Billakkerer

Hvorfor valgte du å bli billakkerer?
− Jeg har alltid hatt interesse for biler. Da jeg var yngre, brukte broren min mye tid på å polere bilene, og jeg ble fascinert av hvor blanke og fine de kunne bli. Det var faren min som først gjorde meg oppmerksom på at billakkering er et yrke, og det var dette som førte til at jeg valgte denne retningen på videregående.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
− Verkstedet jeg jobber på, tar for seg ulike bilskadereparasjoner. En del av verkstedet retter opp bulker og andre skader, mens lakkeringen er siste ledd i arbeidet etter en skade. Det er sjelden at hele bilen lakkeres – som regel er det enkeltdeler, for eksempel en støtfanger, en skjerm eller en dør.
Arbeidet som billakkerer er todelt. Først kommer alt forarbeidet som må gjøres før selve lakkering, som sliping, sparkling, grunning og maskering. Dette utgjør rundt 90 prosent av arbeidstiden.
Deretter følger selve lakkeringen. Da må man finne en farge som matcher resten av bilen. Det kan være en utfordring, spesielt når man jobber med vanskelige farger. Det handler om å treffe helt riktig nyanse. Vi pleier å lage fargeprøver for å være sikre på at fargen stemmer. Da skanner vi fargen på bilen og lakkerer en testlapp som vi holder inntil bilen for å sjekke om det matcher.
Først legges basefargen, så må bilen tørke i omtrent 10 minutter før klarlakken påføres for å få tilbake glansen. Klarlakken må tørke i cirka 20 minutter. Til slutt klargjøres bilen – hvis klarlakken har begynt å renne, må dette fjernes, og støv poleres bort.
Hos oss bytter vi på arbeidsoppgavene. Én uke jobber man med forarbeid og den neste med selve lakkeringen. Bilene befinner seg på forskjellige steder i verkstedet avhengig av hva som skal gjøres, så det er mest praktisk å organisere det slik. Jeg liker denne rulleringen – det gir god variasjon i arbeidsdagen.
Det er mange folk på verkstedet til enhver tid, men vi jobber selvstendig med hver våre biler. Jeg liker å lytte til musikk på ørene mens jeg utfører arbeidet.
Alle bilene som kommer inn, blir registrert på PC. Der kan jeg se hvilke biler som skal lakkeres, og det står oppført tider for når hver enkelt bil skal være ferdig. Det er enkelte bilmerker jeg liker ekstra godt å arbeide med. Jeg har en spesiell forkjærlighet for BMW.
Vanlig arbeidstid er 07.00–15.00, men vi har mulighet for å jobbe overtid hvis vi vil. Ofte jobber jeg til rundt klokka 20.00. I løpet av uka har vi som regel ett eller to fellesmøter. Det er litt ulikt hva møtene dreier seg om. Kanskje det er noen som har behov for å ta opp noe, kanskje det har vært problemer med forarbeidet, eller kanskje det er noe utstyr vi mangler.
Billakkering er et mannsdominert yrke. Jeg er den eneste kvinnelige billakkereren på verkstedet, bortsett fra ei jente som er lærling. Men det er et godt miljø, og jeg trives godt. Jeg har inntrykk av at flere jenter har fått øynene opp for yrket etter at TV-serien «Rådebank» kom. Der var en av hovedpersonene en dyktig, kvinnelig billakkerer.
Hva kreves for å kunne jobbe som billakkerer?
− Først må du gå to år på yrkesfaglig linje på videregående. Det første året heter Teknologi- og industrifag og det andre heter Bilskade, lakk og karosseri. Så følger to år som lærling før du kan ta fagbrevet.
Den videregående opplæringen tok jeg i Oslo, mens jeg hadde lærlingtiden på Skade og Lakk AS i Fredrikstad. Jeg fikk fast jobb på samme sted etter endt lærlingtid.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
− Du trenger ikke nødvendigvis å ha bilinteresse for å bli billakkerer – mange som jobber med dette har faktisk lite peiling på bil. Men du må være både nøyaktig og tålmodig, samtidig som du klarer å jobbe effektivt. Det er også en fordel å være kreativ slik at du finner gode løsninger.
Dette yrket passer ikke for dem som ikke har øye for detaljer. Som billakkerer må du være grundig – alt du gjør blir synlig når bilen er ferdiglakkert. Man kan se på overflaten om grunnarbeidet er godt gjort eller ikke.
Hva liker du best med å være billakkerer?
− Det jeg liker best, er å se sluttresultatet. En bil kan komme inn og se veldig stygg ut, men når vi er ferdig med arbeidet vårt, ser den helt ny ut igjen. Det er veldig tilfredsstillende.
Jeg liker også at jeg får være kreativ på jobb – det handler om å finne løsninger. Hver jobb er litt forskjellig, og det finnes alltid ulike måter å gjøre ting på. Det gjør arbeidet variert og interessant.
Hva liker du minst?
− Det jeg liker minst, er hvis jeg ser at det er valgt feil farge slik at det ikke passer til resten av fargen på bilen. Da må arbeidet gjøres på nytt. Heldigvis er det sjeldent at dette skjer.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
− Det finnes flere retninger å gå, avhengig av hva man interesserer seg for. For eksempel kan du jobbe med å taksere skadene på biler. Du kan også jobbe med kundeservice.
I tillegg har du mulighet for å starte eget firma. Da kan det være en fordel å ta videreutdanning med mesterbrev.
Hva tjener en billakkerer?
− Det kan variere fra sted til sted, men mitt inntrykk er at lønna ligger mellom 400 000 og 500 000 kroner i året. Med overtid blir det en del mer.
Hvordan er sjansene for å få jobb som billakkerer?
− De er veldig gode. Hvis du er flink og har fagbrev, er du ettertraktet i arbeidsmarkedet. Det er mange som trenger billakkerere nå.