Elisabeth Kahrs Kuhnle er arkitekt hos HUS arkitekter.

YrkesintervjuArkitekt favoritt ikon

Elisabeth Kahrs Kuhnle planlegger og tegner bygg og uterom som mennesker skal bruke. Da må hun jobbe systematisk og være god på å finne løsninger.

Elisabeth Kahrs Kuhnle
34 år
Arkitekt
HUS arkitekter, Trondheim
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte det fordi jeg hadde lyst til å gjøre noe kreativt. Jeg var egentlig i gang med en IT-utdanning da jeg bestemte meg for å søke på arkitektstudiet. Jeg er veldig glad for at jeg valgte dette yrket.

dsc_0018.jpg

Arkitekt Elisabeth Kahrs Kuhnle jobber mye på datamaskinen i det åpne kontorlandskapet.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Akkurat nå sitter jeg og tegner bygg på datamaskinen. Det er også en del møteaktivitet. Som arkitekt jobber du sjeldent alene, og man må kunne samarbeide med andre. Det som er så gøy med denne jobben er at man kan ha svært varierte arbeidsdager, avhengig av hvilken fase i et prosjekt man er i. Når man er i oppstartsfasen er det mye tegning og møteaktivitet. Senere i prosjektet kan det for eksempel være oppfølging av prosjektet ute på byggeplassen.  

Akkurat nå jobber jeg med å tegne omsorgsboliger i Kirkenes i Finnmark. Det var konkurranse om hvem som skulle få tegne boligene, og min bedrift vant. Det er et spennende prosjekt å jobbe med, og nå tilpasser vi planene etter brukernes ønsker. I Kirkenes er det mye vær og vind. Derfor har vi jobbet mye med plasseringen av byggene på tomten. Vi vil at byggene skal gi le for vinden og skape trivelige uterom. Samtidig skal boligene ligge mot solen og utsikten.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det krever interesse for å jobbe med formgivning. Man må også kunne skaffe seg oversikt over alle de ulike delene av et prosjekt, jobbe systematisk, og være god på å finne løsninger. Det er også viktig å kunne lytte til byggherre og rådgivende ingeniører. Man skal kunne legge deres ønsker inn i planen for bygget.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er vanskelig å si at det er noen som yrket ikke passer for. Arkitekt-yrket er så allsidig, og man trenger ikke jobbe som en prosjekterende arkitekt på et arkitektkontor. Dersom man liker å se på de store linjene og strukturere så kan man for eksempel jobbe med byplanlegging. Man kan også jobbe med byggesak eller bygningsvern. Jeg kjenner også en arkitekt som jobber for et museum, så det er noe for enhver. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker det at man kan få til et bra prosjekt når man jobber sammen i et team. Jeg liker også å lage møteplasser for folk. Steder hvor mennesker treffes og lever sine liv. Hvis man er heldig gjør kanskje stedet en har vært med på å lage dagen deres litt bedre. Jeg liker også når et prosjekt gir noe mer til en by enn bare det som skjer innenfor husenes vegger. Et bygg som jeg synes er et veldig godt eksempel på dette er Operahuset i Oslo, som er tegnet av Snøhetta. Hver gang jeg er der myldrer det av liv på operataket. Snøhetta skulle lage en opera, og den laget de på en sånn måte at den også ble en helt ny offentlig plass. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er selvfølgelig ikke alle oppgaver som er like spennende, men det er vel tilfellet i alle yrker. Jeg vil si at det er mange flere positive sider ved yrket enn negative.

dsc_0016.jpg

Arkitekt Elisabeth Kahrs Kuhnle er i gang med å tegne et omsorgsbygg i Kirkenes.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Jeg vil nok anbefale yrket for folk som liker å lage ting og er interessert i mennesker. Det er mennesker vi bygger for.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er så mye man kan jobbe med som arkitekt. Noen forsker eller driver med restaureringsarbeid. Man kan skrive bøker eller undervise, jobbe med byggesaker i en kommune eller byplanlegging.
Som prosjekterende arkitekt, sånn som jeg er, kan man spesialisere seg på alt fra små hytter, til store og komplekse bygg som sykehus eller flyplasser. Noen få spesialiserer seg også på å designe cruiseskip. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer mye. Det kommer an på hvor man bor og hvor høy ansiennitet man har. Den gjennomsnittlige startlønnen som prosjekterende arkitekt ligger på mellom 500 000 og 600 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Arkitektene er nok de første som merker det dersom det går dårlig i byggebransjen. I perioder kan det kanskje være litt vanskelig, men hvis man har is i magen finner man seg en jobb før eller siden. Jeg kjenner ingen arkitektutdannede som ikke har fått seg jobb. 

 

Tekst: Live Skartveit

    • Jeg vil anbefale yrket for de som vil lage ting og er interessert i mennesker.
    • Man må kunne skaffe seg oversikt over alle de ulike delene av et prosjekt, jobbe systematisk, og være god på å finne løsninger.

Yrkesbeskrivelser