Bærekraftskonsulent
Hvorfor valgte du å bli bærekraftskonsulent?
– Gjennom hele studieløpet mitt på Norges Handelshøyskole (NHH) har jeg ønsket å kunne bruke utdanningen min til å jobbe med omstillingen mot et bærekraftig samfunn. Dette var en av grunnene til at jeg valgte en master innen energi, naturressurser og miljø. Der ble jeg introdusert for faget bærekraftig finans, og fikk øynene opp for hvor viktig finansbransjen er for at vi skal lykkes med omstillingen. Det var grunnen til at jeg aktivt så etter stillinger der jeg kunne få jobbe med dette.
Jeg ble veldig interessert da Fana Sparebank lyste ut en stilling som Bærekraftstrainee, gjennom programmet Trainee Vest. Dette fordi stillingen passet meg svært godt, men også fordi Fana Sparebank utpekte seg som en organisasjon med en klar bærekraftsambisjon.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En vanlig dag starter med at jeg sykler til jobb. Det gir meg mulighet til å våkne og tenke gjennom dagen. I tillegg er det en fin måte å være i aktivitet i en ellers travel arbeidshverdag.
– Som bærekraftskonsulent varierer arbeidshverdagen veldig, men det er også det som gjør den spennende. Mine viktigste oppgaver er å være en pådriver og bistå organisasjonen i bærekraftsarbeidet. Her har jeg en viktig rolle med å gi råd til de andre avdelingene i deres bærekraftsarbeid, samtidig som jeg følger opp at banken iverksetter og etterlever ambisjonene som er definert i strategien.
– For at banken skal lykkes er det viktig at vi har et godt samarbeid på tvers av avdelingene, samtidig som at bankens ansatte får utviklet sin kompetanse innen bærekraft.
Hva kreves for å kunne jobbe som bærekraftskonsulent?
– Det finnes flere veier til denne stillingen. Jeg valgte å ta en femårig utdanning ved NHH, hvor profilen min hadde fokus på bærekraft og innovasjon. Denne bakgrunnen har gitt meg solid akademisk tyngde og kompetanse som jeg bruker aktivt i arbeidshverdagen.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– I utgangspunktet tror jeg at dette yrket vil passe de aller fleste, men det kan nok være utfordrende å holde motivasjonen oppe dersom man ikke har interesse for bærekraft. Man bør ha interesse for bærekraft og et ønske om å gjøre en forskjell. I tillegg må man like å sette seg inn i nye ting og være strukturert. Endring et sentralt begrep i denne jobben, man bør derfor være fleksibel og åpen for å se nye måter å gjøre ting på.
Det kan være en fordel om man er analytisk og har god tallforståelse. Dette skyldes at bærekraftsrapportering er en viktig del av å bevise effekten av tiltakene bankene iverksetter. Det er mange nye rammeverk og tilnærminger man må sette seg inn i. Eksempelvis har jeg måttet sette meg inn og forstå hvordan regelverk som Åpenhetsloven og EU Taksonomien treffer banken og våre kunder.
Hva liker du best med å være bærekraftskonsulent?
– I Fana Sparebank har jeg fått mye ansvar, og det er noe jeg blir motivert av. Som bærekraftskonsulent, får jeg jobbe med noe jeg brenner for. Det er viktig for meg å vite at jeg er med på å utgjøre en forskjell og føle at jeg bidrar til et felles mål.
Hva liker du minst?
– Å jobbe som bærekraftskonsulent er noe jeg liker veldig godt, men det er ting som er mer utfordrende enn andre. Eksempelvis kan det være vanskelig å se resultatet av arbeidet jeg utfører med en gang, ettersom arbeidet har et langsiktig perspektiv.
Hvilke andre muligheter finnes det innen yrket?
– Om man ønsker å jobbe med bærekraft, har man mange muligheter. De aller fleste bedrifter, uavhengig av bransje, ønsker kompetanse på dette området for å kunne tilpasse bedriften til endringer og forventninger fra samfunnet. Dette gir mulighet til å spesialisere seg innen et område, avhengig av interesser. Med en utdanning fra NHH vil man ha gode forutsetninger, både innenfor analyse og strategi, som ofte henger tett sammen.
Hva kan man forvente i lønn som bærekraftskonsulent?
– Min innstilling er at dersom man gjør en god jobb, vil man få den lønnen man fortjener. Utover det er det mulig å finne lønnsstatistikker på ulike fagforeningssider, som for eksempel Econa og Finansforbundet. Lønnsnivået varierer, og vil være avhengig av hvor man jobber, og hva man jobber med.
Hvordan er sjansene for å få jobb som bærekraftskonsulent?
– Jeg anser sjansene som gode. De fleste banker ansetter nyutdannede, og mange søker spesielt kompetanse innenfor bærekraft.