Bioteknolog

Hvorfor valgte du å bli bioteknolog?
– Jeg vokste opp i Sognefjorden, så marinbiologi har alltid vært nær meg, og jeg har sett viktigheten av å ha den kompetansen. Jeg har også vært interessert i å jobbe i tverrsnittet mellom biologi og teknologi, og har sett for meg å jobbe i teknologiutvikling. Derfor passet det studiet veldig godt.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det består av å jobbe i både team og alene. Jeg anvender matematikk, fysikk og biologi for å finne løsninger for fisken. Ofte jobber jeg med flere prosjekter samtidig, og jeg jobber med kunder. Det synes jeg er veldig kjekt – å jobbe med folk og få kommunisert resultater fra analyser.
Dagene er ikke helt like, men jeg pleier å jobbe fra åtte til fire. Det starter gjerne med et mandagsmøte med ingeniørteamet. Der alle oppdaterer hverandre om hva man holder på med, drøfter problemstillinger og kommer frem til løsninger sammen. Jeg bruker dataanalyseprogrammer til å analysere krefter i konstruksjoner, for å se om de tåler sjømiljøet de skal stå i.
Det er også en del reising i jobben min. Det hender at jeg reiser for å treffe kunder, for å dra på konferanser eller for å besøke andre avdelinger som for eksempel driver med produksjon eller labtesting.
Hva kreves for å kunne jobbe som bioteknolog?
– Hvis man vil jobbe som bioteknolog, trenger man en treårig utdanning innenfor realfag, teknologi eller ingeniørfag. I noen tilfeller kan arbeidserfaring veie opp for utdanning, men det spørs veldig hvilken jobb man søker på.
Jeg tok en treårig bachelor i bioteknologi. Det gjorde meg til en bioteknolog, men også kvalifisert til å jobbe som ingeniør i forskning og utvikling innen akvakultur.
For å komme inn på bachelor i bioteknologi er det krav om S1 og S2 eller R-matte, og krav om enten biologi 1 og 2, eller kjemi 1 og 2. NTNU, NMBU og UiT tilbyr bachelor i bioteknologi. Studiet ved NTNU i Ålesund er delvis marint rettet. Det knyttes til næringslivet gjennom gjesteforelesninger og besøk, og studenter får bidra til spennende prosjekter fra bedrifter. Dette var en del av grunnen til at jeg valgte NTNU i Ålesund.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for noen som liker å jobbe i team med andre folk, men også ha dager der man jobber selvstendig med analyser og matematikk. Samtidig må man være litt kritisk og ta hensyn til biologien i utvikling av teknologi. Jeg tror det passer for noen som liker å jobbe kreativt, i hvert fall om man vil jobbe med innovasjon og fremtidens løsninger.
Det er en god egenskap å være litt tålmodig, nøyaktig og detaljorientert i yrker som dette, der man jobber i prosjekt og finner løsninger. Man bør være flink til å dokumentere og planlegge arbeidet sitt godt.
Yrket krever også at man liker å bruke matte og fysikk til å løse problemer. Om man ikke er interessert i det, så er det nok ikke riktig retning.
Hva liker du best med å være bioteknolog?
– Det jeg liker best er at jeg får jobbe sammen med andre flinke ingeniører, tenke kreativt og finne løsninger sammen som et team. Det er meningsfullt for meg å jobbe med fiskens velferd i fokus. Jeg synes også det er spesielt kjekt å jobbe med kunder.
Som nyutdannet krever det at man er trygg i kompetansen sin, og tør å tenke at ens ideer også er verdifulle. Man bringer med seg nye perspektiver inn på arbeidsplassen, og det skal man ikke ta for gitt. I et godt arbeidsmiljø er det rom for å tenke utenfor boksen. I mitt tilfelle har det blitt tatt godt imot, og jeg har fått at høre at det er kjekt å jobbe med meg når jeg stiller spørsmål og kommer med mine ideer.
Hva liker du minst?
– Det kan også være utfordrende å være nyutdannet som ingeniør. Jeg spør mye om hjelp, men det får jeg alltid, heldigvis. Det er nytt for meg å jobbe i prosjekter, og det er utfordrende når ting stopper opp. Samtidig har det vist meg viktigheten av å være tålmodig, planlegge og dokumentere.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Man kvalifiserer til flere mastergrader med en bachelor i bioteknologi – innen medisin, hav og akvakultur, innovasjon og entreprenørskap. Det er veldig bredt, og man kan ta det på de fleste universiteter i Norge. Det var bredden som gjorde at jeg valgte å ta bacheloren, fordi jeg ikke ønsket å bestemme meg helt ennå for hva jeg ville rette meg inn mot.
Hva tjener man som bioteknolog?
– Startlønnen er i snitt på rundt 600 000 kroner som nyutdannet med en treårig teknolog- eller ingeniørgrad.
Hvordan er sjansene for å få jobb som bioteknolog?
– Akvakulturnæringen er veldig stor i Norge, så det finnes en del arbeidsplasser. Sjansene for å få jobb innen havbruk og teknologiutvikling til akvakultur er økende i takt med økt fokus på bærekraftige løsninger og fiskehelse.
I tillegg vil jeg si at det kan virke vanskelig, fordi det er ikke så mange stillinger som lyses ut med tittelen «bioteknolog», de går ofte under andre titler. Min tittel er jo mariningeniør. Det kan gjøre det litt utfordrende å finne ut hvilke jobber man kvalifiserer til, så mitt tips er å søke selv om man ikke møter alle kriteriene med en gang.
Det er mange som jobber som laboranter, innen næringsmiddelindustri, medisin og havbruk. Det er noen av de arbeidsplassene jeg har sett flest av mine medstudenter gå til, eller til videreutdanning. Mange går til master- eller doktorgrad og har en karriere i akademia som forsker eller professor.
Tilhørende utdanninger
Kjemi og bioteknologi
Du lærer om stoffer, hvordan disse reagerer med hverandre, og hvor de finnes. Du kan velge både praktisk rettet kjemi med mye laboratoriearbeid, eller rene teoretiske studier.
Finn studier