Barista Ludvig Bonna Hopstock.

YrkesintervjuBarista favoritt ikon

I Ludvig Bonna Hopstocks travle hverdag som barista handler det om kaffe, hygiene, service, og administrativt arbeid.

Barista Ludvik Bonna Hopstock
21 år
Barista
Fuglen, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg begynte å lage espresso til familien hjemme på kjøkkenet da jeg var 11 år. Noen år senere begynte jeg å jobbe i serveringsbransjen. Jobben ga mersmak, og med en interesse for kaffe gikk veien videre mot kaffebransjen. Nå jobber jeg som barista og kaffebrenner. I tillegg konkurrerer jeg litt i baristakonkurranser og driver med opplæring av andre.

p4091077.jpg

Barista Ludvik Bonna Hopstock gjør klar en kopp med kaffe.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er såkalt head barista så jeg driver store deler av kafédelen på serveringsstedet Fuglen i Oslo. Det innebærer en del administrativt arbeid, å sette opp vaktlister, bestille varer og stå i kafeen. For en vanlig barista går det i servering hele dagen.

Det er aldri dødtid hvor man står og henger. Det er alltid noe å gjøre! Det være seg å betjene kunder, rydde i kundeområdet eller kjøre vedlikehold av utstyret som benyttes.

Samtidig er det forskjell på når man har skiftet sitt. Hvis man skal åpne kafeen kommer man gjerne litt før åpningstid for å gjøre alt klart. Hvis man jobber til det stenger blir man gjerne litt igjen etter stengetid for å gjøre klart til åpning neste dag. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det viktigste er å være opptatt av hygiene og yte en stor grad av service til kundene som kommer innom. Når du står bak disken og betjener kundene er det du som er bedriftens ansikt utad og det er viktig at kunden får en god opplevelse. Man får også selvsagt opplæring når man begynner i en jobb. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for folk som ikke bruker gode sko! Gode sko er så viktig i et yrke hvor man går såpass mye som en barista gjør. For å svare litt mer seriøst så er det et yrke som passer for utrolig mange, men man må være serviceinnstilt og like mennesker. Det hjelper ikke å være verdens beste barista hvis du ikke klarer å snakke med mennesker. I tillegg bør man være interessert i faget hvis man skal ha en god arbeidsdag, men sånn er det jo i alle yrker.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best er at jeg får møte så mange forskjellige mennesker og bli kjent med stamkundene. I tillegg liker jeg all kunnskapen jeg tilegner meg. For å lære må man selvsagt gjøre en del jobb på egen hånd, men det fører til at du trives bedre på jobben.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst med yrket mitt må være sure kunder, men heldigvis så er det ikke så veldig mange av dem. 

p40910039.jpg

Barista Ludvik Bonna Hopstock bruker flittig maskinen som gir kundene kaffe.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben til?

– Jeg mener at alle burde prøve seg i service- og serveringsbransjen. Det gir et godt grunnlag for fremtidig arbeid. Man trenger ikke være i bransjen til man er gammel, sliten og lei, men jeg anbefaler virkelig alle å prøve seg i bransjen. Man blir vant til en hektisk hverdag. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes flere muligheter innenfor baristayrket for dem som er interessert i det. Man kan bli kaffebrenner, noe som gir mulighet til å reise mye og besøke landene som produserer kaffebønner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Per dags dato er tarifflønnen på 157,18 i timen hvis du har fylt 20 år, eller har fylt 18 år og har over fire måneder praksis som barista. Det er det man kan forvente. Man kan selvfølgelig bli overrasket og tjene mer. Lønnen varierer fra sted til sted. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Sjansene for å få jobb som barista er veldig høy. Det er alltid folk som går videre til andre jobber siden det ikke er et yrke folk blir i hele livet. Kaffe er utrolig stort i Norge og det finnes mange kafeer her. Så hvis man har lyst til å prøve seg som barista er muligheten der.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

    • Det viktigste er å være opptatt av hygiene og yte en stor grad av service til kundene som kommer innom.
    • Det hjelper ikke å være verdens beste barista hvis du ikke klarer å snakke med mennesker.

Yrkesbeskrivelser