Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg visste egentlig veldig lite om hva yrket som barnehageassistent gikk ut på før jeg begynte. Moren min jobber i barnehagen her, og sa at de hadde bruk for flere ansatte. Så jeg viste interesse og fikk jobben. Egentlig hadde jeg lyst til å studere juss, og hadde ikke noen spesiell interesse eller et ønske om å jobbe med barn. Da jeg først begynte i barnehagen fant jeg likevel ut at det er en utrolig morsom jobb! Etter å ha jobbet her en stund har jeg bestemt meg for at jeg vil studere psykologi for å kunne jobbe med mennesker. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg begynner på jobb klokken åtte på morgenen. Jeg er mest med de minste barna i barnehagen. Det går i bleieskift, måltider, leggerutiner og utrolig mye lek. Man finner man på alt mulig gøy og spennende med barna. Alt fra å bygge togbaner, huske, dra å hilse på hestene som bor i nærheten og alt annet som barn syntes er gøy. 

Dagene går utrolig fort og det er alltid så mye som skjer. I det ene øyeblikket må du kanskje trøste et barn som er lei seg, eller sette i gang en aktivitet som barna kan holde på med. Det er veldig varierte dager, og teller aldri ned til man er ferdig på jobb. Når dagen nærmer seg slutten, så rydder vi sammen med barna, før de blir hentet av foreldrene sine.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tror først og fremst man må være veldig tålmodig. Man kommer opp i mange ulike situasjoner som krever tålmodighet løpet av en arbeidsdag. I tillegg må man vise mye omsorg til barna man jobber med.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis man ikke har interesse eller omsorg for barn så er nok ikke barnehageassistent noe for deg. I tillegg må du som nevnt ha en del tålmodighet.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er ekstremt mye jeg liker, men det aller beste er følelsen jeg får når jeg gjør en forskjell for barnet. Jeg hadde aldri tenk over hvor stor forskjell man kan gjøre for et barn. De bruker jo store deler av døgnet i barnehagen, og vi som jobber her kan være med på å påvirke og forme dem. Vi ønsker jo at de skal bli til de beste versjonene av seg selv, at de skal tørre ting og oppleve mestring. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er at man etter jobben kan føle på dårlig samvittighet for at man ikke har klart å gi nok oppmerksomhet til alle barna. Av og til føler man at man ikke strekker helt til, og at man burde prioritert annerledes. Samtidig vet jeg at man ikke kan være overalt på en gang, og at man gjør det beste man kan.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg tror de fleste kan passe til å jobbe i barnehage! Man trenger jo alle mulige mennesketyper og forskjellige egenskaper, for barn trenger jo ulike impulser og en variert hverdag. Generelt tror jeg mennesker som synes det er gøy å være med barn, er lærevillige og som ikke tar seg selv så høytidelig, kan passe veldig bra i en barnehage!

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange som tar fagbrev som barne- og ungdomsarbeider samtidig som de jobber som barnehageassistent. Det gjør at de lærer teori som de kan bygge videre på i praksis. Vil man videre kan man jo ta barnehagelærerutdanningen på høgskole eller universitet. Da ender man jo gjerne opp som pedagogisk leder, som gjør at man får litt mer ansvar og innflytelse i en barnehage.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En gjennomsnittlig årslønn for en barnehageassistent ligger på 391 200 kroner. Man tjener nok ikke så mye når man begynner som barnehageassistent helt uten erfaring og ansiennitet

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Så lenge man gjør en innsats og tar de mulighetene man får, er det absolutt mulighet å få jobb i barnehage. Så lenge man viser at man vil, viser forbedringspotensial og har interesse for jobben så tror jeg at man kan få sjansen.

 

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Det er mange som tar fagbrev som barne- og ungdomsarbeider samtidig som de jobber som barnehageassistent.
Jeg tror først og fremst man må være veldig tålmodig.
Jeg hadde aldri tenk over hvor stor forskjell man kan gjøre for et barn.