Blyglasshåndverker
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Det er ganske tilfeldig. Jeg kom fra sjøen hvor jeg hadde prøvd sjølivet, som ikke var noe for meg. Deretter søkte jeg på en ledig stilling som lærling i glassmesterfaget og tok fagbrevet. Da jeg var ferdig startet jeg min egen glassmesterbedrift.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsdagen min består av blyglasshåndverk, men også andre ting innen glassfaget. Nå har vi for eksempel nylig avsluttet en større jobb på en kirke fra 1200-tallet. Kirker og andre gamle bygg er typiske arbeidsprosjekter vi jobber med. I tillegg jobber vi med mindre produksjoner av blyglassmalerier, altså malt eller farget glass, som blir satt sammen til malerier og bilder.
Når et gammelt bygg med glass skal restaureres, reiser vi ut til bygget for befaring og deretter dokumentere skadene på blyglasset. Alt vi gjør på eldre, verna bygg, må dokumenteres. Da tar vi bilder og gjør skriftlige beskrivelser. Dette handler om tilstanden på glasset og hva slags type glass det er. Deretter går det videre til demontering på verkstedet, hvor vi må beskrive hva vi skal erstatte glasset med, om vi kan skaffe tilsvarende glass eller må finne liknende glass. Hele denne prosessen fotograferes og dokumenteres skriftlig. Så blir blyglassbitene satt sammen igjen, og monteres i det bygget du eventuelt jobber med.
Alt vi gjør, er håndarbeid. Vi bruker ingen maskiner, men glasskjærere, kniver, børster, loddebolt og sakser. Det eneste elektriske verktøyet vi bruker er batteridrill, når vi skal lage kitt som brukes mellom blyprofilene og rundt vinduene.
Det er også en del kontorarbeid. Før vi begynner med restaureringen, må vi som regel lage en tilstandsrapport. Dette er en rapport som anbefaler hva som bør gjøres med vinduene. Hvis det er en kirke, blir som regel rapporten sendt til fellesrådet og bisperådet, og videre til riksantikvaren som gjør en vurdering ut ifra tilstandsrapporten. Så blir det gitt et prisoverslag på hvor mye restaureringen av vinduene vil koste. Det blir også en del reising når vi skal ut å se på kirker.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Da jeg tok fagbrevet i glassfaget, var det ett fag med både innramming, blyglass, bygningsglass og bilglass. Nå er disse delt opp, og du kan ta fagbrev i blyglassfaget alene. Da følger du yrkesfaglig studieløp på videregående og går i lære hos en bedrift.
I tillegg må du ha en viss form for estetisk sans og forståelse for form og farge. Nøyaktighet er en viktig egenskap i denne jobben, samt det å være systematisk. På enkelte blyglassvinduer kan det være over 500 forskjellige glassbiter som skal settes sammen og loddes. Disse glassbitene skal skjæres nøyaktig til, og kanskje må du tegne og lage maler av noen av bitene. Som blyglasshåndverker må du også like historie, for noen ganger jobber du med ting som er mange 100 år gamle.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Hvis du ikke har tålmodighet, passer ikke jobben for deg. Det er en tidkrevende jobb. På restaureringsprosjektet av blyglassene på Olavskirken på Avaldsnes, som vi overleverte nå nylig, var det én mann som hadde ansvaret for jobben og han jobbet på vinduene over et år.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det beste med å jobbe med blyglass, er følelsen av å jobbe med noe som kanskje ble bygd eller restaurert for over 100 – 150 år siden, og som sannsynligvis skal stå i 150 år til. Jeg tenker at om mine barnebarn tar med sine barnebarn til Olavskirken på Avaldsnes, så kan de si at disse vinduene var det deres tippoldefar som bygde. Et ærefullt, spennende og meningsfullt arbeid.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Enkelte arbeidsoppgaver kan være litt ensformige. Hvis du skal kitte mange blyglassvinduer på samme tid, vil du bruke forholdsvis lang tid på akkurat samme oppgave.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Dette yrket kan anbefales til alle som er glad i håndverk og historie.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan jobbe med bilglass, glassarbeid på bygninger eller i hus, som dusj, dekorasjon av glass på kjøkken, vegger, benker og skap, eller skifte knuste vindusruter i hus. Montering av dører og vinduer er også en mulighet. I tillegg er innrammingsfaget noe du kan vurdere. Da jobber du med å lage bilderammer til privatpersoner, gallerier, det offentlige og bedrifter.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Jeg anslår at du kan tjene fra 500.000 kroner og oppover etter noen år i jobb.
Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Som ferdigutdanna med fagbrev i glassmesterfaget er det gode sjanser, enten innen bygningsglass eller bilglass. Som blyglasshåndverker må du muligens regne å kunne flytte på deg for å få deg jobb, siden dette er et ganske smalt fag innen glassmesterfaget.
Tilhørende utdanninger
Blyglasshåndverkerfag
Du utvikler håndverksferdigheter og lærer om materialer, verktøy og teknikker for å lage og restaurere glassarbeider.
Finn studier