Halvard Brynnilsrud

YrkesintervjuBørsemaker favoritt ikon

- Jeg har alltid hatt stor interesse for våpen og i jobben som børsemaker driver jeg med det jeg liker best, sier Halvard Brunnilsrud.

Halvard Brynnilsrud
57 år
Børsemaker
Intersport Bogstadveien, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Faren min var jeger og allerede som syvåring var rommet mitt dekorert med våpen. Jeg skjøt mitt første rådyr som 12-åring. På den tiden jobbet jeg også i våpenbutikk. Det var likevel noe tilfeldig at jeg ble børsemaker. Jeg tok utdanningen i militæret, og er både børsemaker og offiser.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg lager hagler på mål, det vil si jeg bearbeider haglekolben etter ansiktsformen til kunden. Jeg jobber både i våpenbutikk og på verksted. Her tilpasser jeg hagler slik at de passer brukerne perfekt. Jeg er daglig leder og har personalansvar for fire ansatte. Det medfører en del administrative oppgaver som tar mye tid. Hovedoppgavene mine er å selge, tilrettelegge og utføre små reparasjoner på våpen. Vi har ikek kapasitet til større reparasjoner. De sender jeg videre til et våpenverksted. Jeg selger pistoler, hagler og rifler. Mest pistoler.

Jeg lager hagler på mål, det vil si at jeg tilpasser haglekolben etter ansiktsformen til kunden. I jaktsesongen er det fullt kjør og lange dager.  

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli børsemaker?

- Selv tok jeg maskin og mekanisk linje på yrkesskolen og utdannet meg som børsemaker i militæret.

I er børsemaker en fireårig utdanning på videregående. I Norge er det bare ett sted du kan ta børsemakerutdanning. Det er ved Gauldal videregående skole i Støren. Du må ta Vg1 design og håndverk eller teknikk og industriell produksjon, Vg2 børsemaker og deretter være lærling i to år. 

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det er at jeg jobber med det jeg liker best.

Hva misliker du mest ved yrket ditt?

- Absolutt ingenting! 

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Veldig mange børsemakere jobber med andre ting, som for eksempel som verktøymaker. Du kan mye om maskiner som børsemaker. Mange jobber på våpen verksted eller starter for seg selv.

Hva kan man forvente i lønn dette yrket?

- Det er umulig å svare på siden lønnen er avhengig av omdømme, arbeidsinnsats og hvor du bor i landet.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- For å være ærlig så er de ikke gode. Det er muligheter innenfor reparasjon av våpen. Det er et lite, verneverdig yrke og for å sikre deg jobb må du først og fremst være flink, men du må også være villig til å flytte på deg. 

Hele 10 % av menn over 16 år har våpenløyve i Norge, så det bør være jobbmuligheter. Problemet er at når du har kjøpt et våpen, så beholder du gjerne det, og reparerer og bytter deler i stedet for å kjøpe ett nytt. Derfor er det svært få som lykkes som våpenselgere.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Å kjøpe en hagle er som å kjøpe sko, den må passe deg perfekt.
    • Hele 10 % av menn over 16 år har våpenløyve i Norge, så det bør være jobbmuligheter

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser