Anestesilege

– Anestesileger inngår i flere typer team, som for eksempel tar imot pasienter med hjertestans eller skadde etter ulykker, sier Marte.
Dame med munnbind på haka og et hårnett. Hun har på seg grønn overdel.
Marte Kaasen Vaag, 43 år
Anestesilege
«Det er en fordel å kunne holde hodet kaldt i situasjoner som er tidskritiske og kan oppleves som stressende.»
― Marte Kaasen Vaag
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 15.11.2023
«Det er en fordel å kunne holde hodet kaldt i situasjoner som er tidskritiske og kan oppleves som stressende.»
― Marte Kaasen Vaag
«Jeg er veldig glad i og stolt over yrket mitt.»
― Marte Kaasen Vaag

Hvorfor valgte du å bli anestesilege? 

– Jeg drømte tidlig om å studere medisin og bli lege, og jobbet målrettet mot dette fra jeg gikk på videregående. Mot slutten av studietiden ble jeg klar over at det var anestesi jeg ville spesialisere meg innenfor. Dragningen mot dette faget kom etter et spennende praksisopphold på en anestesiavdeling, hvor jeg la merke til at selv de eldste av overlegene fortsatt syntes de hadde en fantastisk spennende jobb.

Image
Tre personer med munnbind, hårnett og grønne overdeler prater sammen. Noen av dem har på seg plastikkhansker. En dame i høyre del av bilde har på seg nøkkelkort. Det er to dataskjermer i rommet.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagen min starter med et kort morgenmøte. På møtet rapporterer vakthavende lege på jobb hvordan kvelden og natta har vært. Vi fordeler leger til de ulike oppgavene som vi skal dekke den aktuelle dagen, og det rapporteres om pasientene våre på intensivavdelingen.

Resten av arbeidsdagen avhenger av hvilken funksjon jeg er satt opp på nettopp den dagen. Anestesileger er utdannet innenfor både akuttmedisin, intensivmedisin, bedøvelse, smertelindring og prehospital medisin.

Noen dager jobber jeg på operasjonsgangen med å bedøve pasienter som skal opereres. Her jobber vi tett sammen med spesialutdannede sykepleiere for sammen å ivareta pasienten på best mulig måte.

Andre dager jobber jeg på intensivavdelingen, med ansvar for de sykeste pasientene våre. Som intensivlege behandler man kritisk syke og skadde. Anestesileger inngår også i flere typer team, som for eksempel tar imot pasienter med hjertestans eller skadde etter ulykker.

Enkelte dager har jeg vakt på ambulanseflyet. Da reiser jeg ut og følger pasienter fra et sykehus til et annet sykehus.

Arbeidsdagene er med andre ord svært varierte, og kan være alt fra veldig rolige og forutsigbare til hektiske og preget av akutte hendelser.

I alle de forskjellige oppgavene har vi en stor kontaktflate, og som anestesilege samarbeider jeg med de fleste andre spesialiteter på sykehuset.

Hva kreves for å kunne jobbe som anestesilege?

– For å bli spesiallege i anestesi må du først studere medisin i seks år, for deretter å spesialisere deg over en periode på minimum seks-syv år. I alle disse årene jobber du som lege på sykehus, i tillegg til å reise på kurs noen uker i året. Cirka halvannet av årene i spesialisering skal foregå på universitetssykehus, hvor du kommer i berøring med pasientgrupper som ikke behandles på mindre sykehus.

Det er med andre ord en form for mesterlære, hvor du får mer og mer ansvar etter hvert som du nærmer deg ferdig spesialist i anestesi. Årene som lege i spesialisering opplevde jeg som veldig spennende og utviklende, og yrket jeg står igjen med er verdt de 13 årene jeg brukte på utdannelsen.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– For å passe som anestesilege er det en fordel å kunne holde hodet kaldt i situasjoner som er tidskritiske og kan oppleves som stressende.

Anestesifaget er veldig bredt i forhold til mange andre spesialiteter man kan velge som lege. Gode samarbeidsevner er kanskje den viktigste egenskapen du kan ha.

I tillegg til å kunne behandle veldig mange forskjellige sykdommer og tilstander, må du regne med å lære deg mange praktiske ferdigheter. Vi gjør ofte små inngrep på pasientene ved å legge dren og kateter, eller rør og slanger, for å ivareta avansert behandling av pasientene våre.

Det er også viktig å tåle å komme tett på mennesker. På intensiven er stort sett alle vi møter mennesker i en eller annen form for krise, og det å ta vare på disse pasientene og pårørende er en viktig del av jobben. For de aller fleste pasientene våre på operasjonsgangen er dagen helt spesiell. Kanskje har de gruet seg, og det skal vi ha respekt for. Selv om det er min hverdag, er det noe pasienten kanskje bare opplever en gang i livet.

Hva liker du best med å være anestesilege? 

– Bredden i faget, at jeg får brukt både hodet, hendene og hjertet i møtet med pasienter, kollegaer og pårørende.

Hva liker du minst? 

– Jeg er veldig glad i og stolt over yrket mitt, men skulle jeg sette fingeren på noe, må det være veldig aktive nattevakter og lite søvn på vakt. Samtidig er det stort sett veldig viktige og meningsfylte oppgaver som dukker opp på nattetid, så du gjør det jo med glede likevel.

Image
To damer med brunt hår står ved en maskin og prater. De har på seg grønne overdeler.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som anestesilege kan du være ansatt på store og små sykehus i det offentlige. Alle sykehus med akuttfunksjon har anestesileger i vakt. I tillegg kan du noen steder velge å jobbe i private helseforetak, da med litt mer snevre oppgaver og pasientgrupper.

Du kan også jobbe utenfor sykehus i de prehospitale tjenestene på akuttlegebil, helikopter i luftambulanse eller i Forsvaret og ambulansefly. På de større sykehusene kan du i større eller mindre grad subspesialise deg innenfor en gren av faget, for eksempel intensivmedisin, smertebehandling eller barneanestesi.

Hva tjener man som anestesilege? 

– Grunnlønnen per 2023 ligger et sted mellom 900 000 og 1 000 000 kroner i året. Du får ulike tillegg på toppen av dette.

Hvordan er sjansene for å få jobb som anestesilege? 

– Som lege, og særlig som spesialist, er det stort sett uproblematisk å få jobb der hvor det finnes sykehus.

Tilhørende utdanninger

Medisin profesjonsstudium

For å bli lege må du ta et profesjonsstudium i medisin. Dette er et seksårig universitetsstudium.

Finn studier