Nettstudier – utdanning og kurs på nett

Her finner du det du trenger å vite om nettbaserte kurs og utdanninger.

Bilder viser ryggen til en person som er vendt mot en pc-skjerm. På skjermen er det flere andre studenter som møtes digitalt.

Hva er et nettstudium?

Et nettstudium er en form for utdanning eller opplæring som gjennomføres på nett. Dette betyr at du kan delta i kurs, forelesninger eller annen opplæring ved hjelp av digitale plattformer og ressurser, uten å være fysisk til stede på et bestemt sted.

Universitet og høgskole på nett

Hvilke utdanninger på nett de ulike universitetene og høgskolene tilbyr varierer. Mange tilbyr enkeltemner og årsstudium på nett. Det finnes også noen som tilbyr hele bachelorgrader og mastergrader på nett

Fagskole på nett

Mange fagskoler tilbyr både korte og lengre nettbaserte fagskoleutdanninger.

Videregående for voksne på nett

 Det finnes flere muligheter for deg som vil ta videregående opplæring på nett. Du kan ha rett på gratis videregående opplæring i fylket ditt

Noen private aktører tilbyr også videregående opplæring på nett. Dette koster ofte penger, men kan være et alternativ for deg som ikke har voksenrett.

Nettkurs

Nettbaserte kurs tilbys vanligvis med et begrenset antall plasser, og mot betaling.

En annen type fleksible, gratis nettkurs som er tilgjengelig for alle kalles MOOC, som står for Massive Open Online Course. Disse kursene har ingen formelle opptakskrav. 

Utdanning for arbeidslivet – bransjeprogram

Bransjeprogram er gratis kurs og utdanninger laget spesielt for arbeidslivet. Kursene kan tas ved siden av jobb og du kan delta selv om du er permittert eller arbeidsledig.

Hva koster det?    

Ofte er utdanning ved offentlige universitet, høgskole og fagskole gratis, men noen kurs og videreutdanninger koster penger. Informasjon om hva det koster finner du på den enkelte utdanningen. 

Dersom du er i arbeid og ønsker å ta en utdanning som er relevant for jobben din, kan det være lurt å sjekke om arbeidsgiver er villig til å betale hele, eller deler av utdanningen din.

Lånekassen har ordninger for økonomisk støtte til kurs og videreutdanning.

Hva er opptakskravene?    

Opptakskravene varierer mellom ulike læresteder og er avhengig av hvilken type kurs eller utdanning du ønsker å ta. 

Videregående opplæring: For å ta videregående opplæring må du ha fullført og bestått barne – og ungdomsskole. Dersom du har brukt opp retten din til videregående opplæring kan du undersøke mulige veier i Veien til fagbrev.    

Fagskole: Det vanligste opptakskravet til fagskole er fag- eller svennebrev, men det er også mulig å komme inn på noen utdanninger med realkompetanse

Universitet og høgskole: Opptak til universitet og høgskole krever vanligvis generell studiekompetanse. Noen utdanninger har krav om spesielle fag, et visst karaktersnitt eller andre krav. Karakterkalkulatoren viser deg hva du kan komme inn på med dine fag og karakterer.    

Hvordan søker jeg?

Mange universiteter, høgskoler og fagskoler har opptak via Samordna opptak. Andre har lokalt opptak, og da søker du direkte til lærestedet.

Mange nettstudium har kontinuerlig opptak og oppstart. Det betyr at du kan søke opptak når som helst, og starte utdanningen når det passer deg.

Vil du vite mer?

Sist oppdatert: 28. mai 2024