Bokhandler

Det som vi synes er kjempekult er #BookTok på TikTok. Plutselig ble det kult blant unge å lese bøker, og ikke bare de nyeste bøkene.
Martin Antonsen i blå t-skjorte med grå striper på. Han står foran bokhyller.
Martin Antonsen, 49 år
Bokhandler, eier av Norli Bokhuset i Tromsø
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det som er fantastisk med å være bokhandler er at du har ultimat tilgang til bøker.»
― Martin Antonsen
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 12.09.2022
«Det som er fantastisk med å være bokhandler er at du har ultimat tilgang til bøker.»
― Martin Antonsen
«Hvis man er sjenert og tror man kan lese bøker og stå bak hylla, så er det ikke riktig valg. »
― Martin Antonsen

Hvorfor valgte du å bli bokhandler?

– Jeg vokste opp i en bokhandlerfamilie. Selv om min far var bokhandler, var det ikke intensjonen at jeg også skulle bli det. Jeg skulle egentlig studere økonomi, men da jeg var i militæret, så begynte jeg å lese veldig mye.

På den tiden fantes det høyskoleutdannelse – økonomi med spesialisering på bokbransjefag, som var i Bø i Telemark. Jeg valgte økonomistudiet i Bø, fordi det trigget meg at det kombinerte både økonomiaspektet og kulturaspektet. Jeg begynte å jobbe i bransjen i 1995, og tre år etterpå startet jeg å drive bokhandelen i Tromsø.

Image
En mann i blå t-skjorte med grå striper. Han snakker med en kunde som har grå jakke og blå caps. De står i bokhandelen.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Den er veldig variert. Å selge og anbefale bøker er førsteprioritet, så når vi har kunder i butikken vil vi alltid prioritere dem. Men i tillegg er det mange ting som må gjøres. For eksempel skifte ut vindusutstilling, fylle på varer, og bestille bøker. Vi bestiller bøker kontinuerlig fra sentraler, men i tillegg har vi mange små leverandører. Vi må passe på at vi har varer på lager, det er en veldig viktig del av jobben.

Vi planlegger også kampanjer. For eksempel når det nærmer seg høstkampanje, så trenger vi å orientere oss om høstbøker mye tidligere. Vi går gjennom en liste med nesten tusen titler, og lager bestillingen. Så kommer bøkene til oss etter hvert som de utgis.

I denne jobben er det kjempeviktig å holde sortimentet oppdatert. Når det plutselig er medieoppslag om ei bok som blir kjempepopulær, så må vi bestille den. Eller når det skjer endringer i skolelister, så må vi passe på å ha de bøkene.

Det som vi synes er kjempekult er #BookTok på TikTok. Plutselig ble det kult blant unge å lese bøker, og ikke bare de nyeste bøkene. Jeg har en ung ansatt som skanner markedet og passer på at vi har det riktige utvalget. Jeg dro til England, hvor BookTok er kjempestort. De samme bøkene som er populære der, selger vi her. Hos oss utgjør engelsk litteratur cirka 15 prosent av skjønnlitteratur, så det blir en betydelig omsetning. Når unge folk ser på TikTok, leter de ofte etter boka på nett, så når de kommer innom oss og ser hvor godt utvalg vi har, får vi nye kunder. I denne bokhandelen hadde vi ikke så mange unge kunder. De foretrakk å handle på store kjøpesentre, men etter at vi tok inn en del bøker som anbefales på TikTok, så fikk vi plutselig mange kunder i alderen 15–25 år.

Jeg kan også si at vi er en av få bokhandlere i Norge som er autorisert til å printe sjøkart. Så i tillegg til å selge bøker, tar vi imot ordrer og printer sjøkart. Vi leverer dem til hele Norge, både til båter og til forhandlere, så selger de videre til sine kunder.

Hva kreves for å kunne jobbe som bokhandler?

