Bokhandler

– Jeg er veldig glad i å lese, men det er en ensom aktivitet. For meg har det blitt veldig berikende å snakke med andre som også leser bøker, sier Angelique.
Ei dame med svart og krøllete hår. Hun har rosa genser på. Hun smiler og ser rett i kamera. Hun er i en bokhandel.
Angelique Heggheim, 35 år
Bokhandler/eier
Sagene Bokhandel, Oslo
«Yrket passer for folk som er interessert i litteratur og liker å lese.»
― Angelique Heggheim
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 02.05.2024
«Yrket passer for folk som er interessert i litteratur og liker å lese.»
― Angelique Heggheim
«Som bokhandler må du kunne snakke med mennesker. Det er også en salgsjobb, så du må være i kontakt med kunder.»
― Angelique Heggheim

Hvorfor valgte du å bli bokhandler?

– Det var litt tilfeldig at jeg begynte å jobbe akkurat i bokbransjen. Jeg flyttet til Oslo og fikk jobb i Sagene bokhandel. Det har vært en jobb som passer som hånd i hanske. Etter noen år i Sagene bokhandel, har jeg og min venn Espen blitt eiere av butikken.

Jeg er veldig glad i å lese, men det er en ensom aktivitet. For meg har det blitt veldig berikende å snakke med andre som også leser bøker.

I tillegg er bokhandelen en veldig variert arbeidsplass. Vi driver med mye forskjellig, så her er det plass for folk som liker forskjellige ting, som å lese, skrive, tegne eller spille spill. Vi har veldig varierte arbeidsoppgaver. Man kan både jobbe strukturert og bruke kreativiteten sin til å lage vindusutstillinger, skilt og andre ting for å formidle litteratur.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Min arbeidsdag er veldig variert. I butikken møter man alltid nye mennesker og har nye samtaler. Derfor er dagene ganske ulike, selv om man har en del av de samme oppgavene.

En arbeidsdag starter ofte fra å sette ut varene, rydde litt rundt i butikken, og gjerne bestille bøker. Det er også en del papirarbeid, oppfølging av kundebestillinger, sette ting ut i hyllene, lage vindusutstilling eller poste på sosiale medier.

Vi er en selvstendig bokhandel, ikke tilknyttet noen kjede eller organisasjon. Det at vi styrer alt selv, kan være ekstra utfordrende. Vi har mer jobb å gjøre fordi vi må håndtere alt selv, men samtidig gir det større frihet.

Vi er ikke med på en priskrig. Det synes vi heller ikke er så bra, fordi det underslår bokens verdi.

Strategien vår er å prøve å finne riktig bok til riktig leser. Og hvis noen har lesetørke eller mistet lesemotivasjonen litt, håper vi at vi kan bringe den tilbake. Hvis kundene får gode opplevelser og er fornøyde, kommer de gjerne tilbake.

Det varierer litt hvor mye jeg leser selv. Jeg velger en del nye publikasjoner og bøker som vi har tro på. Vi prøver også å orientere oss hva som bør bestilles. Man leser mer om bøker enn man rekker å lese selve bøkene. Det handler om å få mest mulig informasjon for å kunne oppdatere assortimentet og anbefale bøker til kunder.

Julesesongen er helt annerledes i bokbransjen enn resten av året. Den tiden redder ofte resten av året vårt. Allerede om sommeren begynner vi å forberede oss. Vi oppdaterer oss på hvilke bøker som kommer til høsten. Mange av disse ender senere opp under juletrærne til folk.

Hos oss jobber folk som leser mye og engasjerer seg i litteratur. Samtidig velger alle forskjellige bøker, så det styrker butikken. Det gir oss en større bredde av kompetanse. Og tiden da vi virkelig får bruk for det er lørdager og hele julesesongen.

I julesesongen kommer folk til oss med lange handlelister. Noen er veldig åpen, mens andre har veldig spesifikke bokønsker eller gir oss en del informasjon. Vi kan for eksempel få en slik beskrivelse: «onkel, 55 år, liker jakt og biler», så kommer vi med anbefalingene våre. Det er en stor tillitserklæring å plukke gaver til hele familien.

Når vi oppdaterer oss på hvilke bøker som kommer framover, tenker vi også på hva gøy vi kan gjøre rundt det nye. Vi har forskjellige arrangementer med forfattere og poeter. Noen ganger setter vi sammen forfattere som kan ha gøy av å snakke sammen, andre ganger kommer poeter og leser poesi til kundene.

En av fordelene våre er i akkurat denne bydelen i Oslo. Sagene er som en liten landsby i selve hovedstaden. Så vi har et variert utvalg av kunder. Til oss kommer rett og slett alle.

Blant kundene våre er veldig mange barnefamilier, så vi har mye assortiment til dem. Vi har også en del pensjonister, så vi har litt sånne gammeldagse varer som korrekturlakk, blåpapir og trekkpapir. Blant kundene våre har vi også unge kunstnere, de som har en forfatterdrøm i magen, skuespillere, forfattere, og unge lesere som følger #BookTok på TikTok.

