Barnelege

– Jeg tenker at dette yrket passer for deg som er nokså nysgjerrig, presis og nøyaktig, sier Vibeke.
Kvinne med blondt hår og briller smiler mot kamera
Vibeke Fossum, 59 år
Barnelege
Oslo Barnelegepraksis
«Du må også være glad i å jobbe overtid og ikke så opptatt av klokken. »
― Vibeke Fossum
Tekst og foto:
Kathrine Vikne Holth
Publisert: 22.01.2025
«Du må også være glad i å jobbe overtid og ikke så opptatt av klokken. »
― Vibeke Fossum
«Dette er en jobb hvor du mer eller mindre er i kontakt med mennesker hele dagen.»
― Vibeke Fossum

Hvorfor valgte du å bli barnelege?

– Jeg har vokst opp i en legefamilie og alltid synes det har vært veldig spennende. Mor og far var alltid entusiastiske med alt som hadde med anatomi å gjøre. Bare det å rense fisk var spennende, hvordan hjertet til flyndra fortsatte å slå etter vi hadde kappet av hodet. Det var spennende, og det ga meg mersmak til å lære mer. 

Det var egentlig veldig tilfeldig, jeg ville først bli indremedisiner, som handler om organene inni oss, hvordan ting funker som det gjør blant annet. Jeg hadde alltid hatt lyst til å bli barnelege, men det virket som skummelt, helt til jeg en dag fikk prøve meg, og jeg har aldri sett meg tilbake. 

Image
Barnelege lytter til pasient

Hvordan er en vanlig arbeidshverdag for deg?

– Jeg starter arbeidsdagen kl. 08 og logger meg på. Jeg går igjennom dagens mail og forbereder meg til dagens første pasient som kommer 8.30. Jeg har fem pasienter før lunsj og fire pasienter etter lunsj. 

Hvis jeg har to minutter mellom to pasienter, rekker jeg å legge inn en henvisning. Jeg liker å ta unna arbeidsoppgaver så fort jeg har ledig tid, alltid «clean desk» som jeg pleier å si. Dette er et legekontor med henvisning fra egen fastlege, derfor har jeg ingen mulighet for øyeblikkelig hjelp og sånn sett er det veldig greit. Da har jeg mine faste pasienter som jeg kanskje følger over tid, som jeg kan vie all min oppmerksomhet til. 

Jeg sjekker alltid klokken og vet for eksempel at jeg har igjen to minutter før neste pasient kommer. Jeg er veldig opptatt av tid, i den forstand at jeg har som mål og alltid være tidsnok. Hvis jeg ser at det er igjen rundt fem minutter av timen, så sier jeg ifra om dette slik at pasienten kan få tid til å runde av. På den måten går dagen stort sett etter planen. 

Jeg har pasienter fra 08:30-14:45, så har jeg papirarbeid i forkant og etterkant av arbeidshverdagen. Ofte så formidler jeg prøvesvarene på SMS, men hvis det er en sjokkbeskjed som cøliaki, altså at barnet ikke tåler gluten, så ringer jeg pårørende. Jeg har kontordag på fredagene, så da kan jeg gjerne ta disse krevende samtalene. 

Hva er det som kreves for å jobbe som barnelege?

– For å bli barnelege trenger du først og fremst 6 års grunnutdannelse. Deretter må alle ut i praksis med 1,5 år turnus og avslutningsvis 5 års spesialutdannelse. Det vil si at etter fullført 13 års skolegang har du litt over 12 år med utdanning til, før du kan kalle deg barnelege. 

Det tyngste med å studere medisin, det var å komme inn på studiet. Noen eksamener er tøffe og tunge, men det er stort sett veldig gøy og lærerikt. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg tenker at dette yrket passer for deg som er nokså nysgjerrig, presis og nøyaktig. Du må selvsagt være lærevillig, fordi vi blir aldri ferdig utlært. Det er alltid noe nytt å lære, nye studier som dukker opp og pensum som forandres. Du må også være glad i å jobbe overtid og ikke så opptatt av klokken. 

Det passer nok ikke for deg som ikke er så glad i å samarbeide eller jobbe med mennesker eller med andre kollegaer. Dette er en jobb hvor du mer eller mindre er i kontakt med mennesker hele dagen. Samtidig kan du alltids finne din vei som lege som ikke nødvendigvis er midt på et sykehus der det skjer mest. Så bør du naturligvis være glad i å studere, være interessert i å bygge på mer kunnskap og lese fagbøker. Å ha stor arbeidskapasitet er en fordel. 

Hva liker du best med å være barnelege?

– Det blir sjeldent kjedelig, det er ulike dager. Jeg liker godt de bitte små barna som kommer inn og jeg finner ut av hva som er problemet. Da kjenner jeg på en mestringsfølelse og lettelse og foreldrene får svar på spørsmål de kanskje har hatt lenge. 

Hva er det du liker minst?

– Det jeg liker minst med dette yrket er det som ofte er vanskelig med å være lege. Av og til ser jeg noe foreldrene ikke har sett eller ikke vet om. Det som er vanskelig da er å ordlegge seg riktig og hvordan man skal gå fram. Jeg kan pakke det inn så godt jeg vil, men det ligger en sannhet bak det jeg ønsker å si også, og den er vanskelig å få frem.

Image
Lege viser lekene

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er flere retninger innenfor denne spesialiseringen. Du kan forske på barnesykdommer, bli barnepsykiater, jobbe i legen uten grenser og holde foredrag.

Hva tjener en barnelege?

– Du har en relativt god lønn som lege når du går ut i turnus. Du får også bedre lønn når du er ferdig spesialist. Det du tjener en del penger på er å gå vakter både natt, helger og helligdager. Da får du tillegg.

Hvordan er sjansene for å få jobb som barnelege?

– Du får alltid jobb, men det er ikke alltid du får jobb der du vil.

Tilhørende utdanninger

Medisin profesjonsstudium

Du lærer om medisiner og hvordan sykdommer oppstår, forebygges og behandles. For å bli lege må du ta et profesjonsstudium i medisin, det er en seksårig utdannelse.

Finn studier