– Det er en stor fordel at man er glad i å lese bøker hvis man skal jobbe i en bokhandel. Utdanningsmessig kreves det ikke spesiell grunnutdannelse. Men du kan ta fagskolen for bok og papir, som er i Oslo. Det er også mange i bransjen som har litteratur og historie i bunn.

Jeg synes at å jobbe som bokhandler er verdens kuleste jobb. Det kommer nye titler hvert år. Vi solgte 8549 forskjellige bøker i 2021, så ca. 25 forskjellige titler hver dag. Du blir aldri oppdatert og får garantert nye spørsmål hver dag. Derfor må du like å følge med på bøker, og lese dem for å kunne anbefale dem til kunder.

Hvis du vil bli butikksjef, eller som meg, selvstendig næringsdrivende, så bør du ha litt peiling på økonomi, om kjøp og salg og øvrige administrative ting.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Yrket passer for dem som elsker bøker, som liker å jobbe med folk og som ønsker en variert hverdag. Jeg må også si at det er en jobb hvor vi står og går mye, og det blir en del bæring av varer. Mange tror kanskje at bokhandlere bruker mye tid på å alfabetisere og kategorisere bøker, men det stemmer ikke. I vår jobb bruker vi mye teknologi og har gode bokbaser. Så hvis man er sjenert og tror man kan lese bøker og stå bak hylla, så er det ikke riktig valg. Det er en selgerjobb, og en bokhandler må snakke med folk.

Hva liker du best med å være bokhandler?

– Det beste er at jeg jobber med bøker og hele tiden blir kjent med nye historier. Jeg har en veldig variert arbeidsdag. Det er alltid ny kunnskap å ta til seg. Jeg har veldig hyggelige kunder, og treffer mennesker hver dag. Det er de kuleste tingene.

Jeg leser veldig mye. Det trigger meg å lese nye stemmer for å se hvordan de skriver. Det som er fantastisk med å være bokhandler, er at du har ultimat tilgang til bøker. Vi kjøper aldri bøker, fordi vi får både dem og manus fra forlagene. Når jeg har ferie, så liker jeg å ta med meg mange manus. Når nye bøker kommer til butikken, så kan jeg anbefale dem til kunder.

Hva liker du minst?

– Det er jeg faktisk veldig usikker på. Jeg synes at det er verdens kuleste jobb. Selvfølgelig er man gjennom perioder når det er sinnssykt travelt, men da må man bare lage seg en plan og prioritere. Kunder er alltid viktigst. På andre plass er å ta inn varer. Men andre ting, som for eksempel spørreundersøkelser, må vente. Jeg kan også si at det selvfølgelig er mer artig å lese ei bok enn å betale en faktura, men det er en del av jobben. Men det er ikke noe med yrket som jeg absolutt ikke liker.

Image
En mann i blå t-skjorte med grå striper legger en kvittering i ei bok. Han står foran disken i bokhandelen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg hadde nylig en ansatt som begynte med å jobbe i butikken, så tok han utdanning på fagskole for bok og papir, og ble bokansvarlig hos oss. Etter hvert flyttet han til Oslo og ble avdelingsleder i en større bokhandel. Nå jobber han i et forlag. Å jobbe i forlag er veldig aktuelt, men for mange kan det absolutt også være interessant å jobbe i kulturinstitusjoner. Vi hadde ansatte som nå jobber med arrangementer og festivaler.

Hva tjener en bokhandler?

– Butikksjef har begynnerlønn på 450 000. Lønna er lavere for bokhandelmedhjelper. Hvis du eier bedriften selv, så bestemmer du over din lønn selv, og du kan tjene ekstra godt når bedriften tjener godt.

Hvordan er sjansene for å få jobb som bohandler?

– Sjansene er ganske bra slik som markedet er per nå i 2022. Det er en god del gode muligheter for å komme seg inn i bokhandlerbransjen. Hvis man gjør en god jobb, så er mulighetene til å bli butikksjef ganske store.

Tilhørende utdanninger

Salgsfag

Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.

Finn studier