Anleggsmaskinmekaniker

Hvis en traktor plutselig stopper, og du møter en fortvilet bonde som har masse gress som skal klippes, da synes jeg det er veldig artig å få den traktoren til å gå igjen, sier Tor Støbakk.
Portrettbilde av anleggsmaskinmekaniker Tor Støbakk. Han står lent inntil et trakturhjul og har på seg grå arbeidspress og svart caps på hodet.
Tor Støbakk, 56 år
Anleggsmaskinmekaniker
Norwegian Agro
«Å få til å reparere noe som i utgangspunktet ikke fungerte til den som eier det, synes jeg er fint. »
― Tor Støbakk
Intervju:
Sigrid Eriksen
Publisert: 09.11.2022
«Å få til å reparere noe som i utgangspunktet ikke fungerte til den som eier det, synes jeg er fint. »
― Tor Støbakk
«Du kan jobbe med alle tunge kjøretøy, som anleggsmaskiner, landbruksmaskiner og lastebiler. »
― Tor Støbakk

Hvorfor valgte du å bli anleggsmaskinmekaniker?

– Jeg tok over gården til mine foreldre og jobbet først som melkebonde i 21 år. Etter videregående tok jeg det som het landbruksmekaniker-utdanning på den tiden, da jeg visste at det ville være fint å ha kompetanse i dette som bonde. Da jeg sluttet med gårdsdrift begynte jeg som anleggsmaskinmekaniker. For å svare på hvorfor det ble akkurat dette yrket, var det nok fordi muligheten var der, litt tilfeldig kan man vel si.

Image
Anleggsmaskinmekaniker Tor Støbakk ser på en traktormotor. Han står i en grå arbeidsdress og har svart caps på hodet.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som i mange andre yrker, er det sjeldent en dag som er lik. Før jeg kommer på jobb vet jeg ofte ikke hva som skal gjøres i løpet av arbeidsdagen. Som anleggsmaskinmekaniker på dette landbruksverkstedet, er jobben min å reparere traktorer og annet landbruksutstyr, som for eksempel skurtresker. Vi reparerer egentlig veldig mye av maskinene, noe som kanskje utgjør forskjellen på en bilmekaniker og anleggsmaskinmekaniker. Hvis det for eksempel ryker en girkasse på en bil, blir ofte ikke disse reparert men bilen blir kondemnert og byttet ut med en ny.

Ryker girkassen på en traktor derimot, plukker vi den fra hverandre, finner feilen og forhåpentligvis fikser den igjen. Man kan vel si at vi skrur litt mer enn andre typer mekanikere, og vi jobber på mye større maskiner.

Jobbene jeg utfører varierer veldig på lengde. Noen ting kan ta maks en time å fikse, mens andre jobber kan jeg bruke flere uker på. Det tar så lang tid fordi det er enormt mye jobb og mange deler som skal skrus fra hverandre.

I tillegg til å jobbe her i verkstedhallen, har vi også servicevakt. Det hender jo at en traktor bare stopper, og da har vi et lite verksted på hjul så vi kan kjøre ut til bonden og fikse problemet.

Hva kreves for å kunne jobbe som anleggsmaskinmekaniker?

– Da jeg tok fagbrev het utdanningen landbruksmekaniker, men i dag heter det anleggsmaskinmekaniker. Det krever altså to år på videregående og to år som lærling.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må tåle å bli skitten på hendene og tåle tunge løft. En annen ting man også bør tenke på i dette yrket, er at det kan bli tungt over tid etter mange år. Særlig når man drar rundt med servicebil, da har du ikke så mye å hjelpe deg med og da kan det bli noen skikkelig tunge løft.

I tillegg bør du ha en interesse for de litt større maskinene. Det å like å skru og plukke ting fra hverandre, og kanskje være nysgjerrighet på hvordan ting fungerer er fine egenskaper. Det er veldig grunnleggende i dette yrket. Når du skrur noe fra hverandre må du forstå hvordan ting fungerer når du skal sette det sammen igjen. Når noe går i stykker ser du noen ganger fort hva som er galt, men det hender også at du må være litt detektiv og lete etter feilen.

Hva liker du best med å være anleggsmaskinmekaniker?

– Det beste med dette yrket er å hjelpe de som kommer med maskiner som ikke funker. Å få til å reparere noe som i utgangspunktet ikke fungerte til den som eier det, synes jeg er fint. Hvis en traktor plutselig stopper, og du møter en fortvilet bonde som har masse gress som skal klippes, da synes jeg det er veldig artig å få den traktoren til å gå igjen.

Hva liker du minst?

– Det er mye som er skikkelig skittent. Noen maskiner kommer rett fra møkkakjelleren og da er det ikke kjempeartig å ta over maskinen når den er full av møkk. Det samme kan være med snøryddingsutstyr, at det krever litt skraping og snømåking før man kan starte på det egentlige arbeidet.

Image
Anleggsmaskinmekaniker Tor Støbakk sitter inne i en grønn traktor.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe med alle tunge kjøretøy, som anleggsmaskiner, landbruksmaskiner og lastebiler. Det er muligheter alle steder der det er tyngre maskiner.

Hva kan man forvente i lønn som anleggsmaskinmekaniker?

– Lønnen ligger på pluss minus 500.000 kroner i året, alt etter som hvor man jobber og hvor lenge man har jobbet.

Hvordan er sjansene for å få jobb som anleggsmaskinmekaniker?

– Dersom man er villig til å flytte på seg, er det absolutt gode sjanser.

Tilhørende utdanninger

Anleggsmaskinmekanikerfag

Du lærer om reparasjon og vedlikehold av anleggsmaskiner, utstyr og redskaper.

Finn studier