August valgte å reise på utveksling til Budapest

August Simonsen
Hvor var du på utveksling: Ungarn, Budapest
Lærested i Norge og på utveksling: Universitet i Bergen (UiB) og Eötvös Loránd-universitet (ELTE)
«Det vanskelige var å bestemme hvor jeg hadde mest lyst til å dra»
― August Simonsen
Publisert: 01.11.2023
«Det vanskelige var å bestemme hvor jeg hadde mest lyst til å dra»
― August Simonsen
«Ungarsk er kjent for å være et vanskelig språk å lære seg, så det er få utvekslingsstudenter som forsøker. »
― August Simonsen

Hvilken type utvekslingsopplegg er du på?

Utvekslingssemester med Erasmus+ 

I hvilken periode er du utvekslingsstudent?

Høsten 2023.

Hva motiverte deg til å studere utenlands? 

Motivasjonen min var egentlig ganske banal. Etter mange sammenhengende år hjemme i Norge kjente jeg meg klar for å flytte til et nytt land og oppleve noe nytt. 

Hvorfor valgte du Budapest?  

Det var litt tilfeldig, for jeg hadde ikke vært i byen tidligere. Men da jeg leste meg opp, fant jeg fort flere gode grunner for å dra til Budapest. Byen er utrolig vakker, universitetet hadde et interessant emnetilbud og prisene er lavere enn hjemme. I tillegg er byen plassert sentralt i Europa med togavstand til mange spennende land og byer jeg ikke hadde besøkt før. 

Utsikt over Budapest by med elv og by

Hvordan var søknadsprosessen for å få reise på utveksling? 

Informasjonen fra Universitet i Bergen var god, så selve søknadsprosessen var egentlig ganske enkel og grei. Det vanskelige var å bestemme hvor jeg hadde mest lyst til å dra. 

Hva var førsteinntrykket av landet og byen? 

Det første som slo meg, var at Budapest var en enda mer storslått by enn jeg hadde forventet. Det er jevnt over veldig pent her. Jeg hadde hørt at byen skulle være vakker, men jeg ble likevel positivt overrasket. For eksempel er det ungarske parlamentet en av de flotteste bygningene jeg har sett, og juss-fakultetet ved ELTE ser ut som det kunne vært et slott. 

Parlamentet i Budapest

Hva er det beste med å bo og studere i Ungarn/Budapest? 

Det beste er kanskje at byen er så levende. Fremdeles oppdager jeg hyggelige barer og restauranter i nabolaget som jeg ikke har sett før, og det er deilig å ha råd til å spise ute mange ganger i uken. Det er en luksus jeg setter stor pris på. 

Hva har vært mest utfordrende? 

Det er stress å gå på butikken. Jeg bruker sikkert dobbelt så lang tid som hjemme på å skjønne hva som er hva og hvor jeg finner det jeg skal ha. 

Hvordan fungerer det språklig og må man lære seg språket?

En gang har jeg fått en pizza uten ost, og en annen gang kjøpte jeg rømme da jeg skulle ha yoghurt. Utover det har jeg klart meg veldig fint med engelsk i dagliglivet. Ungarsk er kjent for å være et vanskelig språk å lære seg, så det er få utvekslingsstudenter som forsøker. Til og med vår ungarske utvekslingskoordinator fortalte oss at det ikke var noen vits, med mindre man skulle være her i minst to semestre. 

Hvordan var det å finne bolig?

Først så jeg på Airbnb, men der synes jeg man fikk litt lite for pengene. Derfor forsøkte jeg å legge ut en post om hva vi så etter i Facebook-gruppen "Rent a flat/room in Budapest". Da strømmet faktisk tilbudene inn på Messenger, og vi gikk for leiligheten som så best ut. Vi var litt bekymret for å bli lurt, men utleieren fremsto så seriøs og tillitsvekkende at vi tok sjansen. Det angrer vi ikke på! Samboeren min og jeg betaler 1050 euro i måneden for en storslått leilighet midt i sentrum. Den har balkong, fire meters takhøyde og er generelt i veldig god stand. Vi er kjempefornøyde.

Folk som sitter på ute restaurant i Budapest sentrum

Fikk du noen venner fra utvekslingslandet og hvordan er det sosiale livet?

Det sosiale livet avhenger som ofte ellers av hva man gjør det til. Når det er sagt, er det gode muligheter for å leve et veldig sosialt liv som utvekslingsstudent. På utveksling møter man så mange andre som også er nye i byen og som derfor søker nye relasjoner.

Jeg synes det er fascinerende hvordan terskelen for å ta kontakt og invitere folk med på ting blir så mye lavere enn hjemme. Hjemme ender man fort opp med å henge med de samme folkene, mens første uken på utveksling kan man plutselig bli invitert med på helgetur til en annen by med noen man møtte for ti minutter siden. Det er forfriskende. Foreløpig har jeg fått flest venner blant de andre utvekslingsstudentene, men jeg har ikke gitt opp håpet om å finne en ungarsk bestevenn ennå.

Studenter utenfor trappen på studiested i Budapest

Hvordan har du finansiert oppholdet og hvordan fungerer det økonomisk? 

Du kommer langt med lån og stipend fra Lånekassen og Erasmus+-stipend i Budapest. 

Hvordan var prosessen med å få godkjent fagene i utdanningen din?

De fleste fagene jeg ville ta var på UiBs liste over forhåndsgodkjente emner, men det gikk fint å få forhåndsgodkjenning for andre emner også. Jeg trengte bare å sende en e-post med emnebeskrivelsen til utvekslingskoordinatoren ved fakultetet hjemme, så fikk jeg bekreftet i løpet av kort tid at emnene kunne inkluderes i mastergraden min. 

Hvilke fordeler tenker du at det å dra på utveksling vil gi deg?

Jeg tror jeg vil ta med meg EU-rettslig kompetanse, bedre engelskferdigheter og nye perspektiver på det norske rettssystemet og samfunnet. Jeg kan godt tenke meg å starte karrieren min utenlands, så jeg håper internasjonal erfaring vil komme godt med. 

Hva skulle du ønske noen hadde sagt til deg før du dro på utveksling?

Bli med på mest mulig de to første ukene. Det er en unik mulighet til å bli kjent med mange nye mennesker og få et godt nettverk i den nye byen.