Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg kommer fra gård, og har alltid vært med og jobbet litt der. Etter ungdomsskolen var jeg bestemt på å ta yrkesfag, da jeg ikke kunne tenke meg en kontorjobb. Faren min var elektriker i Nordsjøen, og selv om han sluttet da jeg var liten bidro det nok til at jeg synes det virket spennende å jobbe offshore.

Først gikk jeg vg1 teknikk og industriell produksjon, og visste at broren til en kompis hadde tatt vg2 brønnteknikk i Stavanger. Etter hørt litt om hvordan han hadde det bestemte jeg meg for å gjøre det samme. Det var et ganske høyt snitt for å komme inn, så jeg stod på ekstra for å være sikker på å ha gode nok karakterer. På vg2 brønnteknikk merket jeg fort at jeg syntes boring virket mest spennende, og da jeg fikk tilbud om å være lærling i COSL var valget enkelt.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber for COSL Drilling, på en rigg ute på Trollfeltet. Der har jeg en 2–4 rotasjon som vil si at jeg jobber to uker, før det er fire uker fri. Når jeg er ute på riggen er det 12 timers skift, en uke nattskift og en uke dagskift. Jeg reiser ut på jobb med helikopter.

Som bore- og vedlikeholdsoperatør er jobben min i hovedsak å bidra i boreoperasjonene. Jeg jobber mest på boredekk, der håndterer vi mye forskjellig boreutstyr. Vi har både manuelt og automatisk operert boreutstyr. Når vi kjører det automatiske utstyret sitter vi i en stol og jobber, men oftest er vi ute på dekk. Der kan jeg gjøre alt fra å spyle med høytrykksspyler til å gjøre inspeksjoner av utstyr. Vi gjennomfører vedlikehold, trykktesting og rutinesjekker.

Jobben er ganske teknisk, vi jobber med hele spekteret fra grovmekanikk til finmekanikk, noe som er veldig spennende. En blir definitivt skitten på hendene, og får gjøre mye praktisk. På riggen har vi mange forskjellige yrker, og alle er like viktige for leveransen.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok vg1 teknikk og industriell produksjon, og vg2 brønnteknikk før jeg hadde to års læretid. Jeg tror at det er mulig å ta kurs som en alternativ vei inn i yrket, men veien jeg tok er nok den enkleste for å ha en god sjanse til å få jobb.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– For å jobbe offshore må du ha et helsesertifikat, og vi går gjennom en helsesjekk hvert annet år. Du bør ellers være i generelt god fysisk form for å jobbe 12 timer lange dager i mange ulike stillinger.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker godt å møte og løse utfordringer. Det meste går jo på skinner, noe som er bra, men det er spennende med utfordringer som en kan lære av. Vi borer jo langt ned i jorda, og det er store maskiner og krefter i sving, noe jeg synes er både kult og spennende. Det er også veldig kjekt å bo og jobbe sammen med kollegaene i 14 dager i strekk. Du får et veldig bra forhold til kollegaene dine, og for meg er det noe av det kjekkeste med jobben. I min avdeling er vi et team på åtte stykker som jobber sammen hele turen. Når du har fri ute på riggen er det enkelt å finne på noe, se film, spille bordtennis eller kort. Det er veldig sosialt.

Friordningen vår veldig bra. Du kan bo hvor du vil i landet, og du har ca. åtte måneder fri i året. I år bor jeg i Sogndal, for å stå på ski, sykle og drive med friluftsliv. Noen bruker friperioden sin til å jobbe litt i tillegg, andre bruker mye tid på hobbyer og interesser. En ekstra bonus er at vi opplever noen vanvittig flotte soloppganger og solnedganger fra riggen, vi befinner oss jo langt til havs og har veldig fin utsikt.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Selv om vi har gode friordninger så kan det være kjedelig å gå glipp av ting når du er ute på jobb. Vi er borte fire måneder i året, og det passer ikke alltid i forhold til familie og høytider. Noen ganger kan det være vanskelig å være borte. Det kan også være tungt å veksle mellom dag- og nattskift. Du snur jo opp ned på døgnet. Men jeg synes for min del at det er så godt lagt til rette her ute at det går fint å hente seg inn. Det er nok enklere her enn å gå nattevakt på land. Du har alt fokus her ute, og glemmer litt alt som skjer hjemme.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det passer godt for dem som er praktisk og teknisk anlagt. Du må kunne tenke litt selv, samtidig som du tilpasser deg rutiner. Det er en fordel å like å være ute, for det meste av arbeidet foregår utendørs i vær og vind. Du må kunne takle litt dårlig vær, og heller kle deg godt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mulig å jobbe seg oppover til og med tårnmann når du har fagbrev. Deretter kan du ta teknisk fagskole. Det kan du gjøre i kombinasjon med jobb, og med den utdanningen og en del kurs er du kvalifisert helt opp til boresjef. Du kan ta en del kurs gjennom jobb, som f.eks. truckfører, krankurs, fallsikringskurs osv. Det kan også åpne for muligheter for andre jobber. Skiftordningen gir god anledning til å studere på deltid om du ønsker det.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Etter at du har fått fagbrev starter du med en grunnlønn på litt over 600 000. Det er også en del tillegg, så lønnen ligger nærmere 700 000. Deretter stiger den litt etter hvert, etter tariff. Det er forskjell om du jobber på flyterigg som jeg gjør, eller faste installasjoner.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Historisk sett har oljeindustrien gått i bølgedaler. Det har vært noen dårlige år, men nå er det på vei opp igjen, og det ansettes flere.