Betongfagarbeider
Hvorfor valgte du å bli betongfagarbeider?
– Jeg liker det å kunne lage noe abstrakt ut av ting. Lenge tenkte jeg på å bli tømrer eller byggingeniør, men fikk anbefalt av de rundt meg at betongfagarbeider var et bra sted å starte dersom jeg ville gå videre med videreutdanning. Da jeg kom ut i jobb, trivdes jeg så mye med arbeidet at jeg ble værende.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det er kanskje ikke alltid så lett å forstå hva en betongfagarbeider gjør, siden mye av arbeidet vi gjør ofte blir skjult bak en fasade. De fleste store bygg inneholder aller mest betong, men dette blir ofte skjult ganske godt av treverk.
En vanlig arbeidsdag vil variere, siden jeg jobber på forskjellige typer prosjekter. Uansett prosjekt, starter vi med en planleggingsfase der får vi utdelt tegninger. Ut fra tegningene lager vi en form for å fylle betong i. Vi armerer formen og fyller den med betong, før vi river den. Tegningene vi får utdelt inneholder ikke alle detaljer, slik at en må tenke litt selv og bruke en del tid på planleggingen. I betong-faget er det ikke et fasitsvar på hvordan man lager betongen, slik som det kanskje er mer av i tømrerfaget. Så lenge vi får til selve betongen og den blir rett, er det ingenting som sier hvordan vi skal lage selve formen.
Når man jobber med betong, må man hele tiden ta hensyn til været. Det er ikke alltid vi får gjort det vi har tenkt å gjøre den dagen, dersom været ikke tillater det.
Vi gjør betongarbeid på alt fra boligblokker, bruer, støttemurer og hustomter. Her jeg jobber nå, er vi på både store og små prosjekter. Noen ganger er jeg på små private prosjekter med bare én annen kollega, andre ganger er jeg på større prosjekter med et lag på fem-seks stykker. Jeg synes det er en fin kombinasjon at man en dag kan være på en stor arbeidsplass og en annen dag i noens hage, for eksempel.
Hva kreves for å kunne jobbe som betongfagarbeider?
– Du må ha fagbrev, som vil si noen år på skole og noen år i lære, før du kan ta fagprøven. Det er også mulig å bli voksenlærling og arbeide en del år i bedrift og så gå opp til privatisteksamen.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det kan vel passe de fleste, så lenge du er litt løsningsorientert, kreativ og god til å planlegge. Samtidig, er jo dette noen ting man kanskje kan bli bedre på etter hvert. Dette yrket sliter jo litt på kroppen, så du må ha en viss evne til å stå på. Er du ikke glad i fysisk arbeid, er nok ikke dette yrket for deg.
Hva liker du best med å være betongfagarbeider?
– Det beste med å være betongfagarbeider er å få skape noe som ikke har vært der før, og som skal stå der i lang tid. Og så, både det jeg liker best og minst – det at vi arbeider utendørs. Men de dagene det er fint vær, er verdt de dagene det ikke er det.
Hva liker du minst?
– Det å jobbe ute de dagene det ikke er fint vær.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Med fagbrev er det mange muligheter for jobb, da mange er interessert i egenskapene man har opparbeidet seg. Dersom man går videre med fagskole, åpner det seg masse muligheter. Men som mye annet i byggebransjen, handler det ofte om erfaring. Dersom de ser at du har en evne til å styre prosjekter, kan man for eksempel få en prosjektlederrolle uten spesiell utdanning rettet mot det.
Hva tjener man som betongfagarbeider?
– Kanskje rundt 600.000 kr i året. Dersom man jobber på større anlegg, kan man få mer på grunn av tillegg og så videre.
Hvordan er sjansene for å få jobb som betongfagarbeider?
– Jeg vil påstå det er veldig store sjanser for å få jobb. Det veldig behov for folk i denne bransjen og selv med renteoppgang og prisstigning, investerer folk fortsatt i hus. Det betyr at det vil være behov for betongfagarbeidere fremover.
Tilhørende utdanninger
Betongfag
Du lærer å produsere og vedlikeholde betongkonstruksjoner ved tradisjonelle håndverks- og industrielle metoder.
Finn studier