Barista
Hvorfor valgte du å bli barista?
– Jeg jobbet først i parfymeri, men etter ti år der ønsket jeg å prøve noe annet. Jeg fikk høre om denne jobben og elsket kafeen som ligger landlig til ved et idyllisk vann.
Jeg er også glad i både kaffe og servicebransjen. Jeg studerte videosnutter om ulike kaffeteknikker på YouTube, og var ganske godt forberedt da jeg startet i jobben. De første to ukene var ikke helt enkle, men nå er jeg blitt ganske god. Det er Ikke for å skryte, men jeg har faktisk kunder som kommer hit helt fra Kragerø for å drikke min cappuccino.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg åpner om morgenen, renser kaffemaskinen og fyller opp med kaffe. Alt skal være skinnende rent og klart til kundene.
Jeg lager hver kopp med kjærlighet. Kaffe er en kunst og du kan lage mye rart med skum. En kaffe latte for eksempel, designer jeg med omtanke. Jeg legger sjelen min i hver kopp. Jeg lager mange typer kaffe og hver kaffe krever en spesiell behandling. God tilberedning av kaffe blir sett på som en kunstform og hvert år arrangeres det både NM og VM i baristakunst.
Vi ligger på riksveien mellom Porsgrunn og Oslo og mange av kundene er bilister som stopper for en kaffe. Om sommeren er det mange utenlandske turister. Vi har alkoholbevilgning og jeg lager også flere typer kaffe med alkohol. Det tar litt tid å lage en kaffe og det blir ofte tid litt småprat, spesielt med stamkundene. Dette er et serviceyrke noe som tilsier at jeg må være smilende og se hver enkelt kunde.
Før jeg går hjem om kvelden renser jeg maskinen en gang til. Det er spesielt viktig å rense alt som har med melk å gjøre. Ved siden av å være barista hjelper jeg også til som servitør og på kjøkkenet ved behov.
Hva kreves for å kunne jobbe som barista?
– Det er ikke krav til en formell utdanning for å jobbe som barista. Selv hadde jeg aldri trodd jeg ville jobbe på kafé, men jeg liker meg veldig godt.
Det finnes mange baristakurs hvor man lærer forskjellige teknikker for å kunne jobbe som barista på kaféer og i kaffebarer. Andre kurs tilbyr fordypning som for eksempel kaffe latte-art eller brenning av kaffe.
Jeg er som nevnt selvlært. De aller fleste får intern opplæring i tillegg og for meg tok det to uker å komme skikkelig i gang i jobben.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Jeg vil si at det passer for alle som er interessert i kaffe, er serviceinnstilte og ønsker en aktiv jobb. Jeg er på beina hele dagen og det må man håndtere. Man bør også kunne takle et høyt tempo når det er kø med kaffetørste kunder. Selv stresser jeg aldri, men fokuserer på å lage én kaffe om gangen.
Hva liker du best med å være barista?
– Jeg er glad å yte god service. Det er veldig gøy å få ros for kaffen jeg lager.
Hva liker du minst?
– Jeg liker best hektiske dager og liker dårlig at det er stille.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– De aller fleste jobber på ulike typer kaffebarer. Noen blir ledere og andre starter sin egen kaffebar.
Hva kan man forvente i lønn som barista?
– Jeg tjener 190 kroner i timen med utvidet ansvar. En vanlig baristalønn er 168 kroner i timen.
Hvordan er sjansene for å få jobb som barista?
Er du både interessert i kaffe, serviceinnstilt, glad i mennesker og håndterer et til tider høyt tempo så er sjansene gode.
Tilhørende utdanninger
Servitørfag
Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.
Finn studier