Bartender

– I baren er det som om vi er en familie, og de andre barene er på en måte slektninger, sier bartender Tiril Haug.
Dame tapper øl
Tiril Haug, 28 år
Bartender
Bar Circus, Trondheim
«Jeg var nysgjerrig på miksologi, som handler om å mikse drinker.»
― Tiril Haug
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 03.04.2025
«Jeg var nysgjerrig på miksologi, som handler om å mikse drinker.»
― Tiril Haug
«Du må håndtere ganske mange forskjellige mennesker til enhver tid.»
― Tiril Haug

Hvorfor valgte du å bli bartender? 

– Det er egentlig helt tilfeldig at jeg ble bartender. Jeg trengte en pause fra skolebenken etter videregående og ble anbefalt vekterkurs og ordensvaktkurs av et familiemedlem. Planen var egentlig å starte på universitetet, men så endte jeg opp med å trives så godt i utelivsbransjen at jeg valgte å bli litt til. Etter hvert ble jeg lei av å være dørvakt, og ville jobbe mer innenfor døra og bak bardisken. Jeg var nysgjerrig på miksologi, som handler om å mikse drinker. Det var så fascinerende å se hvordan de aller mest rutinerte bartenderne jobbet på en hektisk dag i helga, og hvor effektive de var!

Image
Dame skjærer sitron. Mange flasker står i en hylle på veggen.
Hanne Klee Kjølmoen

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber som oftest åpningsskift i ukedagene, og da begynner vakta mi klokka 19:30. Ellers jobber jeg i helgene også, men da kan jeg få seinvakt hvor jeg starter klokka 22:00. I baren er åpningstiden vår 20:00-02:00, med unntak av to dager i uka. Da bruker jeg halvtimen til åpning for å gjøre forberedelser. Vi er to kollegaer som er på vakt samtidig. Da må vi presse sitronsaft, lage sukkerlake, skille egg, fylle kassa med kontanter, fylle på med dopapir og såpe, gjennomgå eventuelle bordreservasjoner og generelt påse at baren ser fin, ren og ryddig ut til gjestene kommer. 

Etter at vi har åpnet baren, varierer det veldig hvor mange som kommer og hvor tidlig de kommer. Noen ganger kan det være store grupper med en gang som til og med har ventet utenfor baren. Da er det bare å holde fokus på bestillinger og sjekke legitimasjon. Det er viktig, spesielt hvis de ser unge ut. Vaktene våre som skal stå i døra, kommer ikke før klokka 23:00, så fram til da må vi passe ekstra godt på å sjekke legitimasjon. 

Andre dager kan det være ganske rolig, og da har du mer tid til å ta en kopp kaffe og prate med kollegaen du jobber med. Men stort sett finner du noe å gjøre uansett. 

Gjestene våre består av en god del stamgjester, så det er jo alltid hyggelig å se dem og slå av en prat. Og så har vi en del studenter som kommer innom og stadig finner på nye normer og sprell innad i studentkulturen, det er gøy å se. Noen ganger blir vi til og med inkludert i et eller annet påfunn, spesielt i fadderuka, og det er alltid gøy! Ellers går det mye i tapping av øl, miksing av drinker, rydding og vasking av glass. 

Stengerutinene er litt det samme som når vi åpner, bare motsatt rekkefølge. Vi må rydde inn alle glass, vaske dem og gjøre dem klar til dagen etter. Det samme gjelder alt av lake, sitronsaft, egg og så videre. Det som har lang holdbarhet, settes unna til oppbevaring, og det som er gammelt byttes ut. Så må vi ta oppgjøret i kassa og sjekke hvor mye penger som har kommet inn, vaske alle bord og bardisken og fylle på utsolgte varer. Deretter skriver vi en logg for dagen og snakker med hverandre, særlig hvis noe spesielt har skjedd.

Hva kreves for å kunne jobbe som bartender? 

– Utdanning er ikke noe krav, da nødvendig opplæring gis i den baren du skal jobbe. Noen spesielle typer cocktailbarer vil kanskje sette pris på litt ekstra kunnskap, kurs eller utdanning, men det er bare gjetning fra min side.

Dine personlige egenskaper er de viktigste. Du må håndtere ganske mange forskjellige mennesker til enhver tid. Dette er et serviceyrket, og det er viktig å ha bakhodet. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer godt for deg som er nysgjerrig på mennesker, liker høyt tempo og spenning i hverdagen. Det er et praktisk arbeid, og av og til må du være ekstra kreativ. Hvis du foretrekker å sitte i ro å lese i arbeidstiden, er nok ikke bartenderyrket noe for deg. 

Ingen dag er lik og med en gang vi åpner dørene i baren, kan nesten hva som helst skje. Vi opplever et fåtall av spesielle hendelser. Det kan være slåssing, skader og uhell, men når det skjer, er det viktig at du klarer å holde hodet kaldt og tunga rett i munnen. Du bør kunne førstehjelp, og det er ikke uvanlig at du må vaske både spy, blod og annet grums. 

Du må være omsorgsfull, empatisk, tålmodig og ha bein i nesa. Hvis noen er uheldig og skader seg skikkelig, og det blir for mye, så setter du deg ned og snakker om det med kollegaen din etter jobb. Det er viktig at du ikke tar med deg situasjonene hjem. En bartender jobber allerede mye på kvelden og natta, så det trengs ikke enda flere grunner til å ikke få sove. 

Hva liker du best med å være bartender? 

– Det er uten tvil miljøet. Ikke bare miljøet på min arbeidsplass, men miljøet i utelivsbransjen generelt. I baren er det som om vi er en familie, og de andre barene er på en måte slektninger. Det er helt spesielt, en veldig sammensveiset bransje, noe jeg tror er ganske naturlig i utsatte yrker. Vi håndterer berusede mennesker og av og til er vi vitne til ting som ikke er så kult, så da er det viktig å holde sammen og passe på hverandre. 

Hva liker du minst? 

– Tørking av spy er lite gøy! Ellers er det jo sånn at arbeidstiden og livet ellers utenfor baren kan kollidere litt av og til. Det er for eksempel litt kjedelig hvis du får en legetime tidlig på morgenen etter at du har jobbet en sen natt. Men det er bare filleting. 

Image
Dame tapper øl
Torleiv Berge

 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan alltids jobbe deg oppover i systemet, og bli for eksempel barsjef på et populært sted. Eller så kan du jo starte din egen bar! Du kan også gå videre på bartenderskole og ta kurs. Det er visstnok veldig moro!

Hva kan man forvente i lønn som bartender?

– Lønna avhenger veldig av hvor du jobber og hvor mye du jobber. Årslønn for en bartender er rundt 465.000 kroner.  

Dette er ingen vanlig A4-jobb med tanke på arbeidstid, så du kan ikke forvente å hoppe rett inn i en 100 % stilling som bartender. Men det er veldig ålreit å holde på med ved siden av for eksempel studier. Og så får du jo tips fra gjestene i tillegg, men det er bare en bonus og kan ikke forventes.

Hvordan er sjansene for å få jobb som bartender?

– Jeg tror at vi endelig har kommet oss inn i de gamle sporene etter covid og pandemitida. Og jeg hører stadig om nye barer og restauranter som popper opp, så sjansene for å få seg jobb som bartender er nok veldig gode. 

Det er også mange studenter som gjør dette på deltid og en dag er jo de ferdige med studiene også. Da forlater mange av dem utelivsbransjen, så noen må jo ta over etter dem også. 

 

Tilhørende utdanninger

Servitørfag

Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.

Finn studier