Arkitekt
Hvorfor valgte du å bli arkitekt?
– Som barn elsket jeg å tegne. Jeg tegnet hele tiden og oppsøkte ofte biblioteket for inspirasjon og for å øve. Drømmen var å bli tegneserietegner, men moren min mente det ikke var en god idé og oppfordret meg til å ta en utdannelse. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle velge, men med gode karakterer og bestått opptaksprøve kom jeg inn på en av de beste arkitektskolene i Danmark.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En vanlig dag starter med å sjekke e-posten. Hvis det ikke er noe som krever akutt respons, har jeg alltid en liste over igangværende prosjekter og oppgaver som skal gjøres. Jeg jobber med flere prosjekter samtidig, og følger dem fra start til slutt.
En arbeidsdag kan for eksempel inkludere befaring hos en kunde, der jeg besøker en tomt eller et bygg som skal bygges om. På andre dager kan det være kundemøter hvor vi diskuterer kundens prosjekt. På for- og ettermiddag setter jeg av tid til å jobbe uforstyrret i en skapermodus – «the zone», her kan jeg godt finne på å jobbe ut på de små timer, dersom jeg er inne i en god flyt.
Prosjektene jeg jobber med varierer mye. Jeg har tegnet alt fra undervisningsbygg og håndballhaller til barne- og ungdomsskoler, brannstasjoner, næringsbygg, politistasjoner, eneboliger og boligkomplekser. Akkurat nå jobber jeg med et samarbeidsprosjekt som lager domes. Mitt bidrag er å videreutvikle designet så det er enklere å produsere, sette opp og demontere.
Når jeg starter et nytt prosjekt, handler det om å «lese terrenget». Kunden har ofte enten store visjoner for bygget sitt eller har kjørt helt fast, men som arkitekt må man se helheten. Det innebærer blant annet å også vurdere både økonomi, lov- og regelverk. Når selve tegneprosessen begynner, er det min oppgave å sikre en optimal utnyttelse av plassen. Rommene skal samhandle på en måte som gjør bygget både stimulerende og funksjonelt.
Hva kreves for å kunne jobbe som arkitekt?
– Jeg har en femårig mastergrad fra Aarhus Arkitektskole i Danmark, som gir meg tittelen sivilarkitekt.
Hvis du har ambisjon om å bli arkitekt, anbefaler jeg å ta en mastergrad. Det krever en dyp forståelse av faget, noe som ofte går utover en treårig utdannelse. Jeg vil også anbefale å ta en pause underveis i masteren, for eksempel gjennom praktisk erfaring, for å få litt pusterom og andre byer.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det finnes arkitekter for enhver smak – vi trenger et bredt spekter av tenkning. Det viktigste for en arkitekt er å ha et åpent sinn. Nysgjerrighet og mental fleksibilitet er essensielt. Usikkerhet kan også være en styrke om man forstår å temme det, fordi det betyr at man jobber med noe som ennå ikke har «stivnet»: Det er som våt leire som skal formes over tid. Hvis du er veldig rigid og systematisk uten disse egenskaper, kan dette yrket være utfordrende.
Å studere arkitektur betyr at du aldri slutter å lære. Det er en livslang utdannelse, og det krever at man hele tiden er villig til å innhente ny kunnskap.
Hva liker du best med å være arkitekt?
– Det er et veldig spennende yrke, ikke minst fordi det har en stor samfunnsnytte. Det føles meningsfullt å kunne skape gode omgivelser for mennesker.
Hva liker du minst?
– Bransjen kan være tøff. Som arkitekt møter man ofte press for å gjøre ting billigere og mer kostnadseffektivt, ofte, men ikke alltid, går dette på bekostning av kvaliteten i bygget.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som arkitekt kan du jobbe i private selskaper eller i det offentlige. Du kan også starte din egen praksis og tilby arkitekttjenester fra eget kontor. Men jeg vet om mange som har hatt suksess med helt andre yrker fordi du får noen utrolig effektive verktøy til å se muligheter der andre ser begrensninger.
Hva tjener man som arkitekt?
– Jeg vil anslå at en erfaren arkitekt kan tjene i underkant av 800 000 kroner i året, men har ikke fulgt med i de siste årene, da det gjelder helt andre forhold for en selvstendig næringsdrivende arkitekt.
Hvordan er sjansene for å få jobb som arkitekt?
– Jobbmulighetene er jevnt over gode. Men det svinger noe med konjunkturer ettersom byggebransjen er mere konjunkturfølsom enn andre bransjer). I mine øyne har samfunnet egentlig et skrikende behov for flere arkitekter til å løfte den grønne omskiftningen og de massive klimautfordringer som vi allerede står midt oppi. Men her krever det politisk årvåkenhet og vilje. Når det gjelder valg av jobb så tilbyr privat sektor ofte høyere lønn og prestisje, mens det offentlige tilbyr mer stabilitet, noe som gjør det enklere å rekruttere i økonomisk usikre tider.
I fremtiden tror jeg arkitekter fortsatt vil være etterspurt, selv med fremveksten av kunstig intelligens. De beste arkitektene vil få AI til å jobbe for seg.
Tilhørende utdanninger
Arkitektur
Du lærer om estetikk og formgivning, praktisk og funksjonelt design, konstruksjon og hvordan skape bærekraftige løsninger.
Finn studier