Maiken utvekslet til Italia

Maiken Tomren Solheim synes maten og været er det beste med å studere i Italia.
Maiken Tomren Solheim
Hvor var du på utveksling: Torino, Italia 
Lærested i Norge og på utveksling: NTNU og Politecnico di Torino 
«Heldigvis var det mye enklere å finne leilighet når vi først var her.»
― Maiken Tomren Solheim
Publisert: 31.10.2023
«Heldigvis var det mye enklere å finne leilighet når vi først var her.»
― Maiken Tomren Solheim
«Jeg har blitt kjent med mange andre utvekslingselever gjennom møter arrangert av Erasmus+.»
― Maiken Tomren Solheim

Hvilken type utvekslingsopplegg er du på?

Hele studieåret. Dette er mitt fjerde år på integrert master i kybernetikk og robotikk.

I hvilken periode er du utvekslingsstudent?

Fra høst 2023 til  vår 2024.

Hva motiverte deg til å studere utenlands?  

Jeg har alltid hatt lyst til å dra på utveksling, men har ikke dratt tidligere. NTNU legger veldig godt til rette for at studentene skal dra på utveksling, så det gjorde det enkelt å gripe muligheten når jeg fikk den. Jeg syntes det hørtes spennende ut å bo utenlands og jeg hadde lyst til å bli kjent med Italia på en annen måte. 

Hvorfor valgte du Italia? 

Jeg er glad i italiensk kultur, mat og språk, og har vært på ferie i Italia tidligere. I tillegg så hadde jeg lyst til å dra til et sted hvor det er litt varmt.  

Italiensk mat som ligger på et bord ute

Hvordan var søknadsprosessen for å få reise på utveksling?  

Søknadsprosessen gikk fint. Siden jeg er på utveksling sammen med kjæresten min, satt vi oss først ned sammen og satt opp en liste med steder vi kunne tenke oss å dra til. Man må selv finne fagene man ønsker å ta når man er på utveksling fra NTNU, slik at de dekker fagene man ville tatt hjemme. Dette gikk veldig fint, og jeg fikk god hjelp fra foreleserne mine på NTNU når jeg trengte det.

Her var jeg nok også litt heldig med mitt studieprogram for det var litt mer krøll for kjæresten min å finne fag som kunne forhåndsgodkjennes. Etter vi hadde funnet fag sendte vi inn søknad om utveksling.  

Hva var førsteinntrykket av landet og byen? 

Jeg hadde vært en del i Italia tidligere, men aldri i Torino. Jeg var spent, men ble positivt overrasket. Førsteinntrykket mitt var at det var en veldig fin by, finere enn det jeg hadde trodd. Jeg fikk også et godt førsteinntrykk av universitetet. 

Fin bro i Torino, Italia

Hva er det beste med å bo og studere i Italia?  

Det beste er kanskje maten og været. Vi har hatt 20 grader langt ut i oktober. Det er en fin overgang når man er fra Bergen! 

Hva har vært mest utfordrende? 

Det var stressende å finne leilighet. Utleiemarkedet her nede er litt annerledes organisert, og siden det er mange studenter i Torino så er det mange om beinet. Vi forsøkte å finne bolig mens vi var i Norge, men det var få som svarte oss når vi tok kontakt. Vi måtte derfor leie Airbnb i starten. Heldigvis var det mye enklere å finne leilighet når vi først var her. Da tok det cirka to uker så var alt klart.  

Hvordan fungerer det språklig, må man lære språket? 

Alt på universitetet er på engelsk så det går veldig fint. Blant lokalbefolkningen er det mange, særlig eldre, som ikke snakker engelsk. Derfor er det greit å kunne snakke italiensk i hverdagslige situasjoner. Mange går på kurs på forhånd. Vi gjorde ikke det, men det er kanskje et tips til andre.  

Har du fått noen venner fra utvekslingslandet og hvordan er det sosiale livet? 

I de fagene jeg tar er det stort sett bare italienere og ingen utvekslingselever. Det har vært litt vanskelig å komme i kontakt med dem fordi de har et etablert studiemiljø fra før, men jeg har blitt kjent med mange andre utvekslingselever gjennom møter arrangert av Erasmus+. Her er alle i samme båt og veldig åpne for å bli kjent med nye mennesker.  

Mennesker på en strand i Torino, Italia

Hvordan finansierer du oppholdet og hvordan fungerer det økonomisk?  

Jeg får det vanlige stipendet fra Lånekassen og Erasmus+-stipend på toppen av dette. Jevnt over er det kanskje litt billigere her enn i Norge. Jeg betaler det samme i leie i Torino som i Trondheim, men det er billigere med mat og billigere å spise ute. Jeg har hørt fra andre at det er veldig dyrt med leie andre steder i Italia, for eksempel i Milano.  

Hvordan er prosessen med å få godkjent fagene i utdanningen din? 

Fagene må godkjennes på forhånd. Jeg endte opp med å bytte ett av fagene etter jeg kom ned hit, men det gikk fint å få godkjent endringen. Det er greit å vite på forhånd at fagene er godkjent så slipper man å bekymre seg for det mens man er på utveksling.  

Hvilke fordeler tenker du at det å dra på utveksling vil gi deg?  

For det første så lærer jeg mye om Italia og kulturen her. Jeg tror også det er bra å utfordre seg selv litt og bo et annet sted for en periode. I tillegg tror jeg at det vil hjelpe utdanningen min fordi jeg får prøvd meg på et annet universitet hvor man gjør ting på en litt annen måte.  

Hva skulle du ønske noen hadde sagt til deg før du dro på utveksling? 

Jeg stresset ganske mye med det å finne en leilighet. Jeg skulle ønske at noen sa til meg at det er helt vanlig. Det kommer til å ordne seg og det er ikke bare du som står i det. Da hadde jeg kanskje ikke stresset like mye. Jeg har snakket med andre som har slitt med det samme, så det er ganske vanlig.