Baker

Per Harald Sagen startet hos bakeriet i en sommerjobb der som 16-åring. Nå har han jobbet i det samme bakeriet siden etter han var ferdig i militæret.
Portrett av Baker Per Harald Sagen utenfor bakeriet
Per Harald Sagen, 39 år
Baker
Namsos
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Du jobber med ting som ikke tåler å stå for lenge ute, så man må ha system og struktur i arbeidet sitt.»
― Per Harald Sagen
Tekst og foto:
Andreas Bugge Sandmo
Publisert: 23.06.2021
«Du jobber med ting som ikke tåler å stå for lenge ute, så man må ha system og struktur i arbeidet sitt.»
― Per Harald Sagen
«Jobben passer ikke for de som liker å ha det rolig. »
― Per Harald Sagen

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg startet i en sommerjobb da jeg var 16 år hos bakeriet. Så ble det slik at jeg fortsatte med det fordi jeg synes det var ganske morsomt. Etter militæret så begynte jeg som sjåfør for Hamstad og deretter fikk jeg jobbe i produksjonen. Da fant jeg ut av at det var morsomst. Så da jeg deretter fikk fast jobb i produksjonen, bestemte jeg meg for å ta fagbrevet. Så jobbet jeg fem år for å deretter ta teori- og praktisk prøve. 

Man kan også gå videregående skole for å bli baker. Da tar man to år på skole og to år læretid. Sånn økonomisk er det greit å gjøre slik som jeg gjorde. Da kan man jobbe med ufaglært lønn, mens man studerer. Da må man ta teoribiten selv, lese og ta den prøven. Teoriprøven teller ikke mest, det er det den praktiske prøven som gjør.

Image
Mann med bakerklær står foran et samlebånd og jobber med deigremser

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Vi har skift her på bakeriet. Dagvakten starter klokken 07.00 og slutter klokken 15.00. Da har vi typiske linjeproduksjoner. Det vil si at vi lager brød, boller og rundstykker, wienerbrød osv. Så er det steking av brød, som etterpå skal skjæres også. Her hos oss har vi en relativt fastsatt arbeidsuke. Vi prøver å lage det slik at vi jobber likt hver dag i en uke. Det gjør at vi vet hva vi skal gjøre når vi kommer på arbeid hver dag. 

Her har vi industriell produksjon og håndverksproduksjon samtidig. På industriell produksjon så står du bare å putter inn i maskinen. Vi har automatisk avsetting av brød. Så har vi også den tradisjonelle håndverksdelen der du står og bretter wienerbrød for hånd og lager spesialbrød for hånd. Det er veldig greit. 

Vi har også kveldsskift. Den som steker, starter klokken 20.00 og jobber til 03.30 på natta. Så har vi noen som begynner klokken 10.00 og som jobber til 18.00. Det er folk på huset døgnet rundt. 

Hva kreves for å jobbe i yrket ditt? 

– Det kreves at du kan jobbe organisert. Du må også like at det skjer ting hele tiden. Du jobber med ting som ikke tåler å stå for lenge ute, så man må ha system og struktur i arbeidet sitt. Det er en fordel å jobbe litt ryddig, det gjør det enklere. Man bør like å ha noe å gjøre hele dagen. Det å jobbe selvstendig er også veldig greit. Det å legge sin egen plan for dagen er veldig lurt. 

Hvem passer dette yrket ikke for? 

– Jobben passer ikke for de som liker å ha det rolig. Det blir på en måte litt stress i starten, men når du får inn en rutine så tenker du ikke på det slik. Det skjer noe hele tiden, så for de som liker å ha et pusterom og litt frihet i jobbdagen, så passer det nok ikke. Det er heller ikke noen kontorjobb, du er aktiv og går en del. Dagene går veldig raskt. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det jeg liker aller best med yrket er den allsidigheten. Det er mye forskjellig du kan holde på med. Spesielt hvis du havner på et bakeri på størrelse med det her. Hvis du havner i et bakeri som har egne utsalg ved siden av, så har du friheten til å finne på produkter selv. De kan selge hva de vil, så da kan man være litt kreativ. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må være at arbeidstiden går utover noen helger. Det setter litt begrensninger for hva man kan finne på i helgene. Det er ikke noen åtte-til-fire-jobb. I tillegg så er det så mange søndagsåpne butikker som gjør at det blir mye jobb både før og etter røde dager. Vi liker ikke helt de helligdagene.

Image
Mann med bakerklær står foran en disk med ulike kaker og boller

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben til?

–  Folk som liker å ha noe å holde på med. Man må også være sosial, det gjør dagen mye lettere hvis man prater seg gjennom dagen. En må klare å jobbe selvstendig også, fordi vi er på bakeriet alene noen ganger. Man må også like litt tekniske ting med tanke på maskiner. Det er greit å være litt selvberget, for å kunne ordne en maskin hvis den slutter å fungere. Man må ikke være handy på det, men det kan være lurt å kunne litt. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor dette yrket?

– Du kan ta veien litt dit du vil. Du kan starte med produksjon for deg selv, da er du veldig fri til å gjøre hva du vil. Det er heller ikke noe i veien for å bytte over og bli konditor heller. Det er et kort løp etterpå. Du kan også ta ansvarsstillinger ved å styre lager og produksjon f.eks. Det er også mange type ulike bakerier som finnes. Du kan stå hos Hatting og produsere frosne rundstykker hele dagen, eller du kan gjøre litt forskjellig i et bakeri slik som oss. Ja, det er masse muligheter. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Lønnen burde vært høyere, men hvis du har maks ansiennitet, er faglært og jobber turnus så ligger lønnen på rundt 450–460 000 i året cirka. Det er lavt sammenlignet med annet industriarbeid. Der sliter bransjen litt tror jeg. 

Hvordan er sjansene for å få jobb i dette yrket? 

– Det mener jeg er ganske greit. Det er et behov hele tiden. Dette er et yrke som er slik at du ikke kan jobbe med det hele livet. Det er begrensninger der. Jobbmulighetene er nok absolutt til stede. Det er få folk som vil bli baker for tida, så vi trenger nok flere bakere i tiden som kommer. 

Tilhørende utdanninger

Bakerfag

Du lærer om råvarer, utstyr og bakeprosesser.

Finn studier