Badevakt

– Det er viktig at du kan se kundebehov på en litt annen måte enn i serviceyrket. Du må være hjelpsom og vise empati i situasjoner hvor det er nødvendig, forteller Fabian.
En mann kledd i rød hettegenser står foran et basseng og smiler til kamera. Han har blondt, kort hår.
Fabian August Finmark Andvik, 25 år
Badevakt
Bøler bad, Oslo
«Som regel handler ikke arbeidshverdagen om å redde liv, men heller passe på at skader ikke skjer.»
― Fabian August Finmark Andvik
Intervju:
Iben Kalberg
Publisert: 24.04.2023
«Som regel handler ikke arbeidshverdagen om å redde liv, men heller passe på at skader ikke skjer.»
― Fabian August Finmark Andvik
«Jeg har drevet med konkurransesvømming i seks år tidligere, noe som har gjort at jeg er veldig glad i vann.»
― Fabian August Finmark Andvik

Hvorfor valgte du å bli badevakt?

– Jeg valgte å bli badevakt fordi jeg alltid har jobbet i serviceyrket, enten som selger eller på kafe, og jeg hadde lyst til å prøve noe nytt. Jeg har drevet med konkurransesvømming i seks år tidligere, noe som har gjort at jeg er veldig glad i vann. Jeg kom på en måte inn i et arbeidsmiljø som handler om noe jeg var trygg ved, men nå er det ikke jeg som er i vann, men jeg som skal passe på andre. Det gir en større ansvarsfølelse, noe som var nytt, men også kjent fra før. Jeg hadde også to venninner som jobbet som badevakt på Oslo-badene og anbefalte meg å søke.

Image
En mann kledd i rød hettegenser sitter ved en pult og holder i en vannprøve. Bak ham ser man et svømmebasseng.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber som regel tidligvakter og møter opp på jobb kl. 07.30. Dagen starter med at jeg tar vannprøver, som vil si at jeg sjekker verdiene i vannet og om det er forsvarlig for gjester å bade. Dette noterer jeg ned og setter inn i et datasystem som vi sender videre til operatører som holder kontroll på det. Hvis det er feil i verdiene tar de kontakt og gir veiledning.

Vi er som regel tre på jobb på Bølerbadet på morgenen, så da deler vi inn arbeidsoppgaver. Arbeidsoppgavene er faste rutiner som vask av dusj, badstue og garderober, sjekk av skap, ta opp “slamsugeren” (en slags støvsuger) fra bassenget, sette i batterier i handikapheis, gjøre klart kassasystemet for betaling og generelt gjøre det rent og pent til gjestene kommer. 

Gjestene kommer cirka kl. 09.00, og da er sikkerhetsaspektet i fullt fokus. Da rullerer vi ansatte på å sitte å følge med på gjestene og å sitte i kassen/selge inngangsbilletter. På Bølerbadet er det en slags glassboks/bod som er sikkerhetsrommet til badevaktene, og som gir oss full oversikt over badet. Der er det også kameraer som viser hjørner vi ikke ser fra rommet. 

Som regel handler ikke arbeidshverdagen om å redde liv, men heller passe på at skader ikke skjer. Jeg går rundt og forsikrer gjestene om å følge reglene, minne de på å ikke løpe på kanten eller hoppe fra feil sted. Ellers er det litt vedlikehold i løpet av dagen, som vannprøver som må tas hver tredje time for å sjekke at verdiene er riktig gjennom dagen.

Hva kreves for å kunne jobbe som badevakt?

– For å kunne få jobben som badevakt må du ha gjennomført en svømmetest. Jeg vet at det nå jobbes med å få en lik svømmetest for alle, men da jeg tok testen var det 200 meter lengdesvømming med valgfri svømmeart. Det kommer nok an på hvilket bad du skal jobbe på, men de fleste bad krever også dykketest. Noen bad krever fem meters dykketest, andre tre meter. Da dykker du etter en svømmedukke, og så er målet å få den opp til overflaten. Poenget er å vise at du egner deg til å redde et menneske. 

Jobbintervjuet var todelt. Jeg møtte opp til svømmetest, og siden svømmetesten ble godkjent ble det intervju. Så da satt jeg der andpusten i badebuksa på intervju, haha!

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Yrket passer for de fleste, og det er et veldig internasjonalt preget arbeidsmiljø, hvor vi har mange forskjellige kulturer. Selv om man ikke er helt flytende i norsk så går det som regel veldig fint. Det er selvfølgelig viktig at du kan svømme og har god kommunikasjonsevne. Å være god til å samarbeide kommer også godt med. Det er også viktig at du kan se kundebehov på en litt annen måte enn i serviceyrket. Du må være hjelpsom og vise empati i situasjoner hvor det er nødvendig.

Jeg tror ikke badevakt er en jobb for deg hvis du blir fort utålmodig og ufokusert. Du bør også være god til å kommunisere med ulike type mennesker, da det kommer gjester i alle aldre, fra ulike kulturer. Jeg snakker norsk og engelsk på jobb, men det hender jeg prøver meg på litt svensk og dansk også.

Hva liker du best med å være badevakt?

– Det jeg liker best er at det ikke er en jobb som krever veldig mye fysisk. Den krever litt av deg mentalt, fordi du må være skarp og fokusert når du sitter og følger med, men det er jeg allerede godt kjent med fra studier. I mange jobber flyr du kanskje rundt og bærer på varer og har mange arbeidsoppgaver samtidig, og sånn er det ikke her.

Hva liker du minst?

– Jeg er ansatt i Oslo-badene, som har mange bad, men jeg jobber mest på Bølerbadet. Systemet er lagt opp til at du kan søke på alle bad, men det jeg liker minst er at du må ha jobbet en del på det enkelte badet for å få vakter der. Jeg som bor på Storo skulle gjerne jobbet litt på Tøyenbadet for eksempel, ettersom det bare er et par stopp med T-banen unna.

Image
En mann kledd i rød hettegenser, svart bukse og hvite sko renser et innendørs basseng med en hov.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg vet at det er en del som har jobbet i svømmeklubber, og brukt det som en inngang til å bli badevakt eller omvendt. Du kan også bli daglig leder innenfor et bad, som vil gi deg høyere lønn og mer ansvar. Som badevakt er du tilknyttet mange datasystemer, og jeg antar at det kan gi en inngang inn til andre avdelinger i kommunen.

Hva tjener man som badevakt?

– En årslønn ligger på cirka 380 000 kroner, men jobber du kveld med kveldstillegg ligger det nok på mellom 400–500 000 kroner i året. 

Det er en god jobb for studenter ved siden, da det er muligheter for jobbing på kvelder og i helger, og godt betalt.

Hva er sjansen for å få jobb som badevakt?

– Det er nok ganske lett å få jobb som badevakt, spesielt som vikar, men det er også et behov for faste ansatte. Badene utvikles hele tiden og trenger flere ansatte på vakt hver dag. Om noen er syke må det ringes etter vikarer, og jeg har absolutt et inntrykk av at det gjerne skulle vært flere badevakter.