Portrett av Cristopher Svanestad Bjeksund i gravemaskinen med sort jakke og øreklokker.

YrkesintervjuAnleggsmaskinfører favoritt ikon

– Å få en rask utdanning, kort vei til full lønn og å jobbe med anleggsmaskiner, var det viktigste for meg, sier Christopher Svanestad Bjeksund.

Cristopher Svanestad Bjeksund
23 år
Anleggsmaskinfører
Tore Haraldstad og co. AS, Tønsberg

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Å bli anleggsmaskinfører var drømmen min ettersom jeg alltid har vært lidenskapelig opptatt av gravemaskiner, hjullastere og dumpbiler. Valget var derfor lett. Planen er å få ti års arbeidserfaring og så videreutdanne meg til å bli anleggsleder.

img_4224.jpg

Turkis gravemaskin som legger stein på lasteplanet til en lastebil.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Akkurat nå graver jeg ut for garasje på en enebolig på Nøtterøy. I dag er jobben å kjøre vekk en stor steinhaug og gjøre klart for en natursteinsmur. Jeg kjører nesten utelukkende gravemaskin, bruker alltid den samme maskinen som jeg også har ansvar for å vedlikeholde.

Vi jobber for det meste med eneboliger, vann og avløp, utgraving for gårdsplasser, drenering og rivning av hus. Samtidig har vi produksjon av plenjord. Den består av en kompost som blant annet inneholder kvist og stubb og blir til kompost. Om vinteren er det mye snøbrøyting. Vi møtes alltid i brakka klokken seks, tar en kaffe og kjører så til jobben. Det er godt å treffes og planlegge litt før dagen starter. Jeg setter meg inn i gravemaskinen og begynner med dagens oppgave. Det jeg liker spesielt godt med denne jobben er at jeg aldri gjør samme oppgave to dager på rad. I morgen starter jeg på noe helt nytt og vet ikke helt hva det er enda.

Det viktigste for meg som gravemaskinfører er å tenke på sikkerhet til de rundt. Faller en stein ned kan det bli en katastrofe. I starten var det litt slitsomt å ha øynene alle steder på en gang, men etter hvert blir det automatisk. Jeg må planlegge jobben jeg skal gjøre fordi jeg samarbeider med flere lastebiler og grunnarbeidene. Noen dager er jeg alene, andre dager har jeg med et par menn og to lastebiler. I dag sitter jeg alene og lesser stein. Andre dager hjelper jeg de på bakken med graveren for å plane ut for eksempel singel. Får jeg ikke gjort det med graveren, hopper jeg ut og hjelper til rent fysisk. Det ser kanskje lett og litt ensformig ut å være maskinfører, men jeg skal love det er et yrke med mange utfordringer og overraskelser.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv tok jeg Vg1 Bygg og anlegg, Vg2 Anleggsteknikk og var deretter to år lærling i dette firmaet. Jeg tok fagbrevet for fire år siden. Det er også mulig å ta voksenopplæring. Andre relevante fagbrev kan bli avskrevet på lærlingtiden. Du må være effektiv og villig til å lære. En gravemaskin kan bli spesialinnredet for rullestolbruker eller og de som har bare en arm. Med andre ord er det et handikapvennlig yrke. Å ha interesse og se det store bildet er det viktigste.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du ikke motivert, ikke liker å stå på og tenke selv så passer ikke dette yrket.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er et veldig sosialt yrke. Selv er jeg glad i ansvaret, utfordringene og variasjonen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg kommer ikke på en ting foruten om at ikke alle dager like fantastiske og at ikke alt går på skinner bestandig. Det betyr ikke at det er noe jeg liker minst.

img_4232.jpg

Gravemaskinskuffe med stein i.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være nøye, effektiv og stå på for å unngå reklamasjoner. Være en type som alltid dobbeltsjekker og sørger for at det blir rett. Det er en røff bransje og du bør ikke være nærtagende. Allsidig og rund i kantene er de ordene som slår meg. Du bør også kunne ta ting på sparket. Du kan ikke bare stoppe opp når du får uforutsette ting som oppstår i grunnen, som rør, fjell, kabler, vannledning med mere. Å alltid ha en plan B er en god egenskap. God gammeldags arbeidsmoral, selv om regnet spruter og du jobber i søle, kommer veldig godt med. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste jobber anleggsfirmaer. Det er også muligheter i forsvaret. Du kan etterutdanne deg til ingeniør for eksempel via Y-veien, bli anleggsleder eller starte for seg selv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Mellom 400 000 og 500 000 kroner i året. Jobber du skift kan du tjene bedre. Snøbrøyting betyr mye overtid og er et velkomment tilskudd i lønnen.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er gode. Det er nesten ikke mulig å få tak i folk. Er du interessert i å lære og i faget er mulighetene store. 

img_4236.jpg

Christopher sitter høyt og godt i styrehuset på gravemaskinen.
Lisens: 
All rights reserved.
Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
    • Det jeg liker spesielt godt med denne jobben er at jeg aldri gjør samme oppgave to dager på rad.
    • Det er stor etterspørsel etter anleggsmaskinførere og nesten ikke mulig å få tak i folk.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser