Branningeniør
Hvorfor valgte du å bli branningeniør?
– Jeg har alltid vært flink i matte og alltid syntes realfag har vært gøy. Å bli ingeniør var noe jeg visste jeg ville ganske tidlig, men jeg var litt usikker på akkurat hvilken retning jeg skulle velge. Under tiden jeg var i militæret, ble jeg brannmann, og da ble valget ganske enkelt da jeg fikk vite at det fantes en utdanning som branningeniør i Haugesund.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En typisk arbeidsdag for meg som branningeniør består hovedsakelig av kontorarbeid, men med en god innblanding av befaringer og møter. Mye av fokuset ligger på planleggingen av bygg og hvordan de skal oppfylle brannsikkerhetskravene. Dette inkluderer å sette minimumskrav for elementer som bærebjelker, dører, vinduer, og tekniske installasjoner, samt definere rømningsveier. Når vi mottar plantegninger fra arkitekten, går vi grundig gjennom dem og gir innspill hvis kravene ikke oppfylles.
Prosjekteringen er en vesentlig del av arbeidet vårt, der vi må følge et strengt regelverk. Dersom det er nødvendig å avvike fra disse reglene, må vi gjøre grundige beregninger og beskrive løsningen nøye. Beregningene kan blant annet bestå av sammenligning med andre bygninger eller simulering av en brannsituasjon for å vurdere effektiviteten av de valgte løsningene.
Som en del av prosjekteringen er det vår oppgave å sette krav til aktive tiltak, som nødlyssystemer, sprinkleranlegg eller gasslukningsanlegg. Vi jobber tett med andre fagområder og er med i møter hvor detaljer diskuteres, for eksempel med VVS-ingeniører som gir innsikt i tekniske detaljer i automatiske slokkeanlegg. Vi utarbeider også branntekniske tegninger som benyttes under byggeprosessen, samt rømningsplaner og orienteringsplaner som kan benyttes av blant annet brannvesenet.
Når det gjelder eksisterende bygg, utfører vi tilstandsanalyser for å sikre at de oppfyller minimumskravene og identifisere eventuelle tiltak som må gjøres for å opprettholde sikkerheten. Risikoanalyser er også en viktig del av jobben vår, der vi vurderer sannsynligheten for brann og andre hendelser opp mot risikoen de utgjør.
En annen del av vår daglige rutine innebærer uavhengige kontroller av arbeidet utført av andre selskaper, både i forbindelse med prosjektering og på byggeplassen. Dette gjøres ofte som et krav fra kommunen for å sikre kvaliteten og overholdelsen av forskrifter.
Selv om jeg stort sett arbeider selvstendig, er samarbeidet med andre fagfolk, som byggingeniører, elektroingeniører, VVS-ingeniører og arkitekter, essensielt. Det er alltid en kollega som nøye sjekker arbeidet mitt, og dette bidrar til å sikre at våre prosjekter oppfyller de høyeste standardene for brannsikkerhet.
Hva kreves for å kunne jobbe som branningeniør?
– Du må ha bachelorutdannelse som branningeniør, som i dag kun finnes i Haugesund. Alternativt kan du ha en bachelor innen et annet ingeniørfag og ta en mastergrad innen brannfag.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Du må være glad i realfag, noe som er gjelder generelt om du skal bli ingeniør. Det er en fordel å være veldig strukturert og systematisk av deg. Ofte følger du mange prosjekter samtidig og det krever at du kan ha mange baller i luften på samme tid.
Samarbeid og kommunikasjon er også meget viktig, da man skal samarbeide med mange forskjellige mennesker fra ulike fagbakgrunner og gjøre seg forståelig for folk som ikke har den samme fagkunnskapen som deg selv. Det er også en fordel med en viss byggeteknisk forståelse.
Hva liker du best med å være branningeniør?
– Jeg får jobbe med mange spennende prosjekter og problemløsingsdelen i prosjektene er en svært spennende del av dette yrket. Det å finne den beste måten å løse et problem på, synes jeg er gøy. Jeg liker også den store friheten når det gjelder arbeidstider og lokasjon.
Jeg kan jobbe med prosjekter som er langt unna, selv om jeg sitter på kontoret i Bergen. Akkurat nå jobber jeg med et prosjekt på Island, for eksempel. I tillegg til dette, synes jeg jo selve brannfaget er veldig spennende.
Som branningeniør skal du skal kunne en del om forskrifter, standarder, ny forskning og teknologiske løsninger, i tillegg til brannkjemi, branndynamikk og menneskelig adferd rundt brann.
Det er veldig spennende å ha den kunnskapen, synes jeg. I tillegg til at man også får en del byggeteknisk kunnskap i andre yrkesfag, som for eksempel kunnskap om ventilasjonsanlegg, el-anlegg og andre komponenter som inngår i et bygg.
Hva liker du minst?
– Det kan til tider bli veldig hektisk, særlig når man jobber med flere prosjekter samtidig. Det er også en del tolkning av regelverk og juss i dette yrket, og det kan oppstå uenigheter med andre branningeniører, spesielt i forbindelse med uavhengige kontroller, der for eksempel en annen branningeniør kan ha en annen oppfatning og gjøre andre vurderinger.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan velge mange retninger som branningeniør. Du kan holde ulike kurs, du kan jobbe i brannvesen, forsikringsselskap eller hos en eiendomsforvalter. Eller så kan du bli rådgiver slik som meg. For eksempel sykehus trenger også branningeniører. Det er også en mulighet å gå videre innen prosjektledelse og jobbe mer bredt. Samtidig kan du bli enda mer spesialisert og jobbe med kun sprinkelanlegg eller rømningsanalyser. Du kan også jobbe i industribransjen. Det er mange muligheter!
Hva kan man forvente i lønn som branningeniør?
– En årlig startlønn som branningeniør ligger kanskje på 550.000 kroner og oppover.
Hvordan er sjansene for å få jobb som branningeniør?
– Jeg vil si det er veldig gode sjanser i denne bransjen. Vi er få branningeniører og i med at det er kun én ren branningeniør-utdanning i landet, blir du ganske ettertraktet om du blir branningeniør.
Tilhørende utdanninger
Brannsikkerhet
Du lærer om sikkerhet i samfunnet og forebyggende tiltak som hindrer og reduserer konsekvensen av brann.
Finn studier