Katrine Olsrud er billakkerer på et verksted i Vestfold.

YrkesintervjuBillakkerer favoritt ikon

- Det hadde vært skikkelig hyggelig med flere jenter i dette yrket, sier billakkerer Katrine Olsrud.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har alltid vært en guttejente og skrudde ofte på mopeden. Jeg likte også godt å spraylakkere og tenkte at billakkering virket kult og interessant. Så jeg satset på det, og tok fagbrevet i 2012. Yrket er nøyaktig som jeg håpet det ville være, men kanskje i overkant mannsdominert.

img_8934.jpg

Bilen beskyttes for at den kun skal lakkeres der det trengs.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Jeg jobber på et mellomstort lakkverksted med cirka 10 lakkerere. Jeg får beskjed om hva jeg skal gjøre når jeg kommer på jobb. I dag skal jeg slipe en Volvo. Det er en leasingbil som har riper i lakken. Jeg sliper med en rondell som er en type slipemaskin, og legger på fyller for å dekke over småskader som gjør karosseriet rett og fint, og beskytter mot rust. Jeg taper bilen for å beskytte de delene som ikke skal lakkes.

Senere i dag skal jeg lakkere bilen inne i lakkboksen. Jeg tar på en heldekkende lakkdress og har også en oksygenmaske som beskyttelse mot farlige stoffer.

Jeg blander lakk for å få den ønskede fargen. Volvoen jeg jobber med i dag, er hvit. Lakk er kostbart og derfor gjør jeg mitt beste for å blande rett. Jeg finner informasjon på et lakkprogram. Før lakkering vasker jeg bilen med silikonfjerner, og går over med en spesialklut for å fjerne alle støvpartikler. Så begynner jeg å sprøyte. Det tar en times tid å lakkere en bil og for meg er det den beste og mest tilfredsstillende delen av jobben. Ellers er det en tung fysisk jobb med mange forskjellige arbeidsstillinger. Det fantastiske er at bilen blir så god som ny etter lakkering.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Jeg tok Teknikk og industriell produksjon (TIP) og deretter Bilskade, lakk og karosseri (BLK). Jeg var lærling i to år før jeg tok fagbrevet. Fagbrevet er både teori og praksis. Jeg måtte fikse og lakke en bulk.

Den samme utdanningen kreves i dag. Du kan også gå opp som privatist med fem års erfaring.

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Du må ikke være redd for å bli møkkete og ikke ha klaustrofobi eller allergier. Du bør være sterk og utholdende og like å jobbe fysisk. Det er en selvstendig jobb og er du uselvstendig, passer det ikke.  

img_8962.jpg

Katrine Olsrud foran billakeringsverkstedet.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Det beste er å se resultatet. Jeg kan bli veldig stolt over jobben jeg har gjort når jeg ser resultatet. Det aller beste er å jobbe på spreke sportsbiler.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Jeg er ikke glad i å slipe tak på kassebiler og i kanaler. Det er enten for langt ned på bakken eller altfor høyt.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Du må ikke være redd for å feile. Du står mye, løfter tungt og har ofte ubekvemme arbeidsstillinger. Å prøve å holde deg i fysisk god form kommer godt med. Og å være litt perfeksjonist er et pluss i dette yrket.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Dette er spisskompetanse og de aller fleste jobber som billakkerere. Du kan også jobbe som industrilakkerer eller møbellakkerer. Jeg kan jobbe med salg av bil, kanskje i forsikring, med taksering av bil eller på kundemottak. Det er også mulig å gå videre og bli ingeniør via Y-veien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg tjener cirka 400 000 i året, og det er en helt vanlig billakkererlønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er ikke helt enkelt å finne jobb. Jeg sjekket Finn.no og fant syv stillinger på landsbasis. I mitt kull var vi kun tre som ble lakkerere. Det positive er at det er relativt enkelt å finne lærlingplass og det er oftest veien til  fast jobb. 

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

Katrine Olsrud er billakkerer på et verksted i Vestfold.
Katrine Olsrud
25 år
Billakkerer
Hesby Lakkering AS ved Tønsberg

Intervjuer

    • Jeg var lærling i to år før jeg tok fagbrevet.
    • Det å være litt perfeksjonist er et pluss i dette yrket.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser