Hvorfor valgte du dette yrket?

– Helt ærlig så var det ganske tilfeldig. Jeg har siden jeg var ung jobbet i serveringsbransjen ved siden av skole, men det var nok interessen for kaffe som til slutt var faktoren som spilte mest inn i valg av jobb, ved siden av jusstudiene.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Det er primært å selge og lage kaffe. Det er lite dødtid og som regel alltid nok å gjøre. Hvis man ikke betjener kunder, så går det i prepping av mat, rydde kafeen eller slå av en prat med en gjest. Det kommer også litt an på hva slags vakt man har. Starter man tidlig er det som regel organisering av vareleveranser og den slags, mens når man har en kveldsvakt passer man på at alt er klart for neste dag.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg vil si at det i utgangspunktet er en jobb som kan passe de aller fleste, da det ikke kreves noen utdanning for å søke jobb. Jeg tror likevel den viktigste egenskapene som man burde ha, er evnen til å kommunisere godt med kollegaer og yte god service til gjester. Man bør også være interessert i kaffe, men dette får man ofte kurs og opplæring i underveis. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Denne jobben passer dårlig for folk som ikke liker å jobbe i et høyt tempo, med mye som skjer rundt seg på en gang, og de som ikke har gode kommunikasjonsferdigheter. 90 prosent av jobben vår består av å kommunisere, og å forstå gjestene våre.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker kaffe, så det jeg liker best med denne jobben er at jeg har fått lære mer om noe jeg syns er spennende. Det er også lærerikt å møte mange ulike mennesker, og håndtere både gode og vanskelige situasjoner, som man havner i denne jobben.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er mange like arbeidsdager, og jobben blir etter hvert ganske rutinemessig med lite variasjoner. Det jeg dog liker absolutt minst er sure kunder. Det er bare slitsomt!

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale denne jobben til de som er glade i å yte god service, og liker å møte og snakke med mennesker. Man bør være utadvendt og flink til å kommunisere med andre mennesker. Man bør også ha en viss interesse eller nysgjerrighet for kaffe.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Når man er har arbeidserfaring som barista, kan man for eksempel også få jobb som servitør på en restaurant, eller bli butikkmanager på en kafe.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror tarifflønnen er på 167 kroner, om du er over 20 år. Det vil si, hvis du jobber fulltid kan du tjene 300 650 kroner i året. Dette avhenger av stillingsprosent, alderen din og arbeidsplassen. 

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Akkurat nå, med tanke på coronasotuasjonen, vil jeg si det er litt vanskelig å få jobb som barista. Bortsett fra det, vil jeg si sjansene for å lande en baristajobb er gode. Det er et ungt miljø med mye utskiftninger og folk som går videre, og det trengs stadig nye mennesker.

90 prosent av jobben vår består av å kommunisere og forstå gjestene våre.
Denne jobben passer dårlig for folk som ikke liker å jobbe i et høyt tempo, med mye som skjer rundt seg på en gang.