Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært nysgjerrig av meg. Jeg lurte på spørsmål som: hvorfor fuglene ikke ble andpustne, hvorfor maurene ikke har lunger, og hvorfor elgen aldri frøs. Naturfag syntes jeg var spennende og tenkte at det å studere naturens dominerende art, menneskekroppen, måtte være noe av det kuleste. I tillegg virket det meningsfullt å hjelpe andre. At jeg ble akkurat barnelege var kanskje litt tilfeldig, men også kanskje litt naturlig når jeg tenker meg om. Jeg liker jo det litt barnslige, avvæpnende miljøet som ofte er rundt barn. Barn er jo ofte helt ærlige og usminkede. I tillegg har faktisk barn mye bedre prognoser enn eldre pasienter, slik at ofte kan vi virkelig hjelpe, ikke bare lindre og trøste. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hver dag fra 08–16 konsulterer jeg pasienter. Det kan være korte og lange konsultasjoner. Pasientene kommer fra hele Vestlandet. I tillegg til å være barnelege er jeg også allmennlege, så alle pasientene mine er ikke barn.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man må først gjennom medisinstudiet på seks år, turnustjeneste og deretter spesialisering som barnelege. Selv gikk jeg på Universitetet i Bergen og tok spesialiseringen min på Sørlandet og i Bergen. Studietiden er travel, men også utrolig gøy og spennende. 

I tillegg til utdannelsen kommer det hele tiden ny forskning og informasjon som man må sette seg inn i. Bare siden jeg var ferdig på medisinstudiet har man funnet masse nye måter å behandle og oppdage ulike symptomer på. Det er alltid noe nytt å lære og det er mange flinke folk man hele tiden kan lære noe av.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke er glad i å lytte, jobbe med mennesker, og ikke liker å tenke selvstendig, da er kanskje ikke dette noe for deg. Heller ikke om du er ukomfortabel med ansvar. Det er krevende å bære et legeansvar. Man må jo kunne leve med en viss usikkerhet, det er jo detektivarbeid vi driver med når vi skal prøve å finne ut hva som feiler de små pasientene.

Image
Lisens
1

Hva liker du best med dette yrket?

– Det noe kult med barn, de er så «ferske». Ofte kan jeg være den første legen som barnet er hos. Det at ingen andre leger har sett på eller behandlet barnet før meg synes jeg er spennende. Selv om det er et hardt yrke med mange timer på jobb, er det veldig fint å være lege. Jeg liker selve doktorrollen godt, det å ta ansvar, det å finne ut av ting, det å møte mennesker. Alle typer mennesker.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må være arbeidstidene og av og til arbeidsmengden. Nesten alle leger må akseptere å jobbe om natten, i helger og på dager andre har fri. Samfunnet trenger leger til enhver tid. Sykehusene har liksom ingen nøkkel, det er alltid åpent.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man må være nysgjerrig, helst være glad i mennesker – og glad i å hjelpe. Du må tåle høy belastning og arbeidspress. 

Alle vi møter trenger hjelp. Man må kunne takle mennesker som er bekymret, og du må takle det å møte på masse forskjellige mennesker. Alle skal til legen, uansett om man er rik eller fattig, ung eller gammel. Vi må stå klar til å hjelpe. Dette er noe av det jeg liker veldig godt med jobben, det at man møter så mange typer mennesker. Og da er det viktig å ha evnen til å kommunisere godt og variere kommunikasjonsform etter hvem man møter. 

En annen viktig egenskap, er å kunne jobbe selvstendig. Å drive medisinsk utredning krever at man må være litt detektiv, systematisk og ofte selvstendig.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som lege finnes det uendelig mange muligheter. Man kan virkelig bruke utdannelsen til hva man vil. Se på Gro Harlem Brundtland, Ola Mæle, Trond Viggo Torgersen og IOC-president Jacques Rogge. De har alle legeyrket i bunn, men har også bidratt mange steder i samfunnet. Slik er det ofte. 

Når det er sagt, så jobber de aller fleste barnelegene på sykehus, og noen få er som meg privatpraktiserende. På sykehus er det forskjellige barneavdelinger man kan man jobbe på, som for eksempel nyfødtposten, infeksjons- og allergiposten eller barnekreftavdelingen. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som lege vil du jobbe mange timer, og derfor tjene godt. Som spesialist kan man tjene alt fra cirka 800 000 kroner til godt over en million kroner i året. Det er jo et høyere lønnsyrke enn mange andre yrker, men samtidig er det viktig å huske at man har mange timer på jobb. Og det ligger virkelig mye jobb bak den lønnen du får. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg mener det er 100 prosent sjanse for å få jobb som lege, man må bare senke terskelen. Som nyutdannet får man kanskje ikke jobb i storbyene med det første, men vi trenger leger over hele landet – og det finnes jobber til alle. Jeg har faktisk aldri møtt en arbeidsledig lege. 

 

 

 

Som lege mener jeg det er viktig å ha evnen til å kommunisere godt.
Når du er lege kan du bidra, nesten uansett hvor du er.