Brannkonstabel

I løpet av en vakt kan alarmen gå når som helst. Da skal vi være i bilen og på vei ut porten i løpet av maks 90 sekunder, forteller brannkonstabel Svein Magne.
Brannkonstabel Svein Magne Helgevold er avbildet inne på brannstasjonen. Han er iført mørkeblå tskjorte, og vi ser overkropp og ansikt. Han ser i kamera og smiler. I bakgrunnen ser vi skap med klær og røykdykkerutstyr.
Svein Magne Helgevold, 42 år
Brannkonstabel
Haugesund Brannvesen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Som brannkonstabel opplever du en del tøffe situasjoner, så du må være robust og stabil psykisk. »
― Svein Magne Helgevold
Tekst og foto:
Elin Tollevik Garvik
Publisert: 17.08.2022
«Som brannkonstabel opplever du en del tøffe situasjoner, så du må være robust og stabil psykisk. »
― Svein Magne Helgevold
«Vi kan være med og redde liv, og det er klart at det er veldig meningsfullt.»
― Svein Magne Helgevold

Hvorfor valgte du å bli brannkonstabel?

– Jeg er utdannet tømrer, og var på jobb i Nordsjøen da en kollega og kamerat fikk jobb som brannkonstabel her i Haugesund. Jeg var en del innom og besøkte han når jeg var hjemme på fri, og så hva de jobbet med. Jeg syntes det så kjekt ut, og da det ble en ledig stilling søkte jeg, og ble tatt ut til opptak. Jeg var heldig og fikk jobb, og har vært brannkonstabel og brannformann i 13 år nå.

Image
Brannkonstabel Svein Magne Helgevold er avbildet oppe i liften. Han er iført mørkeblå tskjorte, og vi ser overkropp og ansikt. Han ser utover byen og har hendene på spakene som styrer.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I dag morges gikk jeg på vakt klokken halv åtte, og jeg skal være på jobb til klokken halv åtte i morgen tidlig. Det er fire vaktlag ved brannstasjonen her, og vi er sju på hvert vaktlag. Hvert vaktlag jobber et døgn før vi har fri i tre døgn.

Dagen starter med en kjapp sjekk av utstyret. Da sjekker vi at radioene er oppladet, bilene fungerer, og at alt utstyr er på plass. Så har vi morgenmøte, der vi går gjennom det som har hendt det siste døgnet. Vi får informasjon om hva vi skal gjøre i løpet av dagen av øvelser, og om det ellers er noe spesielt. Deretter er det ut og fortsette morgensjekken, med funksjonstest av utstyr og verktøy.

Fra klokken halv ni til kvart over ni har vi morgengym og trener styrke, før det er matpause. Så har vi øvelse frem til klokken 12.30. Vaktlagene har øvelse hver dag året gjennom. Vi går gjennom ulike øvelser og følger et årshjul sånn at alle vaktlag er gjennom de samme øvelsene. Vi øver blant annet på redningsdykking, bruk av lift og stiger, skogbrann, pumpeøvelser, bilulykker, hurtigfrigjøring, og kald og varm røykdykking. Vi har en treningsøkt igjen klokken 17, og da spiller vi gjerne innebandy i gymsalen.

I løpet av en vakt gjør vi også litt vedlikehold og service på brannstasjonen. Vi er en gjeng med mange ulike bakgrunner, som elektriker, rørlegger og snekker, så vi fikser mye selv. 

I løpet av en vakt kan alarmen gå når som helst. Da skal vi være i bilen og på vei ut porten i løpet av maks 90 sekunder. Når alarmen går hopper vi i klærne, og går i bilen. Der tar vi på oss røykdykkerutstyret. Det blir en vane å være klar til å rykke ut når som helst. Ofte viser det seg at det er en automatisk brannalarm som har gått, og den blir avbrutt. Men vi skal alltid rykke raskt ut uansett. I tillegg til brann rykker vi også ut bilulykker, drukningsulykker og på helseoppdrag.

I tillegg til utrykning programmerer vi nøkkelsafer, er med og lager innsatsplaner, har ansvar for flagging på kommunale bygg, hjelper til på løfte- og bæreoppdrag for helsetjenesten, og ja, vi er også med og henter katter ned fra tre noen ganger. Vi har helvakt, og fire fra vaktlaget er med hver gang luftambulansen lander på sykehustaket i Haugesund. 