Vi er en liten kulturell spot i byen, så vi pleier å ordne mye for folk. Det har skjedde mye hos oss, blant annet skrivekurs, litteraturquiz eller performance-teater.

En gang hadde vi litterær stiklingsauksjon, hvor alle penger gikk til veldedige formål. Mange forfattere donerer stiklinger av plantene sine. En auksjonarius med hammer drev auksjonen. Det var veldig gøy.

Hva kreves for å kunne jobbe som bokhandler?

– Det er ingen krav for å begynne å jobbe i bokhandel. Det som er viktig er at du leser bøker. Hvis du har lidenskap for litteratur, så vil du ha stor glede av å jobbe i bokhandel.

Selv om du ikke trenger å ha en relevant utdanning for å jobbe som bokhandler, er det virkelig en fordel å ha det.

Jeg selv tok Fagskolen for bokbransjen, og vil anbefale det. Det er et veldig fint studie, ikke bare hvis du jobber i bokhandel. Det er nyttig også hvis du etter hvert har lyst på alle mulige yrker innenfor litteraturfeltet, som ikke nødvendigvis er å være forfatter.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Yrket passer for folk som er interessert i litteratur og liker å lese.

Samtidig krever denne jobben også at du liker å være i gang. Mange tenker at det er veldig romantisk og koselig å jobbe i en bokhandel, fordi vi bare kan sitte og lese bøker. Dessverre gjør vi aldri det i arbeidstiden. Her snakker vi med kunder, pakker ut leveranser, bærer bøker, plasserer dem i hyller eller ordner utstillinger.

Som bokhandler må du kunne snakke med mennesker. Det er også en salgsjobb, så du må være i kontakt med kunder.

Det er også viktig at du er ryddig og har litt system. Mange bokhandlere jobber en stor del av dagen alene i butikken. Derfor må man kunne jobbe selvstendig og strukturert.

Hva liker du best med å være bokhandler?

– Det jeg liker best er variasjonen. Her kan man være kreativ og utfolde seg på forskjellige måter. Man kan stille ut bøker, bruke sosiale medier, lage vindusutstillinger eller jobbe med arrangementer.

Så liker jeg også å jobbe strukturert, som kreves når man jobber i en bokhandel. Man må være ryddig og ha god oversikt. For eksempel hos oss har alle bokhyller et system, som gjør at det er lett å finne bøker.

Jeg liker også veldig godt å ha kontakt med mennesker. Det er en viktig del av jobben. Vi har mange samtaler med kunder. Vi har blitt godt kjent med mange, både når det handler om boksmak og personlighet. Det er fint å se de barna som besøker oss som har blitt større og større.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er å følge opp leverandører som ikke leverer varene sine, posten som roter bort en pakke, krangler om fakturaer, og sånne typer ting. Det er aldri gøy.

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Når du jobber i bokhandel, kan du få din egen ansvarsgruppe. For eksempel hvis du er glad i engelsk litteratur, kan du få ansvar for å følge opp nyheter, bestemme hvilke engelske bøker som skal bestilles, eller hvordan hylla bør se ut. Du kan ha ansvar for bøker, men kan også bestemme over spill eller tegnesaker. Alt handler om hva du er interessert i.

Du kan også få lederansvar og bli daglig leder for en butikk. Det gir bedre lønn, men innebærer også oppgaver som å sette opp vaktlister eller ha personalmøter med ansatte. I en bokhandelkjede kan man jobbe seg enda lenger opp og få enda mer ansvar.

Det finnes også muligheter i forlag. Mange som jobber der, har skaffet seg erfaring fra bokhandel først. Det tenker jeg gir en skikkelig bra gevinst inn i forlaget. Det er viktig at man har snakket direkte med leserne.

Med erfaring fra bokhandler kan man finne jobb mange steder som jobber med litteratur og lesing. For eksempel kan man sette i gang litteraturfestivaler eller jobbe med formidling av skolesekken. Du kan også bli bokanmelder.

Hva tjener en bokhandler?

– Det er vanskelig å svare på, fordi det varierer veldig. Man følger gjerne handel og kontor sine tariffer, men det er forskjell om du har timelønn, har fast stilling eller er selvstendig næringsdrivende og styrer din egen bokhandel.

I tillegg, hvis du har litteraturutdannelse eller relevant utdannelse, så gir det ekstra ansvar man har i butikken. Selvfølgelig påvirker det også lønna. Jeg tipper at bokhandler uten ekstra ansvar tjener gjennomsnittlig kr 450 000.

Hvordan er sjansene for å få jobb som bokhandler?

– Jeg tenker at mulighetene er ganske gode, hvis du har sans for å snakke med folk, drive med salg, og ikke mist liker å lese bøker.

Bokhandlerkjeder har mange butikker, så du har sjanse å få jobb der. Men hvis du vil jobbe i en selvstendig bokhandel, er det vanskeligere å få jobb. Dessverre trengs ikke så mange folk hos oss.

Tilhørende utdanninger

Salgsfag

Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.

Finn studier