nok når du ser bort fra bonuser, nattskifttillegg, overtid etc. Med disse inkludert kan du lett tjene 100 000 - 300 000 mer.
Hvordan er sjansene for å få jobb som brønnoperatør i sementering?
– Akkurat nå søker bedriften min etter brønnoperatører og det vil være mye aktivitet fremover. Med tanke på oljekrisen tilbake i 2014–2016, var det lite søkere på Brønnteknikk, og flere klasser i landet ble lagt ned. Så dette vil jo bety at det er færre om beinet og sjansene for å få læreplass og bli ansatt er høyere nå enn når jeg startet, vil jeg si.
Det som er med oljebransjen, er at den går i svinger. Jeg husker godt da vi var på skolen og hørte fra en lærer at han håper vi har en plan B. Han mente at situasjonen ikke så bra ut, og det var mye usikkerhet om vi skulle få læreplasser. Likevel fikk 10 av 14 elever i klassen min læreplass, så det gikk jo bra for mange av oss.
Jeg fullførte læretiden og tok fagbrevet i 2017 men fikk ikke ansettelse før i 2019. Så i mellomtiden studerte jeg ingeniørstudie på NTNU i Trondheim, som ikke er et krav for å bli sementer. Jeg arbeidet også på oljebasen i Sandnessjøen en sommer. Hvis drømmen din er å arbeide offshore så er dette mitt tips: vær tålmodig, ikke gi opp og stol på at det blir din tur.
Tilhørende utdanninger
Brønnfaget, sementering
Du lærer å bruke nedihullsverktøy, pumping av brønnvæsker og lekkasjetesting av overflateutstyr og nedihullsutstyr.
Finn studierPetroleum
Du lærer om teknologi og operasjoner knyttet til utvinning av olje og gass, fra boring og brønnarbeid til produksjon og behandling både offshore og på land.
Finn studier