Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg vet ikke helt om jeg valgte det, og jeg vokste ikke opp med å tenke at jeg ville jobbe med bistand. Men jeg har vært interessert i samfunnsfag lenge. Da jeg var yngre ville jeg lenge bli arkeolog, og dro flere turer til Egypt med foreldrene mine. Etterhvert oppdaget jeg at jeg var mer interessert i det som skjedde rundt meg når jeg var der, enn av gamle steiner. Det er veldig gøy å kunne bidra innen et fagfelt som er så spennende, men det er nok andre som er mer idealistiske enn meg. Jeg synes det er viktig å jevne ut forskjeller, og tenker at det kan gjøres på mange ulike måter. Noen gjør det her hjemme, andre gjør det ute i verden. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– De aller fleste av mine arbeidsdager tilbringer jeg på kontoret, enten ved PC-en eller i møter, som så mange andre. Jeg har vært ute i flere år, i Midtøsten, og i Myanmar. De siste tre årene i Amman i Jordan, ved kontoret til Flyktninghjelpen. Der jobbet jeg med prosjektoppfølging, noe som var veldig variert og det dukke stadig opp nye ting. 

Nå er jeg tilbake i Norge og jobber ved hovedkontoret i Oslo. Jeg jobber med organisasjonsutvikling, og ser på rammeverket for hvordan vi jobber med prosjekter. Vi jobber globalt med organisasjon og rammeverk, og det er en stor fordel å ha erfaring fra opphold ute. 

Min jobb gjorde at jeg var lite i felt og mest på kontoret. Jeg var i nær kontakt med kollegaer fra hele verden innen ulike fagfelt, noe som er veldig spennende. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Innen bistand er det behov for alle typer mennesker. Det er behov for lærere, ingeniører, sykepleier, arkitekter, og generalister som meg. Noen har bakgrunn fra finans og andre innen logistikk og kommunikasjon. Vi trenger hele spekteret. Felles for dem som jobber i bransjen er interessen for den store verden. 

Jeg har selv bachelor i Midtøsten-kunnskap fra Universitetet i Bergen, og noen plukkfag fra et universitet i Palestina, blant annet arabisk. Jeg har også en master i internasjonale studier fra Durham University i England. Mange tenker at de må ta utviklingsstudier for å jobbe med bistand, men det er mange ulike veier inn i yrket.

Image
Lisens
1

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Yrket passer for alle, og kanskje særlig de som er reiselystne og som er opptatt av verden rundt seg. Min jobb er ikke fysisk, men noen deler av bistandsarbeidet ute i felt kan kreve at du har en viss fysisk form. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg er veldig glad i arbeidet mitt. Det er fint å bidra til noe som skal gjøre verden bitte litt bedre, selv om det gjerne kan høres litt flåsete ut. En spennende del av arbeidet å få jobbe sammen med folk som er faglig flinke og engasjerte. Jeg er opptatt av det som skjer rundt meg, og liker å reise og treffe nye folk med ulik kultur og bakgrunn. Det gir et større perspektiv, og særlig vi som er oppvokst i Norge har godt av å se hvor heldige vi er. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Politikk påvirker hvor mye penger ulike land skal prioritere til bistandsarbeid. Det påvirker igjen hvor mye vi kan bistå ulike kriser med humanitær assistanse, og det kan være litt krevende. I Flyktninghjelpen er vi opptatt å fremme de neglisjerte krisene som ikke får like mye oppmerksomhet internasjonalt. Vi jobber aktivt med påvirkningsarbeid for å sikre at også mennesker i disse konfliktene får den støtten de trenger. 

I tillegg liker jeg ikke at det ofte kan være vanskelig å få jobb i bransjen, og som ung er det mange som tar dårlig betalte praktikantstillinger for å få erfaring. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Du må være nysgjerrig på verden rundt deg, god til å kommunisere og interessert i å gjøre en forskjell. Noen tenker kanskje at det er skummelt å reise ut i den store verden, men det finnes mange nettverk, og et fellesskap blant dem som gjør dette. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det avhenger av hva slags faglig bakgrunn du har. Er du sykepleier, lærer, regnskapsfører eller arkitekt, for eksempel, så kan du jo jobbe med det her hjemme også. 

Er du mer generalist som meg, så finnes det også mange muligheter. Jeg har interesse for integreringsarbeid, og det er mulig å jobbe både internasjonalt og for stat og kommune. Du er ikke låst når du har en generell utdanning, og det er både fordeler og ulemper med det. Du kan gjøre “alt”, og mulighetene avhenger av dine prestasjoner og interesser. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Du blir ikke rik som bistandsarbeider, og de som går inn i yrket er nok ikke ute etter høyest mulig lønn. Du tjener en normal, norsk lønn, vil jeg si. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Det er et trangt nåløye men det er absolutt mulig, særlig hvis en er åpen for å reise litt. Det er mulig å jobbe for FN, ulike organisasjoner og internasjonale virksomheter. Som i mange andre yrker krever det litt innsats for å få fast jobb, og du må du være innstilt på å være fleksibel i oppstartsfasen. Kanskje reise et sted du ikke umiddelbart så for deg, og være villig til å stå på og jobbe deg opp.