Har jeg råd til å reise på utveksling?

Det trenger ikke være så dyrt å reise på utveksling. Her får du informasjon om ordninger som kan hjelpe deg å finansiere utveksling til utlandet.

Lånekassen og økonomisk støtte

Lånekassen tilbyr lån og stipender for norske studenter som vil studere i utlandet. Det er viktig å undersøke krav og frister for søke støtte i god tid før du reiser. Lånekassen har ordninger for utveksling i Norden og til utveksling i utlandet ellers.

Språkstipend fra Lånekassen

Lånekassen har også språkstipend for studenter som vil forbedre språkkunnskapene sine før de drar på utveksling. Dette kan være spesielt nyttig hvis du trenger å lære språket i vertslandet ditt.

Erasmus+

Erasmus+ er et EU-program som gir støtte til utvekslingsstudier i Europa. Dette programmet gir økonomisk støtte, og noen ganger også stipender, til studenter som ønsker å studere i et annet europeisk land.

Nordplus

Nordplus-programmet er et annet program som gir økonomisk støtte til studenter i de nordiske og baltiske landene. Det gir muligheten til å studere i nabolandene og samarbeide med studenter fra hele regionen.

Kostander du bør tenke på

En fordel med utveksling er at du vanligvis ikke betaler skolepenger ved vertsuniversitetet, fordi ditt eget lærested har samarbeidsavtaler som dekker dem. Likevel er det andre kostnader du bør ta med i regnestykket:

Levekostnader: Levekostnadene kan variere betydelig fra land til land. Noen ganger kan det være rimeligere å leve i utlandet, mens det i andre tilfeller kan være dyrere. Husk å inkludere utgifter som bolig, mat, transport og helseforsikring i dine vurderinger.

Valutakurs: Valutakursen kan påvirke hvor mye norske kroner er verdt i vertslandet. Husk at valutakursen kan svinge, og at dette kan påvirke kostnadene under oppholdet ditt.

Reiseutgifter: Reise til og fra vertslandet må med i regnestykket. Sørg for å budsjettere for flybilletter, og eventuelle visum- eller oppholdsutgifter.

Målet med de ulike støtteordningene er å gjøre utveksling mer tilgjengelig og oppnåelig. Du kan sette opp et regnestykke for å se om utveksling er mulig for deg. 

Sist oppdatert: 28. mai 2024