Hva kreves for å kunne jobbe som brannkonstabel?

– Frem til nå har det vært slik at du søker på en ledig stilling, og hvis du får jobb får du internopplæring der du skal jobbe. I tillegg tar du et grunnkurs som går over 8 uker på Norges brannskole. Det har ikke vært en utdanning du kan søke på, du må søke og få jobb for å ta utdanningen. Det er alltid veldig mange søkere på en jobb, og ut fra bakgrunn, erfaring og intervju velges det ut noen som får være med på opptak. Opptaket består av mange ulike tester, og er ganske krevende.

Det kommer til å bli en endring i dette, uten at jeg kjenner til helt hvordan det blir. Men det kommer en ny fagskole for brann og redning, der du får utdanning i løpet av to år. Det blir en skole du kan søke på, og så må du søke jobb når du er ferdigutdannet.

For å jobbe som brannkonstabel må du også oppfylle en del helsekrav, som godt syn og hørsel. Vi har årlig helsesjekk, og vi må også ta en røykdykkertest hvert år.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for dem som nevenyttige og handy. Det er også viktig å være omgjengelig og sosial. Vi lever tett sammen når vi er på vakt, og er hverandres sikkerhet i krevende situasjoner. Derfor er det viktig at alle fungerer sosialt, og bidrar til fellesskapet. 

Dette er en jobb som er fysisk krevende og kan være tøff. Du må derfor være i god fysisk form. I tillegg er det bra å være kreativ og kunne se løsninger, og være litt praktisk for å løse oppdrag. Som brannkonstabel opplever du en del tøffe situasjoner, så du må være robust og stabil psykisk. Det kan være vanskelig å vite hvordan du reagerer før du er oppe i det, men vi har en god støtteapparat og kan få hjelp fra lege og psykolog hvis vi trenger det. Vi har også god kollegastøtte internt, så vi blir godt tatt vare på.

Hva liker du best med å være brannkonstabel?

– Det å kunne utfolde seg fysisk, bruke kroppen, og være kreativ. Det er veldig kjekt å hjelpe folk, og bidra til at de får det bedre. Vi kan være med og redde liv, og det er klart at det er veldig meningsfullt. Noen ganger kommer folk innom med takkekort til oss etter dramatiske situasjoner, og det er fint å vite at vi har gjort en forskjell. Det gir veldig mye å være med å bidra.

Hva liker du minst? 

– Jeg kunne ikke hatt en bedre jobb, og har aldri angret et sekund på at jeg valgte denne jobben. Nå har jeg vært brannkonstabel i 13 år, og tiden har flydd. Men det er klart at det kan være tøft i krevende situasjoner. Vi rykker ut til dramatiske situasjoner der det går galt for andre, og det er den tøffe biten. Heldigvis har vi et godt samhold, og et godt støtteapparat. 

Image
Brannkonstabel Svein Magne Helgevold er avbildet bak brannbilen. Han er iført mørkeblå tskjorte, og vi ser han bakfra, der han står og styrer liften.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe forebyggende eller ved 110-sentral. Det er mulig å få opprykk, og bli mester for et lag, leder for beredskap eller brannsjef. 

Når du har bakgrunn som brannkonstabel kan den også være spennende å kombinere med videre utdannelse, innen HMS, eller som branningeniør for eksempel. 

Hva kan man forvente i lønn som brannkonstabel?

– Det varierer litt etter hvor du jobber, og ansiennitet, altså erfaring du har fra før. En nyutdannet brannkonstabel får lønn som en vanlig fagarbeider, og starter på rundt ca. 350.000 uten ansiennitet. Du få opp til 16 års ansiennitet, og lønnen øker litt hvert år frem du til har fått full ansiennitet

Hvordan er sjansene for å få jobb som brannkonstabel?

– Det kan variere litt etter hvor i landet det er, men stort sett er det få som slutter i denne jobben, og det er ikke så mange ledige stillinger. Når det er noe ledig er det alltid veldig mange som søkere. Noen av søkerne får komme på opptak, og du må være forberedt på at det er stor konkurranse om ledige jobber. Når du først blir ansatt har du en trygg jobb, og det vil alltid være bruk for brannkonstabler.

Tilhørende utdanninger

Brann, redning og samfunnssikkerhet

Du lærer om tilsyn, brannslokking, redning i sammenraste bygg, trafikkulykker, nødalarmering og mye mer.

Finn studier