Bildet viser aluminiumskonstruktør Eirik Kyvik. Han er avbildet i hallen der han jobber, og er iført hjelm og oransje kjeledress.

YrkesintervjuAluminiumskonstruktør favoritt ikon

– Det er kjekt å være en del av større prosjekter, og vite at det vi produserer havner over hele verden til slutt, sier Eirik Kyvik. Han jobber som aluminiumskonstruktør, og har et fagbrev som fortsatt er litt sjeldent.

Eirik Kyvik
32 år
Aluminiumskonstruktør
Marine Aluminium, Karmøy

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var ikke helt sikker på hva jeg ville bli, men søkte på mekanisk på videregående, og deretter platearbeid, som det het den gang. Da vi nærmet oss ferdige på skolen var det mange som ønsket å rekruttere oss, og jeg søkte til slutt læreplass i Marine Aluminium. Tenkte at aluminium var litt mer spennende enn stål, som jeg ville jobbet med om jeg valgte platearbeid. Vi hadde hatt en god del om aluminium det siste året på skolen, og jeg syntes det var et spennende materiale.

img_6108.jpg

Bilder viser aluminiumskonstruktør Eirik Kyvik. Han er avbildet bøyd over noen arbeidstegninger i hallen der han jobber. Han er iført oransje kjeledress og hjelm.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber stort sett fra klokken 7 til klokken 15, men hvis jeg går skift kan det også være kveldsarbeid fra klokken 15 til 00.30. Når jeg kommer på jobb kler meg i verneutstyr: Hjelm, sko, kjeledress, vernebriller og hørselsvern. Jeg stempler inn, og vi starter hver dag med et morgenmøte der alle deltar. Vi får informasjon om nye salg, hvilke oppgaver som skal løses, hvordan vi ligger an med prosjekter vi jobber med, og vi kan stille spørsmål. Det pleier å ta maks 15 min, og er en god start på arbeidsdagen.

Så er det ut i arbeid, og stort sett vet jeg hva jeg skal i gang med, Vi har faste jobber vi fullfører, og så får vi tildelt nye oppgaver. Bedriften jeg jobber i produserer gangveier, trappetårn, arbeidsplattformer, båtskrog, helikopterdekk og mye annet. Aluminium kan brukes til masse forskjellig! Ofte skjer det mye på en gang her og det kan bli hektisk. Vi jobber stort sett to og to sammen, og vi er avhengige av hverandre for å få jobben gjort. Vi må være veldig nøye, og ha en god plan på det vi gjør. Vi må hele tiden kontrollere det vi jobber med for å sikre god kvalitet på det som leveres.

Jeg har i tillegg flere roller på arbeidsplassen: Som hovedverneombud, lærlingkoodinator og industrivernleder. Det er veldig kjekt å være med på litt andre typer oppgaver også, og få ekstra ansvar.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg gikk Vg1 Mekanisk og Vg2 Platearbeider, før jeg hadde to års læretid som aluminiumskonstruktør. Nå tror jeg utdanningen kalles Vg1 Industriell og Teknisk Produksjon og Vg2 Industriteknologi. For å jobbe med dette må en ha kunnskap om aluminium som materiale.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer nok ikke for dem som ønsker å sitte på kontor. En må være i god fysisk form, for det er en del krevende arbeidsstillinger og litt klatring i høyden. Det er vel heller ikke en jobb som passer hvis du er avhengig av å få beskjed om nøyaktig hva du skal gjøre, for her gjelder det å være selvstendig, tenke selv og ta tak. Vi lager en del ting vi aldri har laget før, og må bidra til å finne løsninger og komme med idéer.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er å komme på jobb og treffe gode kollegaer. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø. Det er også et litt “finere” arbeid, sammenlignet med platearbeid, for eksempel. Vi jobber i oppvarmede haller, og slipper å fryse. Vi er med på å finne løsninger sammen, og kan komme med forslag og påvirke prosjektene vi er med på. Det er kjekt å være en del av større prosjekter, og vite at det vi produserer havner over hele verden til slutt. Det gjør at en blir stolt over det en holder på med. Jeg synes også det er greit at det er muligheter for å jobbe overtid når vi har mye å gjøre, og kunne tjene litt ekstra i perioder.

Hva liker du minst med yrket ditt?

–Det er egentlig ikke så mye. Men når vi sager i aluminium blir det masse spon, og det har en tendens til å havne i sko og andre steder. Det kan også være ganske hektisk med tidsfrister som skal overholdes på store prosjekter, men det er egentlig noe jeg trives med.

img_6119.jpg

Bilder viser aluminiumskonstruktør Eirik Kyvik. Han er avbildet sammen med en kollega i hallen der han jobber. De er iført oransje kjeledresser og oransje og hvit hjelm.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det passer hvis du liker å jobbe selvstendig, og sette deg inn i nye ting. Du må like at det er travelt, for det betyr at vi har mange oppdrag. Når du kommer inn som lærling er det viktig å vise interesse og stå på, det gir større muligheter for fast jobb. En bør være praktisk for å jobbe her, og ta ting litt fort. Du jobber sammen med andre, så du må ha en plan og ligge et hakk foran hele tiden, for alle er avhengige av alle her.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe i ulike selskaper som trenger aluminiumskonstruktører, men også som platearbeider. Du kan ta videre utdanning, for eksempel fagskole. To av de jeg har jobbet med har blitt tekniske tegnere og jobber med design. Du kan også få ekstra ansvar i jobben, sånn som jeg som er lærlingkoordinator. Det er veldig kjekt å følge opp en lærling som skal gjennom fagutdanningen sin her i bedriften.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Vi tjener det samme som platearbeidere, og årslønnen ligger på rundt 440 000 kroner.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Aluminiumskonstruksjon er et ganske nytt fagbrev, så vi er ikke så mange med denne utdanningen. Jeg har et inntrykk av at det er gode muligheter for å få jobb, men dette er jo en bransje som kan svinge litt.

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
    • Aluminiumskonstruksjon er et ganske nytt fagbrev, så vi er ikke så mange med denne utdanningen.
    • Når du kommer inn som lærling er det viktig å vise interesse og stå på, det gir større muligheter for fast jobb.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser