Apoteker

– Når kundene kommer tilbake for å si at de har prøvd det som jeg anbefalte, og det har hjulpet, er det veldig fint. Jeg liker aller best å hjelpe kundene, sier Marwa.
Ei dame med langt og svart hår. Hun smiler og ser rett i kameraet. Hun er i et apotek.
Marwa Hadi, 31 år
Apoteker
Apotek 1 Ullevaal Stadion, Oslo
«I apoteket kommer vi ofte med løsninger eller råd til kundene. Kundene forteller oss om helseproblemene sine, og stoler på at vi finner det som passer dem best.»
― Marwa Hadi
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 22.04.2024
«I apoteket kommer vi ofte med løsninger eller råd til kundene. Kundene forteller oss om helseproblemene sine, og stoler på at vi finner det som passer dem best.»
― Marwa Hadi
«Jeg er liker godt å ha kundekontakt. Det er viktig for meg at vi har kundenes tillit. Det har faktisk vært flere undersøkelser som viste at vi har det.»
― Marwa Hadi

Hvorfor valgte du å bli apoteker?

– Å bli farmasøyt var målet mitt helt fra tiendeklasse. Moren til en venninne var farmasøyt og jobbet i et legemiddelfirma på den tiden. Da vi møtte henne etter jobb, hadde hun hvit frakk på seg og luktet medisin. Da dukket tanken opp i hodet mitt at jeg også vil lage medisiner.

I et prosjekt på skolen skulle vi skrive hva vi ville bli i fremtiden. Jeg fant ut at for å lage medisiner må man ta farmasistudiet, så jeg begynte å jobbe med å komme meg inn på det. Jeg satset høyt for å få det høye snittet som kreves for å komme inn på farmasien og bli farmasøyt.

Når man først blir farmasøyt, så har man muligheten til å bli apotekleder, også kalt apoteker. I praksis betyr det at man får ansvar for hele apoteket når det gjelder økonomien, ansatte, og hele driften, fra det minste til det største. Ikke alle ønsker å ta ansvaret og bli apoteker, og dermed er det ikke et steg for alle.

Jeg ville bli apoteker fordi jeg liker både å lede og få utfordringer i hverdagen min. Som apoteker får man stadig nye utfordringer. Selv om det meste etter hvert blir rutine, vil det alltid dukke opp noe som du må finne løsninger på.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidshverdag er travel. Som apoteker driver du apoteket. Det innebærer blant annet å lage turnus for ansatte, godkjenne fakturer, bestille varer, ha kundekontakt.

Jeg har ansvar for driften, kunder og ansatte. Egentlig alt som er under taket på apoteket, fra det største til det minste, er mitt ansvar. Plutselig må jeg for eksempel kontakte vaskefirmaet for å få fikset noe, eller blir oppringt på natta fordi alarmen har gått.

I apoteket mitt er vi seks faste ansatte. Teamet består av fem farmasøyter, inkludert apoteker, og en apotektekniker.

For apoteker er det viktigste at det er farmasøyt i apoteket hele tiden, fra døra åpnes til det stenges. Man får ikke lov å åpne apoteket uten farmasøyt på stedet.

I mitt apotek har vi åpent fra kl. 9 til kl. 19 på hverdager, og fra kl. 9 til 18 på lørdager. Vi jobber to skift: fra 9 til 16-17, og 11 til 19. Det er viktig å dekke opp når det er størst behov. Vi har det ofte travelt fra lunsjtid til kl. 17.

Som apoteker er jeg ikke bare en leder som styrer driften. For det første er jeg fortsatt farmasøyt, og er en del av teamet. Derfor må jeg også betjene kunder, både de som har resepter og de som vil kjøpe selvvalgte varer. Kundene er alltid første prioritet, og jeg har mye kundekontakt hver eneste dag.

Det er bra samarbeid mellom farmasøyter og leger. Ofte sier legene til pasienter at farmasøyter kan hjelpe dem i forhold til å bruke legemidler. I apoteket tilbyr vi forskjellige tjenester. For eksempel har vi inhalasjonsveiledning for de som bruker det. Vi viser kundene hvordan de skal bruke inhalatorer.

Vi har også et prosjekt som heter medisinstart. Vi tilbyr to samtaler for alle kunder som starter med medisiner for hjerte og kar. Vi avtaler med kunder at vi ringer dem to og fire uker etter at de har startet å ta medisinene sine. Vi følger opp hvordan det har gått, og om det har vært noen bivirkninger. Jeg liker veldig godt å tilby kundene disse tjenestene og følge dem opp.

I denne bransjen kommer det stadig noe nytt, så vi må følge markedet. Da jeg var ferdig utdannet i 2015, hadde vi ikke disse nevnte tjenestene for kundene. De har kommet til apoteket de siste årene.

I influensasesongen har vi det ekstra travelt i apoteket. Alle ansatte hos oss er også vaksinatører, og vi har også rekvireringsrett. Det betyr at man ikke trenger å gå til legen for å få resept på influensavaksine, fordi det kan vi gjøre her. Vi har masse influensavaksinering i influensasesongen, rundt 30-35 vaksiner om dagen.

Jeg kan si at 90 prosent av jobben min består av kundekontakt. Ofte har jeg ikke tid til å gjøre alle administrasjonsoppgaver, så det tar jeg etter arbeidstiden.

Det er faktisk slik at hvis noen er syk og jeg ikke klarer å finne vikar, så må jeg skyve alt til side og fokusere på kunder. De er viktigst. Og noen ganger må jeg jobbe fra åpning til stenging, fordi det er jeg som er ansvarlig for apoteket.

Hva kreves for å kunne jobbe som apoteker?

