Barne- og ungdomsarbeider

– Som barne- og ungdomsarbeider kan du jobbe overalt med barn og unge mellom 0–18 år, sier Christer Jakobsen som jobber i barnehage.
En mann i blå skjorte og blå caps sitter på en benk ute. Bak han er det grønn plen.
Christer Jakobsen, 32 år
Barne- og ungdomsarbeider
Nordlys Barnehage, Kabelvåg
«En barne- og ungdomsarbeider må være åpen, spontan og tørre å gå ut av komfortsonen.»
― Christer Jakobsen
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 17.11.2023
«En barne- og ungdomsarbeider må være åpen, spontan og tørre å gå ut av komfortsonen.»
― Christer Jakobsen
«Det vi trenger er flere hender på gulvet sammen med barna, som er fremtidens sjefer, tannleger, bedriftsansatte og så videre.»
― Christer Jakobsen

Hvorfor valgte du å bli barne- og ungdomsarbeider? 

– Jeg valgte dette yrket fordi jeg liker å være rundt mennesker. I en av praksisperiodene på videregående fant jeg ut at JA, dette er noe for meg. Jeg kommer fra en familie som har jobbet med mennesker i forskjellige yrker.

Image
Mann peker på en TV-skjerm. Det sitter barn på gulvet.
Nordlys barnehage

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Før barnehagen åpner starter jeg med å klargjøre barnehagen. Jeg er på jobb klokka 07. Jeg tar ned stoler, benker, matter på gulvet, klargjør lekeaktiviteter, setter på vaskemaskin og tørketrommel og tømmer oppvaskmaskinen. Vi har ulike vakter i barnehagen, og den tidlige vakten som starter klokka 7, er ferdig på jobb klokka 14:30.

Barnehagen åpner klokka 07:15. Da kommer foreldrene med barna og blir møtt i garderoben. Vi leker fram til det er morgensamling og frokost. Da synger vi matsang og barna smører maten sin selv. Vi hjelper dem, prater og koser oss sammen. Barna rydder opp etter seg selv.

Etter frokost har vi lek og gruppeaktiviteter, før samlingsstund og mer tilrettelagte aktiviteter. Da deler vi oss i grupper og jobber med relevante ting i forhold til alder, forutsetninger og periodens tema. På fredager har vi felles musikkstund med alle barn og voksne.

Klokka 11 kler vi på oss. Barna går på do og de store kler på seg selv. Vi trener på å gjøre barna selvstendige når de skal kle på seg. Deretter er det utelek og barna får leke og være fysiske på uteområdet og på turer. De får velge hvem de skal leke med og hva de vil leke. Det er også sovetid for minste barna.

Klokka 13 er det lunsj og nye aktiviteter etterpå. På slutten av dagen roer vi ned. Barnehagen stenger klokka 16:15.

Hva kreves for å kunne jobbe som barne- og ungdomsarbeider? 

– Du må gå 2 år på videregående og så 2 år med lærlingtid. En barne- og ungdomsarbeider må være åpen, spontan, tørre å gå ut av komfortsonen og trives med tidvis høyt tempo. Du må like å jobbe med mennesker og like å samarbeide med flere.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for personer som er lagspillere, er energiske og som får energi av å være i aktivitet.

Det passer ikke for personer som bare liker å sitte på et kontor, folk som mistrives utendørs eller ikke klarer et høyt tempo og mange mennesker på én plass samtidig. 

Hva liker du best med å være barne- og ungdomsarbeider? 

– Det jeg liker best er at ingen dager er like! Vi kan ha planer, men vi må også se hva som passer for ungene akkurat den dagen. Det å utfolde seg med barna både ute og inne, liker jeg veldig godt.

Å hjelpe barna å bygge en trygg grunnmur for sin reise videre i livet, og å se samarbeidet mellom voksne og barn, er noe av det beste med denne jobben. Jeg skal være en trygg og god rollemodell som barna kan stole på.

Hva liker du minst?

– Det er stadig mer kompliserte planer, analyser, risikovurderinger og evalueringer som skal skrives etter krav fra statlig hold. Alt dette papirarbeidet stjeler masse tid fra barna gjennom en hel uke. Det kommer til å bli et stort problem i framtida hvis disse kravene fortsetter. Jeg håper at staten kan klare å se dette og endre retning.

Det vi trenger er flere hender på gulvet sammen med barna, som er fremtidens sjefer, tannleger, bedriftsansatte og så videre. Dessverre er ikke lønningene i dette yrket av de høyeste, men verdien du får tilbake i mange sammenhenger, er mye større enn du kan tenke deg. 

Image
Mann sitter på en platting. Det står mange barn rundt ham.
Nordlys barnehage

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter. Som barne- og ungdomsarbeider kan du jobbe overalt med barn og unge mellom 0–18 år. Du kan videreutdanne deg, da må du først gå 1 år med påbygg på videregående for å få generell studiekompetanse. Da kan du studere til å bli barnehagelærer, sosionom, spesialpedagog, barnevernspedagog og så videre.

Hva kan man forvente i lønn som barne- og ungdomsarbeider?

– Som nyutdannet barne- og ungdomsarbeider tjener du 419.700 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som barne- og ungdomsarbeider?

– Det er veldig gode sjanser for å få seg jobb som barne- og ungdomsarbeider. Det er en utskifting som skjer i barnehager og skoler over hele landet på grunn av at de eldste pensjonerer seg. Nå vil barnehager og skoler ha utdannede personer istedenfor assistenter. Og mulighetene på andre arbeidsplasser der det finnes barn og unge er veldig gode, for eksempel idrettslag eller tilrettelegging av aktiviteter for barn.

Tilhørende utdanninger

Barne- og ungdomsarbeiderfag

Du lærer å tilrettelegge aktivitet for å bedre fysisk og psykisk helse hos barn og unge.

Finn studier
Oppvekstfag

Du lærer om barns utvikling og behov, og hvordan du kan skape trygge og inkluderende læringsmiljøer gjennom pedagogisk arbeid og tilrettelegging.

Finn studier