Portrettbilde av Amira Hasan.

YrkesintervjuApotektekniker favoritt ikon

Jeg har vært heldig som har fått en trygg jobb hvor jeg lærer mye nytt og har mange ansvarsområder.

Amira Hasan
38 år
Apotektekniker
Vitus apotek Colosseum
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Vi er en kurdisk familie, faren min var farmasøyt og trivdes veldig godt i jobben. Oppveksten min var mye preget av legemiddelprat. Jeg kom til Norge som 20-åring og hadde lyst til å studere juss. Jeg fikk høre at det var for vanskelig i Norge. Den eldste søsteren min spurte meg om hvorfor jeg ikke kunne forsøke å få jobb på et apotek, og det ville jeg. Jeg ville imidlertid bli farmasøyt, men sånn ble det ikke. Livets gang med små barn og mye annet gjorde at jeg tok en enklere utvei, og utdannet meg til apotektekniker. Det var et godt valg for meg, og jeg trives kjempegodt.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på et middels stort apotek i Oslo. På apoteket er vi to apotektekniker, fire farmasøyter, to farmasistudenter og et par vikarer. Jeg jobber i full stilling. Det er travlest før helligdager og høytider. På en hektisk dag kan vi ha opptil rundt 250 kunder. Jeg liker meg best når det er mye å gjøre. Selve faget er interessant, og å lære nye ting er det beste jeg vet. Jobben består først og fremst av kundebehandling. Jeg gir råd og veiledning om produkter og legemidler. Jeg er ofte ute i selvvalget, altså i den seksjonen hvor medisiner er reseptfri. Jeg er også utdannet hudterapeut, så det er først og fremst jeg som hjelper kunder med hudproblemer. Jeg ekspederer resepter, men kan ikke gi ut reseptbelagte legemidler uten at en farmasøyt kontrollerer. Jeg gjør mye her på apoteket, og jeg er også markedsansvarlig. Det er månedlige kampanjevarer som bestemmes av Vitus-kjeden. Å sette opp en kampanje tar omtrent fem timer, og den skal illustreres med plakater. Jeg har også en del logistikkansvar, som betyr at jeg sjekker at det er nok varer i hyllene og at holdbarhetsdatoen er innenfor. Jeg bestiller nye varer og tar meg av spesielle forespørsler. Kundene kommer med alle mulige spørsmål, som hva Paracet egentlig er, forskjellige plaster til sårtyper, bruk av legemidler, bivirkninger og interaksjoner. Med kundekontakten får jeg brukt både erfaringer, kunnskap og får mange tilbakemeldinger. Det er en del av jobben jeg liker veldig godt.

img_7837.jpg

Amira Hasan står i kassen på apoteket hvor hun jobber.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg hadde videregående fra Irak og derfor kunne jeg gå rett på et seks måneders kurs i kundebehandling, registrering av resepter, arbeidsmiljø og ergonomi. Jeg begynte som praktikant i 2006, så fikk jeg en 60 % stilling, og etter noen måneder fikk jeg tilbudt fast heltidsstilling. Jeg var heldig. Totalt har jeg jobbet i sju år og jeg har lært masse underveis. I dag er utdanning til apotektekniker et yrkesfaglig løp i videregående opplæring. Du bør være klar over at det er mange veier til Roma og at en kortvarig utdanning ikke gir deg den jobben du kanskje ønsker. Du kan ta en bachelor som reseptar, som betyr at de er litt over deg i hierarkiet i apoteket.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg står og går mye, og har du for eksempel ryggproblemer kan dette være hardt. Du må være for øvrig være veldig, veldig nøyaktig.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg har mange forskjellige arbeidsoppgaver og ansvarsområder, og jeg liker å treffe folk og yte service.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker minst å stå hele dagen.

img_7849.jpg

Amira Hasan står midt i apoteket.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være interessert i apotekfag. Det kommer stadig noe nytt og du må like å holde deg oppdatert. Du bør ha menneskekunnskap og vite når en kunde ønsker litt diskresjon. Nøyaktighet og diskresjon er veldige veldig viktige ord for denne typen jobb.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg har mulighet til å jobbe i apotek, laboratorium og i legemiddelfirma.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener 365.000 i året med sju års erfaring.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Akkurat nå er det vanskelig. Det er mange som studerer farmasi og mange som utdanner seg til reseptarer, så det er ikke lett å få jobb.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg liker å treffe folk og yte service.
    • Du må være nøye i jobben du gjør.
    • Jeg er ofte ute i selvvalget, altså i den seksjonen hvor medisiner er reseptfri.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser