Børsemaker

- Vi er ikke mange børsemakere i Norge, og de fleste av oss kjenner til hverandre, sier Didrik Sørlie.
Portrett av Didrik Sørlige inne på verktstedet
Didrik Sørlie, 36 år
Børsemaker
Våpenverkstedet, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det er mange børsemakere som starter for seg selv, og det kan gå veldig bra hvis det er få børsemakere i byen din.»
― Didrik Sørlie
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 09.04.2021
«Det er mange børsemakere som starter for seg selv, og det kan gå veldig bra hvis det er få børsemakere i byen din.»
― Didrik Sørlie
«Jeg liker best å løse vanskelige problemer, som andre ikke får til å løse.»
― Didrik Sørlie

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Morfaren og faren min var opptatt av jakt, og jeg ble selv interessert i jakt og konkurranseskyting som ung. Dessuten har jeg alltid vært glad i håndverk. Disse to interessene gjorde at jeg bestemte meg for å bli børsemaker.

Image
Mann med svart genser reparerer en pistol som er delvis demontert.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg tar imot bestillinger fra kunder, bestiller nye deler fra leverandører og jobber med våpen. Kundekontakten er både over disk, e-post og telefon. Kunder kommer ofte inn med våpen som må repareres eller få nye deler. Våpen har ikke endret seg så mye de siste 100 årene, men likevel er det mangel på deler for mange våpen, selv om det spesifikke våpenet fremdeles kan være operativt. Det gjør at vi må lage egne deler, som passer for akkurat det våpenet. Da må jeg bestille inn nye deler og så frese, dreie og file delene. Skal jeg reparere et våpen må jeg kanskje reparere treverket og tilpasse nye deler.

De fleste som jobber som børsemaker ender opp med å spesialisere seg i noe. Jeg har for eksempel jobbet mye med håndvåpen. Vi er ikke mange børsemakere i Norge, og de fleste av oss kjenner til hverandre. De fleste velger å spesialisere seg på noe, og når vi får kunder som trenger hjelp med noe vi ikke er spesialisert på, så sender vi de videre til den som er best på akkurat dét. På den måten er det ikke en spiss konkurranse innad i miljøet. Man skaffer seg også mange gode kunder som trenger hjelp med det man er best på.

Som børsemaker har du et lovlig ansvar ovenfor det våpenet du leverer tilbake. Det våpenet du jobber med, må være forsvarlig å bruke. Dersom du gjør noe feil, kan det gå veldig galt, og det må man ta seriøst. Derfor er det veldig viktig å være nøyaktig i arbeidet sitt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må ha fagbrev som børsemaker. Det er dog veldig vanskelig å få læreplass i Norge, jeg antar at det er bare 3–4 bedrifter som er store nok til å ha lærlinger. Jeg gikk derfor lærlingtiden min på Gauldal videregående i Sør-Trøndelag.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Som børsemaker må man interessere seg for våpen og ha en plettfri vandel. Utenom det tror jeg denne jobben passer for de fleste.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best å løse vanskelige problemer, som andre ikke får til å løse. Jeg synes også det er veldig gøy å spesialisere meg i noe innen børsemaking, jeg har for eksempel blitt ganske god på håndvåpen. Jeg liker også at det er lite konkurranse innad i bransjen, og at vi som er børsemakere kjenner til hverandre godt. Det blir et lite miljø.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må være når man ikke greier å fullføre jobben innen tidsfristen. Dessuten blir det mange telefoner utenom arbeidstiden, og det kan bli vanskelig å få fri. Jeg driver også selv med skyting, så når jeg drar på skytetreff, så får jeg tusen spørsmål om våpen. Da blir det vanskelig å skille hobby fra jobb.

Image
Mann i svart genser studerer en metalldel ved et arbeidsbord
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det er viktig å være nøyaktig, holde leveringstider, være god på finmekanikk og kommunisere godt. Som børsemaker må man også snakke med mange ulike mennesker, så det er viktig å like dette. Å holde tidsfrister er forventet av deg, og dersom du ikke overholder fristene, må du kommunisere det godt. Du må også kommunisere prisen tydelig, fordi hvis man kommer inn med et gammelt våpen som skal fikses blir det ofte dyrt, og det må kunden være klar over. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som børsemaker blir du en håndverkerpotet som kan brukes i mange bransjer. Mange går videre til maskinarbeid, møbelsnekring og generelt håndverk og reparasjon. Du blir god på å lage deler og skjønne hva som er feil, og det er veldig viktige ferdigheter.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Det spørs hvor du jobber, du får mer betalt i store byer. Jeg vil tippe at rundt 500 000 kroner er en normal årslønn.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Hvis du ønsker å jobbe for noen andre, så er sjansene dårlige. Det er kanskje tre–fire børsemakere som er store nok til å ta lærlinger og jeg tipper at det er rundt fem–seks bedrifter som har ansatte. Det er mange børsemakere som starter for seg selv, og det kan gå veldig bra hvis det er få børsemakere i byen din.

Tilhørende utdanninger

Børsemakerfag

Du får grunnleggende kunnskap om oppbygging og virkemåte for ammunisjon og skytevåpen.

Finn studier