Bilmekaniker
Hvorfor valgte du å bli bilmekaniker?
– Det er stor interesse for bil i min familie. Det har stått «bil» i panna på meg helt fra jeg var liten. Jeg har skrudd mye bil opp gjennom oppveksten, og jeg har også kjørt bilcross og rallycross. Jeg vet ikke hva annet jeg skulle ha valgt som yrkesretning.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsoppgavene mine innebærer å jobbe med biler som har problemer. Jeg må finne ut hva som er årsaken til problemet, enten ved å demontere deler av bilen, eller måle brudd på signal eller strømtilførsel. Ofte har kunden forslag til hva som kan være feil, men vi må vanligvis gjøre alle undersøkelser og gjøre grunnleggende feilsøking.
Jeg tar ofte en prat med kollegaer for å diskutere hva som kan være årsaken til feilen. Når jeg har avklart hva som er feil, går jeg videre med å ordne feilen og reparere det som trengs.
Andre arbeidsoppgaver som jeg har, er å ta imot kunder, få informasjon om hva som er feil med bilen, booke tid for verkstedet og avtale dette med kunden.
Hva kreves for å jobbe som bilmekaniker?
– For å bli bilmekaniker kreves det at du går to år på videregående og etter det to år som lærling, før du fullfører fagprøven. Jeg har valgt å gå videre, og har fullført fagskoleutdanning i etterkant av fagprøven, ved Fagskolen i Viken.
Yrket krever at du har interesse for bil, og det er dessuten nødvendig med førerkort. Du må også trives med å jobbe i høyt tempo, da kundene skal ha bilen i orden så raskt som mulig.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket kan passe for de fleste som har interesse for faget, har godt syn og normal fysisk form. Det meste av arbeidsoppgavene kan læres, og du lærer mye gjennom erfaring.
Hvis du ikke har interesse for bil, kan det være tyngre å lære faget.
Hva liker du best med å være bilmekaniker?
– Når jeg finner en feil som er vanskelig å oppdage, og jeg løser problemet, får jeg en herlig mestringsfølelse. Da vet jeg også at kunden blir fornøyd. Vi har et hyggelig arbeidsmiljø, og jeg gleder meg til å komme på jobb.
Å være ung bilmekaniker gir mulighet til å delta på Yrkes-NM for lærlinger opp til 25 år. Det har jeg gjort to ganger, etter jeg har vunnet fylkesuttaket i Akershus. Mitt beste resultat ble andreplass. Det var veldig gøy, inspirerende og spennende å være med på Yrkes-NM.
Hva liker du minst?
– Når jeg ikke finner feilen, klør meg i hodet og lurer på hva jeg driver med.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– En bilmekaniker kan også jobbe som kundemottaker eller ha andre administrative oppgaver i et bilfirma.
Som bilmekaniker kan du ta videreutdanning. Verkstedsledelse gir deg kompetanse til å jobbe som verkstedleder, verksmester eller formann for en mellomstor bilbedrift. Studiet gir deg også større mulighet for jobb som bedriftsleder, ettermarkedsleder, gruppeleder eller ansvarlig for verksteddrift og kundebehandling. Du får også teorien du trenger for å få mesterbrev. Jeg ønsker å jobbe meg oppover og bli service- og markedsføringsleder i framtiden. Da er min fagskoleutdanning en viktig kompetanse.
Innenfor Møller Bil, hvor jeg jobber, er det mulig å ta denne utdanningen som deltidsstudium over ett år, parallelt med heltidsjobb. Jeg har gjennomført fagteknikerutdanning gjennom Harald A. Møllers kompetansesenter.
Hva tjener en bilmekaniker?
– Det er stor variasjon i yrket, fordi det er vanlig med bonusordninger. Grunnlønn for en nyutdannet bilmekaniker er omkring 450–500 000 kroner årlig.
Hvordan er sjansene for å få jobb som bilmekaniker?
– Det er store muligheter for å få jobb, og dette gjelder i store trekk hele landet. Det er også vanligvis greit å få lærlingplass, noe som ofte gir muligheter for å få jobb etterpå.
Tilhørende utdanninger
Bilteknikk
Du vil opparbeide deg generell kompetanse innen bilfag, i tillegg til teknisk utdanning som verkstedbransjen trenger.
Finn studier