– For å bli apoteker må du først ta master i farmasi. Det er fem års fulltidstudie som er krevende, men også spennende. For å mestre studiet må man like realfag, og spesielt kjemi, fordi det har man mye av gjennom alle studieårene.

Neste steg for å bli apoteker er å skaffe seg minimum to års erfaring som farmasøyt. Før man begynner å jobbe som apoteker, søker man om driftskonsesjon til Direktoratet for medisinske produkter. Der sjekkes det om du oppfyller alle kriteriene til å jobbe som apoteker, og godkjenner at du driver apotek.

Apoteker er en farmasøyt med utvidede oppgaver og ansvar. For eksempel må apoteker passe på at farmasøytiske oppgavene blir gjennomført riktig og til riktig tid. 

Når farmasøyt er ferdig med vakten sin, drar de hjem og trenger ikke å tenke på jobben. I motsetning til farmasøyt, har apoteker ansvar for apoteket hele tiden, uansett om de er på jobb eller ikke.

For å jobbe som apoteker må man faktisk kunne ta ansvar. Det synes jeg er det viktigste i denne jobben. Hvis man skyver fra seg ansvaret eller utsetter å løse problemer, kommer ingen andre til å gjøre det. Derfor krever jobben at man klarer å lede og takle ansvar.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg tenker at apoteker må like realfag og kjemi. Det er nødvendig for å gå gjennom det tøffe studiet.

I jobb som apoteker er det viktig at du liker å ha kundekontakt. Den største delen av jobben handler om det. Du bør virkelig være interessert i å hjelpe folk. Du bør være åpen, spørre og grave for å finne de riktige produktene.

Kunder kommer ofte til oss med problemer som plager dem, og de vet ikke hvordan de skal løse dem selv. Vi som jobber i apoteket, må tenke hvordan vi kan hjelpe denne personen mest mulig. Og for å kunne finne løsninger, må vi også kunne tenke litt utenfor boksen.

Som apoteker er du også en leder. Du har ansvar for hele apoteket. Derfor tenker jeg at det viktigste er at man takler å ha dette ansvaret.

Hvis du er en problemsky person og ikke vil løse problemer, er ikke dette jobben for deg. Hvis du ikke tar ansvar, og skyver tunge oppgaver bort, er det ingen som kommer og løser dem for deg. Den jobben kommer bare til å ligge der og vente.

Hva liker du best med å være apoteker?

– Jeg er liker godt å ha kundekontakt. Det er viktig for meg at vi har kundenes tillit. Det har faktisk vært flere undersøkelser som viste at vi har det.

I apoteket kommer vi ofte med løsninger eller råd til kundene. Kundene forteller oss om helseproblemene sine, og stoler på at vi finner det som passer dem best. Ofte kommer kundene til oss først, før de går til legen. Da bruker vi kunnskapen vår til å hjelpe dem, og noen ganger er det ikke nødvendig å besøke lege.

Når kundene kommer tilbake for å si at de har prøvd det som jeg anbefalte, og det har hjulpet, er det veldig fint. Jeg liker aller best å hjelpe kundene.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst, er at som leder har jeg ganske mange oppgaver på veldig kort tid. Det er også slik at du tar jobben med deg overalt.

Du har ansvaret for alt som har med apoteket å gjøre hele tiden, uansett om du er til stede eller ikke. Derfor kan jeg for eksempel bli oppringt klokken fire på morgenen fordi alarmen har gått, eller når de som er på stedet står fast. Jeg kan også bli oppringt mens jeg er på ferie.

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Apoteker har farmasøyt i bunn, og det finnes et bredt utvalg av muligheter i arbeidslivet. Først og fremst kan man jobbe i forskjellige apoteker. Man kan også finne jobb i produksjon av medisiner, i legemiddelindustrien eller i sykehusapotekene, hvor det er produksjonsavdelinger.

I sykehus finnes også andre muligheter. Man kan jobbe som klinisk farmasøyt, og blant annet sjekke medisinlister for pasienter, delta i møter med leger og snakke om pasientens behov i forhold til medisiner.

Man kan også finne jobb i Direktoratet for medisinske produkter, som er ansvarlig for regelverket i forhold til medisiner, godkjenninger av medisiner osv. En annen mulighet er å jobbe på universitetet med undervisning eller forskning.

Hva tjener en apoteker?

– Det er vanskelig å svare fordi lønnen varierer veldig.

Først og fremst påvirkes lønnen av hvor du jobber. I Oslo er det tilgang på mange apoteker, så der er mye konkurranse. På en stilling som apotekleder kan det være 20-30 søkere. Mens i distriktet er det ikke så mange søkere, så man kan kanskje tilby høyere lønn.

Det finnes også lønnsforskjeller mellom apotekkjeder. Det spiller også en stor rolle hvilken økonomi hvert enkelt apotek har.

Selvfølgelig er det også viktig hvor mye erfaring en har som apoteker. Jo større erfaring, jo høyere lønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb som apoteker?

– Her må man skille mellom farmasøyt og apoteker. Farmasøyter er ettertraktet og får enkelt jobb over alt. Men en fersk farmasøyt som vil bli apoteker kan derimot møte litt mer utfordringer i Oslo-regionen. Det er stor konkurranse, og hvis det er mange søkere, så får den som har mest erfaring oftest jobben.

Utenfor Oslo er det enklere å få seg jobb. Derfor kan det være lurt å starte et annet sted, få seg erfaring, og så søke i Oslo senere.

Det trengs apotekere, og det åpnes også nye apoteker hele tiden, så man får seg jobb til slutt. Man må være tålmodig.

Tilhørende utdanninger

Farmasi

Du lærer hvordan legemidler utvikles og produseres, hvilken virkning de har på menneskekroppen og hvordan de skal brukes.

Finn studier