Veien til utveksling – hvor skal du begynne?

Å bestemme seg for å reise på utveksling kan oppleves som et stort valg. Vi har laget en oversikt over hvilke spørsmål du vil stille – og til hvem – slik at du får tatt et valg som er riktig for deg.

Student som smiler og ser i kamera inne i gang på studiested

Hvilke muligheter finnes på mitt studieprogram?

De ulike lærestedene har ulike avtaler om utveksling. Derfor kan det vært lurt å begynne hos lærestedet ditt. Du kan du spørre en studieveileder om hvilke muligheter som finnes på din utdanning og når i studieløpet det er lagt til rette for utveksling. Det er også lurt å ta en tur innom folkene på internasjonalt kontor.

Hvordan vet jeg at fagene jeg tar i utlandet blir godkjent?

Lærestedet ditt vil normalt godkjenne det planlagte utvekslingsoppholdet før du reiser ut. Slik vet du at det du skal gjøre i utlandet kan godkjennes som en del av graden din når du kommer hjem. Da trenger du ikke å bekymre deg for å komme på etterskudd med studiene dine.

Hvordan finansierer jeg oppholdet? Får jeg støtte fra Lånekassen?

Alle studenter som reiser ut med Erasmus+ får stipend i tillegg til støtte fra Lånekassen. Dette må du søke om ved lærestedet ditt.

Lånekassen har egne nettsider for studenter som skal på utveksling. Sjekk hvor mye du kan få i lån og stipend fra Lånekassen.

I tillegg til Lånekassens støtteordninger finnes det flere andre stipender du kan søke på. ANSA har en oversikt på sine nettsider – se om du kan få noe ekstra i støtte.

Hvor kan jeg dra?

Når du har sjekket med studieveilederen din om hvilke muligheter du har ved studiet ditt, kan følgende spørsmål hjelpe deg videre med en avgjørelse på hvor du skal dra:

  • Hva ønsker du å oppnå med oppholdet ditt?
  • Legger du mest vekt på det faglige, kan du høre med studieveilederen eller foreleseren din om hva de anbefaler. Deretter kan det være lurt å sjekke rankingen til de ulike institusjonene.
  • Er målet ditt å gjøre deg mest mulig attraktiv for en god jobb? Noen land er særlig viktige for Norge når det gjelder forskning, innovasjon og næringsliv – og et studieopphold i slike land kan være positivt for deg på arbeidsmarkedet når du kommer hjem igjen.
  • Hvorfor ikke velge et ikke-engelskspråklig land og komme tilbake med kompetanse som gjør at du skiller deg ut?

Hvor skal jeg bo?

Det er mange som lurer på hvordan de kan skaffe seg bolig under utvekslingsoppholdet. Det er ikke så rart. Hvor og hvordan man bor har mye å si når det kommer til trygghet under oppholdet, både for deg selv og dine nærmeste. Derfor kan være lurt å ta kontakt med noen som har vært på samme sted tidligere for å finne ut hvilke muligheter som finnes.

Les om August Simonsen som fikk en leilighet midt i Budapest via en Facebook-gruppe, eller Maiken Tomren Solheim som opplevde at det var enklere å finne en leilighet når hun først var på plass i Torino.

 

Sist oppdatert: 28. mai 2024