Automatiker
Hvorfor valgte du å bli automatiker?
– Det var det yrket som virket mest spennende, og jeg var ikke i tvil. Jeg bestemte meg ganske tidlig for å gå den veien, og ble veldig fornøyd med valget. Yrket gir mulighet til å variere mellom å skru litt på tekniske løsninger og jobbe på kontor med digitale løsninger.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Min arbeidsdag starter på kontoret klokka 08.00 for å få oversikt over hva som har skjedd det siste døgnet, og hva som er rapportert inn. Produksjonen går hele døgnet, og da kan det ha oppstått noe i løpet av kvelden eller natta. Det ligger da en feilmelding som jeg må ordne opp i.
For eksempel kan det være en alarm som ikke har fungert som den skal. Da må jeg gå inn i systemet og gjøre endringer i programmet. Hvis ikke det fungerer, så må jeg av og til ut i produksjonen og få nærmere forklaring fra de som jobber i produksjonen.
Arbeidstiden min er kun på dagtid, fra klokka 08.00-16.00, men jeg har fleksitid, så jeg kan variere litt etter eget ønske.
Hva kreves for å jobbe som automatiker?
– Utdanningsløpet er to år på automasjonslinje på videregående skole, med to år læretid etterpå. Jeg var lærling her i Celsa Armeringsstål. Etter jeg tok fagbrev, så fikk jeg tilbud om fast jobb i bedriften.
Senere fikk jeg tilbud fra arbeidsgiveren min om å ta fagskoleutdanning, på deltid ved siden av jobben. Fagskoleutdanningen er ved Fagskolen i Viken, og studiet heter automasjon. Det er nyttig å ta utdanning i tillegg til jobben, og det kommer mer og mer bruk av KI, så det er viktig å følge med på den utviklingen.
Fagskoleutdanningen gir kunnskap om et bredere område av faget, og du får kunnskap om andre systemer som du ikke har i egen arbeidshverdag.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Automatiker er et yrke som kan passe for de aller fleste, men det er en fordel å ha interesse for faget og være nysgjerrig på hvordan tekniske løsninger virker.
Hva liker du best med å være automatker?
– Det jeg liker best er når jeg har en teknisk utfordring, og jeg finner ut av problemet.
Hva liker du minst?
– Det kan bli litt stressende de dagene når det er mange feil som må rettes opp, det er ingen ting som virker, og det er masse telefoner om andre hendelser. Da får jeg ikke gjort alt som er planlagt, og det kan av og til være frustrerende.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som automatiker kan du også jobbe for tjenesteytende bedrifter som jobber innen service, du kan jobbe som teknisk konsulent/rådgiver eller selger. Du kan jobbe som automatiker i produksjonsbedrifter innen mange ulike bransjer.
Hva tjener en automatiker?
– Lønnsnivået for en automatiker ligger omkring 600 000 kroner pr år. Det vil variere en del i forhold til om du har vaktordning og tillegg for kveld/natt og helg.
Hvordan er sjansene for å få jobb som automatiker?
–Det er ganske lett å få jobb. Der det er et industrimiljø, er det alltid behov for automatikere. Det vil også bli mer og mer behov for automatikere innen byggebransjen, blant annet i smarthus, der programmering av smarte lys og smart styring av det elektriske anlegget blir mer og mer aktuelt i framtida.
Tilhørende utdanninger
Automatiseringsfag
Du lærer å planlegge, montere, drifte og vedlikeholde automatiseringsanlegg.
Finn studier