Bilklargjører

– Når man jobber som bilklargjører må man hele tiden tenke på hva som er best for kunden, sier Inga Vinsteina.
Portrett av Inga Vinsteina
Inga Vinsteina, 32 år
Bilklargjører
Car Wash Digerneset, Skodje
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Min oppgave er å sørge for at bilene som kommer hit, ser strøkne ut når de kjører ut her ifra.»
― Inga Vinsteina
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 25.06.2021
«Min oppgave er å sørge for at bilene som kommer hit, ser strøkne ut når de kjører ut her ifra.»
― Inga Vinsteina
«Hvis du har ekstremt sensitiv hud, så passer kanskje ikke denne jobben.»
― Inga Vinsteina

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte yrket fordi jeg er interessert i bil. Jeg er opptatt av å ta vare på biler, både innvendig og utvendig. Som bilklargjører får jeg gjøre dette, og det er grunnen til at jeg har denne jobben.

Image
Kvinne med svart t-skjorte polerer en bil inne på et verksted.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi får inn både nye og brukte biler. De kommer fra privatpersoner, men mest fra bilforhandlere som skal selge bilene. Min oppgave er å sørge for at bilene som kommer hit, ser strøkne ut når de kjører ut herfra. På en vanlig arbeidsdag polerer jeg biler og gjør keramisk lakkforsegling, det er mine viktigste arbeidsoppgaver. Jeg kan også fikse riper, vaske biler utvendig, gjøre felgrens, underspyling av biler, grundig vask av innvendig bilinteriør, fylle på spylevæske og vaske motorer. Når det er dekkskiftesesong så bistår jeg også et samarbeidende selskap med å bytte dekk. Jeg må også vaske kluter og utstyr som brukes til polering og lakkering.

Bedriften min er i tett samarbeid med Tesla, og hver tredje måned kommer det splitter nye Teslaer hit, som vi må klargjøre for kunden. De skal poleres og lakkforsegles. Ofte er det ekstremt mange Teslaer som kommer, så det kan bli mye arbeid.

For å lakkere en bil må man forstå bilens behov. Man må bruke riktig lakk, vaske bilen nøye, bruke en primer og påføre lakk med rulle, spray eller kost. Det er et håndarbeid, og det må gjøres på rett måte. Behandlingen gir beskyttelse og glans, ofte med et langvarig resultat. Det er en veldig populær behandling – til og med brukte biler kan se nye ut etter lakkering

Jeg får også ta bilder av bilene jeg jobber med, som brukes til annonser på Finn.no. Det synes jeg er gøy. Arbeidsplassen min har laget et eget fotostudio for akkurat dette, og jeg får bruke et veldig godt kamera. Broren min bidrar til å ta bildene og lære meg opp, han er profesjonell fotograf. 

Når man jobber som bilklargjører må man hele tiden tenke på hva som er best for kunden og man må også jobbe effektivt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves ingen utdanning for å jobbe som bilklargjører, men du må ha førerkort.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du har ekstremt sensitiv hud, så passer kanskje ikke denne jobben. Vi jobber nemlig med sterke kjemikalier og vaskemidler. Selv har jeg sensitiv hud, men med hansker og briller går det fint, så det vil nok variere fra person til person.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er nok at jeg får variasjon i arbeidsoppgavene mine. Det kommer inn ulike biler med ulike utfordringer, noe som er spennende. Jeg elsker også å få ta bilder av bilene, som skal brukes i annonser på Finn.no.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er nok travle sommermåneder med mange kunder og biler. Juni er mest travel. Det krever god planlegging for å kunne håndtere kundemassen. Utenom det, er jobben veldig bra, synes jeg.

Image
Kvinne med svart t-skjorte setter krem på en poleringsbørste.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Mennesker som er interessert i bil, som er lærevillige og som er åpen for å jobbe. Du skal ikke komme på jobb for å slappe av og drikke kaffe, du skal tenke på effektivitet og kundens beste.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Andre yrker som er tett tilknyttet er bilmekaniker og bilselger, så det kan kanskje være en mulighet.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er vanskelig å si. Jeg er ikke helt sikker. Jeg vet dog at man ofte kan bli belønnet av arbeidsgiver dersom man jobber effektivt.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De tror jeg er gode dersom du er motivert og flink på det du gjør. Det vil dog komme an på hvor du bor og på om det er mange bilforhandlere der. De fleste av kundene våre er bilforhandlere.

Tilhørende utdanninger

Bilpleiefaget

Du lærer om bilpleie på kjøretøy og utstyr, og å inspisere, vedlikeholde og utbedre alle typer interiør og eksteriør.

Finn studier