Bokhandler Tin Spanja

YrkesintervjuBokhandler favoritt ikon

Tin er så glad i bøker at han stadig må til gjenbruksstasjonen med et lass for å få plass i leiligheten sin.

Tin Spanja
31 år
Bokhandler
Tanum Colosseum Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg trengte en ekstrajobb ved siden av historiestudiene og begynte med en liten stilling i en bokhandel. Jeg trivdes så godt at jeg etter fire år jobbet fulltidsstilling og la historiestudiene på hylla. Underveis ble jeg interessert i å ta ansvar for en filial, forme butikken og ta egne avgjørelser. I dag er jeg innkjøper for filialen jeg jobber i. Det er flott å jobbe med bøker og mennesker, og underveis har jeg fått slags intuisjon på hva kundene ønsker å lese og hvilke behov de har. Hvis en kunde har lest alle krimbøkene, er det gøy å vise dem noe annet.

img_5973.jpg

Tin Spanja
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg kommer en time før åpning for å sjekke bestillinger, gjøre nye bestillinger og svare på mail. Resten av dagen går til kundene. Kundene kommer alltid først, men det er også mye logistikk med bøker som skal inn i hyllene, nye salgsutstillinger som skal opp og alt som skal bestilles. Tidvis er det travelt, som rundt lunsjtider og etter kontortid. Høytider er spesielle i en bokhandel. Den tidligere konsernsjefen i Tanum sa: «I julen jobber vi, resten av året øver vi». Å jobbe med bøker er et helt naturlig miljø for meg. Og det er ikke bare fordi jeg er 202 cm høy og slipper krakk for å komme opp i hyllene, men også fordi jeg nyter bøker, kunder og positive tilbakemeldinger på bokforslag. Dette er i veldig stor grad en salgsjobb. Uten penger i kassa blir det ingen butikk. Vi må eksponere bestselgerne godt for også å kunne ha bredde i hylleutvalget. Å kunne kombinere kommersiell teft med kjærlighet til bøkene er perfekt.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli bokhandler?

- Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe i en bokhandel. For å drive med innkjøp bør du ha erfaring i bransjen. Det finnes en ettårig utdanning som heter Bokhandelskolen, men den har ingen betydning for lønnen. I følge meg selv er det å være glad i bøker og mennesker det viktigste. Jeg vil legge til at jeg er litt av en problemløser. Kunder kommer inn og trenger en spesiell bok umiddelbart. Dersom jeg ikke har den må jeg finne et alternativ, og det er nesten som å være etterforsker. Som innkjøper må jeg følge med i nyhetsbildet og spore opp interesser. Hva er folk interessert i akkurat nå? Hva finnes av litteratur, og hvor interessant er det som finnes for kundene i min filial? Når en kunde ønsker å kjøpe Jo Nesbøs bok nummer et eller annet, og jeg ikke har den, så vil jeg forsøke å pense kunden inn på nye veier. Kan det være noe annet som er interessant? Og når kunden da kommer tilbake og sier "Tin, dette var et genialt valg", da blir jeg veldig motivert.

img_5963.jpg

Tin Spanja
Lisens: 
All rights reserved.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det beste for meg er å formidle gode leseropplevelser til kundene.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Sure kunder, men de er det heldigvis ikke mange av.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Med videreutdanning kunne jeg godt tenke meg å jobbe i bibliotek, eller bli butikksjef for en stor filial. Jeg kunne også tenke meg å jobbe med innkjøp innen sjangre som historie, biografi eller skjønnlitterært i en større bokhandel.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg tjener cirka 400 000 med ni års erfaring, men trives til tross for at jeg ikke blir styrtrik.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Vi får mange søknader på hver jobb vi lyser ut. Det viktigste er personlig egnethet og en interesse for litteratur og kundeservice. Selv var jeg innom femten forskjellige bokhandlere før jeg fikk en liten stilling.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • I julen jobber vi, resten av året øver vi.
    • Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe i en bokhandel.

Yrkesbeskrivelser