Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var på jakt etter en stabil jobb da jeg flyttet fra Polen til Norge, og lette blant annet i ledige stillinger på Finn.no. Der så jeg en utlysning på stilling som avisbud, og tenkte at det kunne være aktuelt. Omtrent samtidig kom jeg tilfeldig i prat med én som jobbet der, som anbefalte jobben til meg.

Jeg tenkte at avisdistribusjon kunne være en fin måte å starte i Norge. Etter noen måneder som vikar ble jeg tilbudt fast stilling, og siden har jeg blitt her.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg begynner vanligvis på jobb mellom klokken 23 og midnatt. Akkurat når vi begynner er ganske fleksibelt, det som er viktig er at vi er ferdige med ruta innen klokken 06.30 om morgenen.

Hver dag starter alltid med oppmøte på godssentralen, hvor jeg får utlevert dagens leveringer. Sammenlignet med tidligere, er det færre avisleveringer nå på grunn av at flere leser aviser bare digitalt. Men til gjengjeld har vi flere andre produkter som magasiner, reklame, pakker og noe ferske brød og bakervarer. I tillegg henter vi pakker, som kunder har bestilt levering av fra sine postkasser. Når vi leverer pakker, enten det legges på dørmatte eller i postkassen, registrerer vi dette på en telefon, som da automatisk sender en SMS til kunde om at pakken er levert. Hvor mye som skal leveres, varierer litt fra dag til dag.

Jeg har en fast rute jeg kjører, og alle kunder på ruta er registrert i en rutebok. Det er viktig å kunne alle adressene på ruta. Jobben min er ikke fulltid. Normalt jobber jeg fire-fem timer hver natt, seks dager i uka.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jobben krever ingen formell utdanning, man får opplæring på jobb. Jeg har selv hatt med meg nye vikarer på opplæring på min faste rute. Det kan være ganske fysisk hardt i denne jobben. Vi småløper rundt hele natta, og spesielt vinterstid kan det være krevende med kulde, snø og is. Det må man ha evnen til å tåle.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Å være avisbud passer ikke for den som ikke liker nattarbeid. Det passer heller ikke for den som ikke liker å gjøre det samme hver dag på jobb. Noen synes det er kjedelig.

Image
Lisens
1

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg er glad jeg fikk denne jobben så jeg er sikret fast inntekt. Utenom å være avisbud er jeg kunstner. Mest som en hobby, men jeg har deltatt på en del utstillinger og gjort litt forskjellig. Blant annet lyssatt festningen her i Trondheim. Jeg har også laget glassmosaikk og drevet med maling, tegning, animasjon og litt av hvert. Som avisbud sover jeg på formiddagen, men på ettermiddagen og kvelden kan jeg jobbe med kunsten. Den faste inntekten som avisbud gjør at jeg kan være kunstner på deltid.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er krevende å bare jobbe på natten, seks dager i uka. Man blir sliten, og trenger mye hvile. Det er likevel litt bedre nå enn tidligere, ettersom vi får utlevert nattens leveringer tidligere enn før. Jeg liker ikke når det blir uventede forsinkelser, eller når vær og føre skaper mye problemer. Det må man være forberedt på at skjer innimellom.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Vanskelig spørsmål, men kanskje folk som liker å jobbe alene. 99 prosent av tiden er jeg alene. Det er bare ved oppmøte på utlevering av dagens produkter jeg møter andre.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er vanskelig å si. Kanskje man kan søke jobb i Posten.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen varierer litt fra måned til måned, og reguleres etter mengde og vekt på leveringene. Jeg har økt lønnen siden jeg begynte, og har nå rundt 20 000 kroner utbetalt hver måned.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Hos oss blir man ikke lenger fast ansatt med personlig kontrakt. Man kan kun få jobb gjennom eget firma, som du da leies inn gjennom. Men jeg antar at på sommeren og i andre ferieperioder kan det være behov for vikarer. Om vi tenker langt frem i tid, kan det jo være at avisbud blir erstattet av fjernstyrte, ubemannede løsninger. Det er vanskelig å si, men det kan jo være at robotteknologien overtar også her.

 

 

Normalt jobber jeg fire-fem timer hver natt, seks dager i uka.
Å være avisbud passer ikke for den som ikke liker nattarbeid.