Aktivitør

– Å kunne gi andre mestring og positive opplevelser gir meg stor glede, sier Line.
Portrettbilde av kvinne med briller og en mørk genser.
Line Bræin Gustavsen, 54 år
Aktivitør
Aktiv omsorg, Lillehammer kommune
«Å være trygg og håndtere et hav av ulike situasjoner er kanskje det viktigste i denne jobben.»
― Line Bræin Gustavsen
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 30.04.2024
«Å være trygg og håndtere et hav av ulike situasjoner er kanskje det viktigste i denne jobben.»
― Line Bræin Gustavsen
«Mye av min jobb er å planlegge. Sammen med en kollega kjører vi hele programmet fra ide til gjennomføring. »
― Line Bræin Gustavsen

Hvorfor valgte du å bli aktivitør?

Jeg ville jobbe med folk, og samtidig bruke mine kreative evner. Jeg begynte på aktivitørlinjen uten å vite så mye om hva det innebar. Det viste seg å være et godt valg. Jeg har bygget opp kompetansen med to fagskoler og trives kjempefint i jobben som aktivitør på Gartnerhagen bo- og servicesenter på Lillehammer. 

Image
Privat bilde

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Dagene starter med å tilrettelegge for dagens aktiviteter. Vi er et bo- og bydelssenter med 30 omsorgsleiligheter, og vi er også åpne som et bydelssenter. Det betyr at hjemmeboende i området kan komme innom, og være med på dagens aktiviteter. Gjennomsnittsalderen på våre brukere er rundt 80 år, og vi tilpasser alt etter form og interesser. 

Jeg jobber i team med en kollega, og mange eksterne aktører og frivillige. Noen eksempler på det vi driver med er strikkekafé, bingo, allsang, sittedans og balansetrim. Vi har også gågrupper, kafébesøk, shopping og veldig herlige besøk av barnehager og skoler. Vi arrangerer konserter og dansekvelder, hagearbeid og sykkelturer, kort sagt, en stor meny av forskjellige aktiviteter. For min del betyr det en del sjauing. Stoler, bord og mye annet skal flyttes rundt for å tilpasses for alle. Vi vet jo ikke hvor mange som kommer. Det kan være alt fra 12 til 80, men det må være plass til alle.

Mye av min jobb er planlegging. Sammen med en kollega kjører vi hele programmet fra planlegging til gjennomføring. Det vi gjør er viktig for å forebygge ensomhet, og vi har flere forebyggende tiltak. Trim er forebyggende for helseproblemer, felles måltider er kjempeviktig for å føle på et fellesskap og ha det fint sammen. Jeg kjenner beboerne godt, spesielt de som bruker tilbudene våre. Jeg besøker de som ikke kommer, spør om det er noe de har lyst til å gjøre, og hva jeg kan bidra med. Å nå alle er viktig. Omsorg er å se hele mennesket, både i gruppe og som enkeltmennesker. 

Som aktivitør har jeg mer fokus på det friske i beboerne. De bor i leiligheter, men vi har et stort fellesareal med blant annet en kafé. Der møtes beboerne, og vi to aktivitører er på en måte hjertet til hele senteret. Det er oss de møter, og kan spørre om alt fra nettbank til andre ting de trenger råd om. 

Vi bruker mye musikk for å skape stemning og tilpasser musikken etter de som er til stede. Vi har også store årlige arrangementer ved julemarked og jul, påske, vår, sommer og høst. Vi bruker merkedager til store ting som betyr noe. Kjøkkenet er vår desidert viktigste samarbeidspartner. Gode dufter og deilig mat gir trygghet, og en god følelse av fellesskap

Vi har mange frivillige som jeg kommuniserer med via det digitale verktøyet: vil mer. Et nettsted hvor jeg for eksempel kan legge inn: "Jeg trenger flere kaker på torsdag". Og kakene kommer på fat på torsdag. Det er fantastisk hvor mange frivillige som gjør en innsats. 

Hva kreves for å kunne jobbe som aktivitør?

Det er et fagbrev som krever to år på skole og to års opplæring i bedrift. Man kan også ta fagbrev som privatist. Det krever minst fem års relevant kompetanse. 

Et krav som ikke er spesifisert, er et stort ønske om å jobbe med omsorg for mennesker. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

Å være trygg og håndtere et hav av ulike situasjoner er kanskje det viktigste i denne jobben. Det er en stor fordel å være utadvendt, men det kan læres om man ikke er så tøff i starten. Man må ikke være redd for å ta på folk. Det kan fort bli mange klemmer. 

Det å jobbe med mennesker betyr at alt kan forandre seg i løpet av sekunder, og ting skjer underveis. Man må rett og slett være tilpasningsdyktig, og stadig se på været. Snør det? Da er ikke sykkeltur en egnet aktivitet. Man må håndtere at ting skjer i forhold til den aktiviteten du har planlagt, og ha evnen til å kunne tenke nytt. Kreativitet er viktig. Som aktivitør har jeg fritt spillerom, men må tenke målrettet for å gi en god opplevelse til de som skal delta. Jeg må også finne på nye ideer.

Det er en aktiv jobb med mye sjauing. Jeg henter, bringer, ordner og fikser til enhver tid. I en rolle som min bør man være i relativt god form. 

Er du ikke strukturert og ikke liker å samarbeide med andre, så er denne jobben tung. Liker du ikke å jobbe med folk, så er ikke dette rett jobb for deg.

Hva liker du best med å være aktivitør?

Å kunne bruke mine kreative evner til gode aktiviteter for andre. Å kunne gi andre mestring og positive opplevelser gir meg stor glede. Samtidig har jeg stor frihet til å legge opp dagen selv. 

Hva liker du minst? 

Vi har for få utdanninger som aktivitør. Det er kun to linjer i Norge, i Drammen og Trondheim, og det er for få. Som jeg ser det, er aktivitøren den som kan avlaste helsefagarbeidere med oppgaver. Vi gir positive ringvirkninger av gode aktiviteter og det skulle vært flere utdanningstilbud.

Image
Privat bilde

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

Det er flere muligheter, men tror nok at de fleste gjør som meg og jobber med eldre. I tillegg er det muligheter blant annet i barnehage, fengsel, med utviklingshemmede, innen rus og psykiatri, rehabilitering og sykehus. 

Det finnes mange muligheter for spesialisering, som rus, psykiatri, demens, barn og ungdom eller andre med spesielle behov. Selv har jeg tatt videreutdanninger på fagskoler, og bygget først på med aktivitør rehabilitering. Noen år senere tok jeg enda en fagskole. Det å ha videreutdanningen fra Vea Fagskole på linjen Grønn helse, kommer godt med i dag, hvor vi har fått et stort areal fra kommunen for å lage noe livskvalitetsoppbyggende for både store og små. For min del er det å få i stand gode asfalterte stier, hvor de med rullator kan føle seg trygge uten å måtte stri med glatt gress. 

Hva kan man forvente i lønn som aktivitør?

Med fagskoleutdanning kan du tjene 500 000 kroner i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som aktivitør?

For tiden er det mange ledige stillinger. Mange av jobbene er med demente. Jeg vil si at det er gode sjanser for å få en fulltidsstilling som aktivitør. 

Tilhørende utdanninger

Aktivitørfag

Du lærer å tilrettelegge aktiviteter for å vedlikeholde og bedre funksjonsnivået hos andre mennesker.

Finn studier